Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem pomidorowy

Tekst i foto Lena 25-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?12 złprosty60 min.niska

Składniki:

skrzydełko lub małe udko z kurczaka, włoszczyzna, 1 średnia cebula , 1 ząbek czosnku, kartonik przecieru pomidorowego (0,5 l), słoiczek koncentratu pomidorowego - 30%, łyżka masła, odrobina oliwy, makaron lub ryż, śmietana, sól, pieprz, vegeta.

Jak przyrządzić:

Zrobić wywar jak na tradycyjną zupę. W czasie, kiedy będzie sie gotował podsmażyć na łyżce masła i odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno posiekany czosnek. Z zagotowanego wywaru (po ok. 40 min.) wyjąć włoszczyznę i mięso, dodać cebulę podsmażoną z czosnkiem na złoty kolor (nie brązowy aby nie było gorzkie), wlać przecier pomidorowy i dodać słoik koncentratu. Zmniejszyć ogień, dodać wegetę, odrobinę soli i pieprzu i gotować pod przykryciem jeszcze ok 30 min. Zagotować makaron lub ryż i podawać w misce z kleksem śmietany przybraną swieżą natką.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Smacznego, niepozorna,ale pyszna zupa! Cały smak tkwi w połączeniu z podsmażoną cebulką i czosnkiem.

Uwagi:


Kiedy tylko wywar zacznie wrzeć wyjąć pora co by nie rozpadł się i nie pozostawił po sobie "nitek". Trzeba też uważnie podsmażać cebulę bo jeśli za bardzo ją przyrumienimy może być gorzka. Podane proporcje sa na garnek ok. 4 litrowy. Ważne by przy przygotowywaniu wywaru garnek napełnić w ok. 3/4 pojemności.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.03.2006 Drom

Dwa uzupełnienia: oliwa oczywiście tylko i wyłącznie z oliwek i jeśli tylko to możliwe - dodatek chociaż minimalnej ilości przetartych świeżych pomidorów, tylko gruntowych, ogrodowych, a nie ze ... Pokaż więcej

Dwa uzupełnienia: oliwa oczywiście tylko i wyłącznie z oliwek i jeśli tylko to możliwe - dodatek chociaż minimalnej ilości przetartych świeżych pomidorów, tylko gruntowych, ogrodowych, a nie ze szklarni.

Zgłoś 06.04.2007 gruby

a jaką masz różnice czy sobie wychodujesz własne pomidory w gruncie czy w szklarni???

Zgłoś 03.03.2008 mg

Taką, że pomidor szklarniowy to zapewne oznacza, że dojrzewal w sztucznych warunkach, a nie na slońcu i w ogrodzie na powietrzu. Taki ze szklarni jest mniej aromatyczny i raczej tylko z nazwy &q... Pokaż więcej

Taką, że pomidor szklarniowy to zapewne oznacza, że dojrzewal w sztucznych warunkach, a nie na slońcu i w ogrodzie na powietrzu. Taki ze szklarni jest mniej aromatyczny i raczej tylko z nazwy "pomidorowy".