Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem Shreka

Tekst i foto Martana 20-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni120 min.srednia

Składniki:

4 spore skrzydelka kurczaka, duza marchew, mala pietruszka wraz z natka, cwiartka selera (pilki, nie naciowego), lisc laurowy, srednia cebula, 2 zabki czosnku, 2 duze "drzewka" brokulowe lub kilogram mrozonych rozetek, kubek chudej, kwasnej smietany, ostry chrzan, sol, pieprz, kromki przennego, "wczorajszego" chleba.

Jak przyrządzić:

Umyte skrzydelka wsadzamy do garnka i zalewamy 1,5 l zimnej wody, solimy lyzeczka soli, wrzucamy lisc laurowy i zagotowujemy. Od momentu, gdy woda zawrze, zmniejszamy gaz i gotujemy pod polprzykryciem 40 minut. W tym czasie myjemy i kroimy w 2 cm kawalki warzywa (wszystkie poza brokulami, one wystapia w 2 akcie sztuki!) i po 40 minutach gotowania kurczaka wrzucamy don warzywa, calosc na malym gazie gotujemy jeszcze 30 minut. Kiedy warzywa i mieso sa miekkie wyjmujemy je wszystkie, nie wyrzucamy, a do gotujacego sie wywaru wrzucamy brokuly. Jesli sa swieze, to najpierw wrzucamy pokrojone trzony a po 10 minutach rozetki, trzony sa smaczne tylko dluzej sie gotuja. Kiedy brokuly sa miekkie, zawartosc garnka wlewamy do miksera, dodajemy wygotowane zabki czosnku, cebule (nie musi byc cala) i czesc wygotowanej natki pietruszki (doda pieknego koloru a la Shrek) po czym miksujemy na gladka mase. Wlewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy na miniogniu, niech nie stygnie :) W tym czasie widelcem czy rekami rozszarpujemy miesko z kurczaka na male kawalki, wrzucamy do zupy. Smietane mieszamy z chrzanem (ja lubie bardzo ostro, ale to kwestia gustu), wlewamy do garnka i dokladnie mieszamy. Teraz grzanki: kromki chleba kroimy w kostke, kladziemy na blasze wyscielanej folia aluminiowa i grzejemy w piekarniku az stwardnieja i sie zrumienia. Zupe doprawiamy pieprzem i sola jesli to konieczne. Kawalki marchewki kroimy w talarki lub kosteczke, wkladamy do miseczki, do innej miseczki wrzucamy zrumienione grzanki.

Potrzebne przybory:

garnek, mikser, noz, piekarnik i fantazja.

Jak podawać?

Najfajniej wystawic na stol waze z aromatyczna zupa a dookola niej miseczki z grzankami i marchewka, kazdy posypie ile chce. Widok zielonej jak trawa zupki z pomaranczowymi oczkami z marchewki na wierzu jest przedni, do tego chrupiace grzanki. Ta zupka jest naprawde wysmienita i nawet zdrowa :-)

Uwagi:

Kazdy lubi inna konsystencje zupy, wiec jesli tak jak ja przepadacie za masa a la kisiel, wystarczy dodac mniej wody, dla wielbicieli zupek wodnistych, wiecej wody i wiecej przypraw.
Niektorzy miksuja z zupa rowniez marchewke ale wtedy zupa traci kolor i wyglada bardziej jak marchwianka ze szpinakiem :(.

Czas przygotowania:

Godzina z kawalkiem to tylko czekanie i dogladanie, reszta zalezy od sprawnosci rak :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.02.2005 Wiktoria

no całkiem fajnie to wymyśliłaś - spróbuję napewno :)

Zgłoś 02.02.2005 Wiktoria

a swoją drogą skąd taka nazwa ?????

Zgłoś 10.02.2005 Martana

Dzieki Wiktorio a nazwa stad, ze zupka, jesli sie uda to jest zielona jak nasz ukochany filmowy bohater, pozdrawiam.

Zgłoś 15.02.2005 miroslaw z gg

witaj martno jak powiedzialem tak zrobilem musze przyznac bardzo ciekawy przepis i napewno smaczny i jak na polskie realia finansowe nie drogi obiecuje z jutro gotuje

Zgłoś 17.02.2005 Taroti

przepis wygląda bardzo smacznie, zupka powinna sie podobać dzieciakom; a swoją drogą nie wpadłam na to, żeby śmietanę mieszać z chrzanem i dodać do zupy, choć uwielbiam sos chrzanowy :) na pewno... Pokaż więcej

przepis wygląda bardzo smacznie, zupka powinna sie podobać dzieciakom; a swoją drogą nie wpadłam na to, żeby śmietanę mieszać z chrzanem i dodać do zupy, choć uwielbiam sos chrzanowy :) na pewno zrobię tę zupkę!

Zgłoś 23.10.2005 JK

Dzięki za wspaniały przepis. Na pewno sprubuję. Jak bym miała składniki, rozpoczełabym od razu gotowanie.

Zgłoś 23.10.2005 JK

Dzięki za wspaniały przepis. Na pewno spróbuję. Jak bym miała składniki, rozpoczełabym od razu gotowanie.

Zgłoś 24.11.2005 Martana

Andrzejku, Slonce Ty moje, jak nie lubisz brokulow to ich nie jedz, ja na przyklad nie znosze chamstwa i kislu z tartym jablkiem, wiec unikam chamow i nie jem kislu co nie znaczy, ze musze to te... Pokaż więcej

Andrzejku, Slonce Ty moje, jak nie lubisz brokulow to ich nie jedz, ja na przyklad nie znosze chamstwa i kislu z tartym jablkiem, wiec unikam chamow i nie jem kislu co nie znaczy, ze musze to tepic - jak sasiad lubi kisiel i prusaki, to niech sobie ma - byle by te prusaki nie weszly do mojego domu.

Zgłoś 25.11.2005 pipi

jeśli wolno, sugeruję użycie udka z kurczaka, lub samych tzw. "pałek"- są rownież tłuste, ale zawierają więcej mięsa. smacznego

Zgłoś 25.02.2006 Martka

Bardzo pyszna zupka!

Zgłoś 02.01.2007 Nuka

Zupka jest przepyszna! Bardzo prosta w przygotowaniu i efektowna. Wpisała się na stałe do mojego menu :) Musicie tego spróbować!

Zgłoś 26.01.2007 Gorzej_byc_nie_moze

Zrobiłam dzisiaj :-) Jest przeeeeeeepyszna! I osobiście stwierdzam, że dopiero duża dawka chrzanu nadaje zupce odpowiedniego wyrazu. Mniamuśna. Ale przyznaję się szczerze, że ja gotowałam krócej... Pokaż więcej

Zrobiłam dzisiaj :-) Jest przeeeeeeepyszna! I osobiście stwierdzam, że dopiero duża dawka chrzanu nadaje zupce odpowiedniego wyrazu. Mniamuśna. Ale przyznaję się szczerze, że ja gotowałam krócej... Z lenistwa i z głodu ;-)

Zgłoś 27.01.2007 Gorzej_byc_nie_moze

Nie wiem czy autorka jeszcze tu zagląda, ale mam takie pytanko... Gdyby tak zamiast chrzanu dodać ostrą musztardę chrzanową? Coś mnie nerwią te chrzanowe farfocelki w tym kremie... Następnym raz... Pokaż więcej

Nie wiem czy autorka jeszcze tu zagląda, ale mam takie pytanko... Gdyby tak zamiast chrzanu dodać ostrą musztardę chrzanową? Coś mnie nerwią te chrzanowe farfocelki w tym kremie... Następnym razem tak właśnie spróbuję zrobić i podzielę się doświadczeniem :-)

Zgłoś 06.03.2010 Nie-Sława

Zupka przepyszna, genialny pomysl, aby dodac do niej chrzanu. Ja zamiast smietany wkrawam spory kawale sera feta i oczywiscie mniej sole. Polecam tez wersje z zielonym groszkiem zamiast brokolow... Pokaż więcej

Zupka przepyszna, genialny pomysl, aby dodac do niej chrzanu. Ja zamiast smietany wkrawam spory kawale sera feta i oczywiscie mniej sole. Polecam tez wersje z zielonym groszkiem zamiast brokolow.

Zgłoś 17.05.2010 Mati

ja juz ugotowalam...rewelacja

masz dziewczyno talent do wymyslania pysznych potraw

przepyszna !!!

:)