Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem pomidorowy z bazylią

Tekst i foto Mati 20-11-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

80 dag pomidorów z puszki,
oliwa z oliwek,
1 cebula,
1 łyżka masła,
1,5 szklanki śmietany 30%,
3 żółtka,
1/2 szklanka dżinu,
pęczek świeżej bazylii,
sól,
pieprz,
cukier (jak kto lubi).

Jak przyrządzić:

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Dodać pomidory z puszki. Całość poddusić i zmiksować na gładki krem. Śmietanę roztrzepać z żółtkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (może być bez). Wlać do zmiksowanego kremu razem z dżinem. Wymieszać.
Listki bazylii przełożyć do blendera. Dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksować na jednolitą masę. Gorącą zupę krem przełożyć do kokilek (miseczek). Udekorować bazyliowym sosem i listkiem bazylii.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.05.2010 kamil

Ohyda....przepis mógłby być dobry jakby pozbyć się tych żółtek i dodać mniejszą ilość kremówki. Kolor wyszedł nijaki, w niczym nie przypominał czerwonego i czuć było żółtko....bleeeh

... Pokaż więcej

Ohyda....przepis mógłby być dobry jakby pozbyć się tych żółtek i dodać mniejszą ilość kremówki. Kolor wyszedł nijaki, w niczym nie przypominał czerwonego i czuć było żółtko....bleeeh