Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z ziemniaków

Tekst i foto Betty Maleńka 29-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?3 złprosty30 min.dosyć wysoka

Składniki:

Ugotowane ziemniaki (6-8 sztuk), średnia cebula zeszklona na oleju, 2 jajka, sól, pieprz, kucharek lub vegeta, dużo posiekanej natki pietruszki,
może być też lebioda.

Jak przyrządzić:

Przecisnąć ziemniaki przez praskę lub zmielić. Dodać do nich resztę składników. Dobrze wymieszć. Obtoczyć w bułce tartej małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Jak podawać?

Podawać z różnymi surówkami sezonowymi. Można też polać sosem pieczarkowym lub jeśli ktoś woli, podać ze sztuką mięsa w sosie. Podobnie można przyrządzić kotlety z ugotowanych jajek (10-12 sztuk zamiast ziemniaków). Są łatwe w przygotowaniu i smaczne nawet na zimno. Na gorąco są najlepsze.

Uwagi:

Nie zapomnijcie dodać pietruszki. Bez niej nie są takie dobre, a plusem są witaminy i mikroelementy, których w okresie zimowym nie spożywamy w nadmiarze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.01.2007 Beata

Kotlety ziemniaczane są super:)ja je robię od lat i jest to świetne ''wyjscie awaryjne''jak sa pustki w lodowce lub brak pomysłu na cos na ciepło,pozdrawiam i polecam

Zgłoś 12.04.2011 iza

no wszystko super tylko z tego przepisu wychodzi breja ktorej nie da sie usmazyc! chyba zapomnialas dodac ze do wszystkiego trzeba dodac troche mąki zeby wyszły kotlety.