Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem szpinakowy

28.01.2012

Młody, świeży szpinak jest bardzo zdrowy, zawiera duże ilości żelaza i witaminy C. Zimą posiłkujemy się szpinakiem mrożonym, który prawidłowo przechowywany i przygotowany nie traci wiele na swojej wartości odżywczej. Krem szpinakowy jest delikatny, mocno warzywny, z własnoręcznie zrobionymi kulkami ptysiowymi smakuje wyśmienicie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni40 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonego szpinaku,
2 ziemniaki,
marchewka,
kawałek selera,
pietruszka,
kawałek pora,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
łyżka natki pietruszki,
łyżka szczypiorku,
2 łyżki śmietany,
sól,
pieprz.

Kuleczki ptysiowe:

pół szklanki mąki,
pół szklanki wody,
50 g masła,
2 jaja,
sól.

Jak przyrządzić?

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.

W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażyć.

Następnie dodać szpinak i chwilę smażyć.

Zagotować 1 litr wody, dodać pokrojoną marchew, pietruszkę seler, por i ziemniaki.

Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Dodać przesmażony szpinak i gotować jeszcze około 10 minut.

Zupę zmiksować.

Dodać posiekaną natkę i szczypiorek, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do zupy i zagotować.

Zabielić śmietaną.


Przystąpić do przygotowania kulek ptysiowych.

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, dodać mąkę i mieszać, aż ciasto będzie odklejać się od ścianek garnka, chwilę gotować.


Do ciepłej masy wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę.

Masę przełożyć do szprycy cukrowniczej z gładką końcówką i wyciskać małe kleksy bezpośrednio na papier do pieczenia.

Stosować odstępy, bo nasze kluseczki zwiększą objętość.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut.

Jak podawać?

Podawać z kremem szpinakowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.01.2012 dziadek

Ja myślę, że cj piotr będzie miał odmienne zdanie na temat tego jaki obiekt jest "delikatny, mocno warzywny, z własnoręcznie zrobionymi kulkami i smakuje wyśmienicie".

No i gener... Pokaż więcej

Ja myślę, że cj piotr będzie miał odmienne zdanie na temat tego jaki obiekt jest "delikatny, mocno warzywny, z własnoręcznie zrobionymi kulkami i smakuje wyśmienicie".

No i generalnie większość tych przepisów ostatnio wygląda jak małe kleksy wyciskane bezpośrednio na papier. Takie same przed jedzeniem jak i po.

Oj, prowokator mały z Danki. Prowokator!

Zgłoś 26.01.2012 Adi63

Szpinak owszem, dobrze zrobiony jest super.

Tyle tylko, że wcale nie jest taki bogaty w żelazo (dawno temu tak uważano przez pomyłkę jednego z naukowców, przecinek postawił w złym miejscu)... Pokaż więcej

Szpinak owszem, dobrze zrobiony jest super.

Tyle tylko, że wcale nie jest taki bogaty w żelazo (dawno temu tak uważano przez pomyłkę jednego z naukowców, przecinek postawił w złym miejscu) natomiast zawiera BARDZO dużo szczawianów co przy częstym spożyciu może doprowadzić do powstawania kamicy nerkowej (kamieni w nerkach).

Zgłoś 17.01.2014 gość

Szpinak zawiera jedynie śladowe ilości żelaza. Pogląd o dużej zawartości żelaza pokutuje od lat przez POMYŁKĘ i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Zgłoś 27.02.2016 goÅÄ

6xrzJO rbmcpenttngd, [url=http://rxxolivshmts.com/]rxxolivshmts[/url], [link=http://drgqbqzzlmyy.com/]drgqbqzzlmyy[/link], http://ktkztobiftit.com/