Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem z kalafiora i dymki

03.08.2012

Pyszna i lekka zupa idealna na sierpniowe upały. Pozornie sprzeczne smaki kalafiora i dymki zaskoczą i zadowolą nawet wybrednych smakoszy. Jeśli zostało ci trochę ugotowanego kalafiora, to wystarczą 3 minuty na przygotowanie tej zielonej kremowej zupy. Odrobina masła i dobra śmietana, a przede wszystkim ser pleśniowy, dodadzą jej szlachetności, zaś groszek ptysiowy lub grzanki uzupełnią kalorie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
46 złprosty25 min.średnia

Składniki:

1 średniej wielkości kalafior,
½ pęczka dymki wraz z cebulkami,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietany 18%,
10 dag sera typu lazur,
groszek ptysiowy lub grzanki.

Jak przyrządzić?

Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.

Gdy będzie miękki, odcedzamy go i miksujemy na krem.

Przekładamy do garnuszka i dodajemy masło oraz śmietanę.

Zagotowujemy i odstawiamy.

Teraz do zupy wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki dymkę wraz z cebulkami i miksujemy na gładko.

Jak podawać?

Zupę podajemy posypaną pokruszonym serem w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.08.2012 dziadek

"Zupę podajemy w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego."???

Ale trzeba mieć natrzepane w bańce, żeby zapraszać do stołu grzanki i groszka ptysiowego, sadzać za stołem i czę... Pokaż więcej

"Zupę podajemy w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego."???

Ale trzeba mieć natrzepane w bańce, żeby zapraszać do stołu grzanki i groszka ptysiowego, sadzać za stołem i częstować zupą.

No chyba, że to ksywki takie. Koleżanki-grzanki bo się ciągle grzeją, a kolega groszek-ptysiowy to taki kolega...

Ty kasownik już wiesz jaki.

Zgłoś 03.08.2012

Nie ma potrzeby 2 razy miksować. Miksujemy raz po ugotowaniu !!!