Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krakowskie spaghetti po bolońsku

Tekst i foto asik 23-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje15 złprosty45 min.?

Składniki:

- pol kilograma miesa mielonego wol./wieprzowego (polecam mieso mielone w domu lub na naszych oczach w sklepie, nie polecam natomiast miesa pakowanego w folie prozniowe),
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 2 male puszki pomidorow bez skorki,
- dowolna ilosc czosnku (wg uznania),
- 4 cebule,
- oregano,
- bazylia,
- sol,
- pieprz,
- odrobina tluszczu do podsmazenia,
- troszke masla,
- parmezan do posypania.

Jak przyrządzić:

cebule posiekac w kostke i zeszklic na tluszczu,
mieso podsmarzyc na patelni bez dodawania tluszczu.
Pomidory wyjac z puszki , pokroic w kawalki i podsmazyc na odrobinie masla.
do miesa dodac zeszklona cebulke, wycisniety czosnek , przyprawy i pomidory, podusic wszysko razem jakies 15-20 minut. Ugotowac makaron z odrobina oleju.

Potrzebne przybory:

2 patelnie, rondelek, duzy garnek do makaronu, tarka, wyciskarka do czosnku.

Jak podawać?

Makaron podawac aldente z sosem oraz startym parmezanen.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.04.2004 PATI

JA ROBIĘ TAK SAMO I JEST SUPER PYSZNE

Zgłoś 17.04.2005 aga

z całym szacunkiem dla autorki przepisu ale nie ma czegos takiego we włoskiej kuchni jak spagetti po bolońsku.

Zgłoś 27.02.2005 DORIS

TEN PRZEPIS JEST SUPER, JEŚLI MOGĘ COŚ DODAĆ TO POMIDORY PROSZĘ KUPOWAĆ Z PUDLISZEK PELATI LUB KOSTKA SĄ BARDZO DOBRE

Zgłoś 30.04.2005 ola

co to znaczy al dente?

Zgłoś 04.05.2005 :p

pelati wymiataja ;]

Zgłoś 23.02.2006 Ania15

Super tego właśnie potrzebowałam. Teraz mogę robić obiad.......

Zgłoś 17.05.2006 Syla

po prostu bomba!

Zgłoś 23.10.2008 makunator

Hmmmm,prawdziwe spaghetti bolonese nie ma nic wspólnego z ziołami- jedyne przyprawy to sól.pieprz,ewentualnie czosnek. Jednak nie ukrywam,że ja również robię je po swojemu z ziołami....

Zgłoś 23.03.2007 Michał

kiedyś próbowałem przyrządzić spagetii według tego przepisu i muszę stwierdzić, iż nie wyszło to najlepiej. Chodzi mi głównie o to, że sos nie był gęsty a przypominał raczej pomidorową wodę. co ... Pokaż więcej

kiedyś próbowałem przyrządzić spagetii według tego przepisu i muszę stwierdzić, iż nie wyszło to najlepiej. Chodzi mi głównie o to, że sos nie był gęsty a przypominał raczej pomidorową wodę. co mam zatem zrobić, by było lepiej. proszę o odpowiedź

Zgłoś 13.12.2007 Tomo

Żeby sos był gesty trzeba go odparować - krótko mówiąć gotować bez przykrycia i to dłużej, niż 15-20 minut - myślę, że raczej 30-40 minut.

Zgłoś 09.07.2008 izota

to spagetti przemawia samo za siebie jest pyszne!!!

Bardzo mi smakuje i polecam wszystkim ktuży lubią

dania gorące

Zgłoś 24.08.2011 vio

do potraw wloskich z pomidorami nie dodaje sie masla!!!i wszystkie ragu,bolognese napoletano im dluzej sie gotuje tym jest lepsze-We wloskiej kuchni uzywa sie bardzo malo masla

Zgłoś 30.11.2011 orchid

niby dlaczego krakowskie?!