Krem z pieczonego kalafiora i kopru
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | 10 zł | średni | 55 min. | niska |
Składniki:
1 duży koper włoski, 1 duży kalafior, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 6 szklanek bulionu, 2 szklanki gotowanej ciecierzycy, sól morska, czarny pieprz, 2 łyżki świeżego koperku, sok z połowy cytryny, łyżeczka oliwy z oliwek.Jak przyrządzić?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekaj koper włoski i kalafior. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa. Piecz przez 30 minut, aż będą miękkie, obracając od czasu do czasu. W dużym garnku podgrzej na średnim ogniu oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez pięć minut, do momentu zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj podpieczony koper i kalafior oraz ciecierzycę, a następnie zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj świeży koperek i sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj sól morską i czarny pieprz do smaku.Jak podawać?
Nalej krem do miseczek, udekoruj świeżym koperkiem i skrop oliwą.
Szaszłyki z mozzarelli, pomidorków i brzoskwini
Pomysł na oryginalną przystawkę. Jeśli masz w planach domowe przyjęcie dla znajomych, warto pomyśleć o lekkich i wygodnych do jedzenia przystawkach. Świetnie na taką okazję sprawdzą się szaszłyki z sera mozzarella, pomidorków koktajlowych i brzoskwini. Połączenie owoców z warzywami i serem urozmaicą listki bazylii oraz sos z limonki i papryczki jalapeno.

Karmelowe ciasteczka
Przygotowanie domowego deseru to nie tylko sprawienie przyjemności sobie i bliskim, ale także sposób na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia. Mamy słabość do słodkości i lubimy zachwycać nimi najbliższych, często taki deser jest zwieńczeniem domowego obiadu i okazją do swobodnej pogawędki. Karmelowe ciasteczka to chrupiące ciasto na bazie białek, słodki karmel i świeżo ubita śmietana.
Komentarze
Zgłoś 18.09.2013 gość
ale super!! :))
Zgłoś 24.10.2017 mirka
mniam! Ja wzięłam bulion z butelki Krakus i bardzo szybko ją zrobiłam także mogę się teraz zajadać kilka dni :)