Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem szpinakowo – dyniowy

Tekst i foto Danka Daniłowska 18.02.2013

W zimowe dni nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak talerz pysznej, pachnącej zupy. Najlepsza jest z sezonowych, zimowych warzyw i dlatego jako jeden ze składników wybrałam dynię.
A dlaczego szpinak, bo jest zdrowy (nie w nadmiarze), doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyciąga barwą. Krem z warzyw lubimy za jego lekkość i prostotę przygotowania.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty20 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonego szpinaku,
25 dag miąższu dyni,
łyżka masła,
cebula,
marchewka,
kawałek selera,
łyżka kaszy manny,
pół szklanki śmietany,
sól,
pieprz,
groszek ptysiowy.

Jak przyrządzić?

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.

Dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż odparuje.

Marchewkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać szpinak, miąższ dyni, zalać litrem wody i gotować, aż warzywa zmiękną.

Następnie wsypać kaszę manną i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki.

Gotować jeszcze około 3 minut.

Zupę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.

Jak podawać?

Podawać z groszkiem ptysiowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.09.2013 Kasia

Pyszny krem,ja wypróbowałam przepisu na krem dyniowy z przepisów kuchni Lidla,zupa wyszła super.

Zgłoś 25.12.2015 Louis

NFL Jerseys Wholesale Cheap wholesale nfl jerseys china

Zgłoś 05.12.2016 panek

Ja nie zawsze mam czas na zrobienie bulionu samodzielnie. Niedawno odkryłem gotowy bulion drobiowy Krakus. Jestem bardzo zadowolony, bo nie zawiera sztucznych ulepszaczy,a dzięki niemu mogę spr... Pokaż więcej

Ja nie zawsze mam czas na zrobienie bulionu samodzielnie. Niedawno odkryłem gotowy bulion drobiowy Krakus. Jestem bardzo zadowolony, bo nie zawiera sztucznych ulepszaczy,a dzięki niemu mogę sprytnie i zdrowo przyrządzić smaczną zupę.