Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z soczewicy

Tekst i foto Kaśka 29-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

20-25 dag soczewicy,
1 cebula,
bułka tarta,
1 jajko,
sól, pieprz, jarzynka.

Jak przyrządzić:

1. Soczewicę namoczyć ok. 20 min. w zimnej wodzie, po czym ugotować do miękkości. Potem przekręcić przez maszynkę.

2. Cebulę pokroić w kostkę i zezłocić na patelni, oczywiście z dodatkiem jakiegoś tłuszczu.

3. Soczewicę, cebulkę (bez tłuszczu ze smażenia), jajko wymieszać, przyprawić do smaku i dodać tyle bułki tartej żeby nie było rzadkie (jeśli jest za rzadkie rozwala się podczas smażenia).

4. Uformować z masy kotlety (z takiej porcji wychodzi około 6-7 kotletów), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczyku aż się zrobi chrupiąca skórka ale nie spalona!

Potrzebne przybory:



Jak podawać?

Kotleciki można zapychać na gorąco z dodatkiem ziemnaczków i jakiejś surówki albo na zimno. Zarówno jedna jak i druga wersja jest pycha. Życzę smacznego!

Uwagi:



Czas przygotowania:



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.12.2006 lina

te kotleciki sa pyszne robie je od lat.ja dodaje jeszcze czosnek,kolendre(w proszku)kminek, pieczarki i troche slodkiej i ostrej papryki.

Zgłoś 23.04.2007 Szarlotti

Ja również je robię, tyle, że dodaję starty drobno serek żółty, i bardzo nam smakuje w tej właśnie wersji z żółtym serem.

Zgłoś 03.05.2007 lacrima

Ja preferuję z pieczarkami i serem żółtym. Kombinuję też z panierką: z macy, z płatków owsianych z otrębami. Palce lizać :)

Zgłoś 18.01.2011 micha

a ktora soczewica lepsza?