Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem z kurek. Smaczna, żółciutka zupa!

18.07.2012

Chociaż grzybiarze nie wracają jeszcze z pełnymi koszykami, to z tego co uzbierają, można wyczarować pyszne dania. W lipcu najczęściej w lasach spotykane są kurki, a te wyjątkowo nadają się do duszenia, gotowania i jako składnik farszu. Pod względem wartości odżywczych grzyby są niedoceniane, bo mało w nich witamin, ale nie witaminy decydują o smaku. Krem z kurek to smaczna, delikatna i aromatyczna zupa, która zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złprosty30 min.średnia

Składniki:

30 dag kurek,
cebula,
kostka warzywna,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
łyżka masła,
pół szklanki słodkiej śmietanki,
pęczek natki pietruszki,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, większe przekroić na pół.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i smażyć, aż wyparuje z nich nadmiar wody.

Litr wody zagotować, dodać kostkę warzywną i pokrojoną włoszczyznę.

Gotować 10 minut.

Następnie dodać kurki (kilka całych odłożyć) i gotować jeszcze 15 minut.

Natkę drobno pokroić, część odłożyć, resztę dodać do zupy.

Zupę zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.

Krem z kurek rozlać do przygotowanych naczyń, dodać pozostawione kurki, posypać natką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.07.2012 Raz Putin

Pożyczone:

Zupa z trupa

kompot z rany

świeżą ropą polewany

a na deser to się łyka

trochę śliny suchotnika

Napletek,

nie martw się, niedługo będzie coś ... Pokaż więcej

Pożyczone:

Zupa z trupa

kompot z rany

świeżą ropą polewany

a na deser to się łyka

trochę śliny suchotnika

Napletek,

nie martw się, niedługo będzie coś "ze serkiem"

Zgłoś 18.07.2012 mąż ewy

Odeszłem z wagą. Parzy się jak norka, a temu paszteciorowi to wszystkie otwory zarosły. Tłuszczem i brudem.

Zgłoś 18.07.2012 dziadek

Ja też chciałbym Cię pocieszyć, napletek.

Zobacz jakie tam mizerne kapelusze...