Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety Ziemniaczane a'la Vizz

Tekst i foto Vizzerdrix 01-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3,415 złśredni45-60 min.Średnia

Składniki:

- 1kg ziemniaków
- 3 jajka do panierki
- od 2-8 jajek do masy
- 0,4 kg pieczarek
- 0,5 kg tartego żółtego sera (można więcej)
- 3-4 duże cebule
- bułka tarta
- mąka
- olej
- sól, pieprz, itp.

Jak przyrządzić:

1) Ziemniaki obrać i ugotować w sposób standardowy (w lekko osolonej wodzie)

2) Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażać i mniej więcej w połowie procesu zacząć dusić z pieczarkami, aż się zeszklą

3) Po ugotowaniu ziemniaków rozbić je tłuczkiem i mieszać dużą drewnianą łyżką do uzyskania w miarę jednolitej masy.. W międzyczasie dorzucić tarty ser i 1-1,5 szklanki bułki tartej i jajka… Właśnie tutaj pojawia się pierwsza nieliniowość fabuły :-)

Na początek proponuję wrzucić 2 jajka i dużą łyżkę mąki. Jajek można wrzucić nawet 8 (ja daję zwykle 5-6), ale im więcej ich będzie tym więcej trzeba sypać mąki aby uzyskać konsystencję umożliwiającą panierowanie. Im więcej jajek tym (moim zdaniem) lepsze ciasto. Gdy wrzucimy dużo jajek przypomina trochę naleśnikowe i jest bardziej delikatne. Ogólnie nie ma zasady ile jajek ile mąki. Trzeba to robić na "babskie oko" - tak żeby masa była wystarczająco gęsta, ale nie zbyt gęsta.

4) Teraz dorzucamy cebulę z pieczarkami i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i według preferencji innymi przyprawami. Można dać trochę czosnku albo słodkiej papryki do uzyskania ciekawszej barwy.

5) Etap najtrudniejszy. Smażenie. Może bardziej doświadczeni niż ja będą się śmiać z moich trudności, ale ja miałem z tym problem. Do masy można dolać trochę oleju żeby się mniej kleiła.

6) Ręce smarujemy mąką i bierzemy garstkę masy. Panierujemy (w jajku i bułce) bardzo dokładnie (bo inaczej będzie się przypalać), po czym wrzucamy na patelnię z gorącym olejem (musi go być sporo). Trzeba bardzo uważać przy smażeniu. Jeśli gdziekolwiek na patelni masa będzie bezpośrednio przylegać do patelni to natychmiast się w tym miejscu przypali. Jest to spowodowane topniejącym serem, który łatwo przywiera do stali. Można też smażyć masę w cieście, ale ja nie próbowałem. Gdy kotlety się zarumienią można podawać.

Potrzebne przybory:

- Patelnia (patrz uwaga)
- Łyżka drewniana lub podobna duża
- Tłuczek do ziemniaków
- Garnki
- "Babskie oko" :-)

Jak podawać?

Kotlety moga być podawane zamiast schabowych/sojowych/drobiowych z normalnymi dodatkami (tylko błagam, już bez ziemniaków), albo jako samodzielna potrawa. Dobre są z surówką z kapusty pekińskiej lub polane sosem grzybowo-śmietanowym (dodam przepis)

Uwagi:

Odnośnie patelni (najlepiej typu radzieckiego - taka z grubej stali, lub teflon, ale tego drugiego nie testowałem). Do tego nie nadają się patelnie ze stali cienkiej typu TescoHipermarket. Najlepsze są super nowoczesne lub takie po babci.

Czas przygotowania:

Około godziny, ale to zależy od... siły :-), bo strasznie ciężko te ziemniaki się gniecie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.12.2004 koala

rzeczywiscie to smazenie to jeden wielki koszmar,kiedys zrobulam mnostwo cista na kotlety ziemniaczano marchwiowo cukiniowe i z powodu trudnosci w smazeniu ugotowalam z niego kluski 0_o

Zgłoś 19.12.2004 gina

A nie można by tych ziemniaków po prostu zmielić w maszynce do mięsa, albo do malaksera wrzucić???

Zgłoś 29.01.2005 Vizzerdrix

Pewni można. Jakbym miał malakser albo maszynke do mielenia to bym spróbował...

Zgłoś 22.09.2005 lencia

miały być podany jeszcze przez Ciebie sur.óweczki....a gdzie one się podziały....:-) pozdrawiam.....

A KOTLECIKI ZIEMNIACZANE ZAWSZE BYŁY I BĘDĄ SMACZNE I DOBRE....:)

Zgłoś 22.09.2005 lencia

ups......sorry......to miał być podany przepis na sos....:-)

Zgłoś 12.01.2012 Życzliwa

Kup "maszynkę" do przeciskania ziemniaków - polecam, wyglądem przypomina wielką wyciskarkę do czosnku. Mniej roboty przy myciu i nie trzeba nic rozkładać ani montować, a przyda się też... Pokaż więcej

Kup "maszynkę" do przeciskania ziemniaków - polecam, wyglądem przypomina wielką wyciskarkę do czosnku. Mniej roboty przy myciu i nie trzeba nic rozkładać ani montować, a przyda się też do białego sera.