Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem z pieczonego kalafiora i kopru

Tekst i foto Basia Nowak 18.09.2013

Pomysł na aromatyczne i pożywne danie. Zupy krem to dobre rozwiązanie na posiłek dla dzieci i dorosłych. Krem z pieczonego kalafiora i kopru wyróżnia nie tylko delikatna konsystencja, ale również aromatyczny smak. Doprawiony odrobiną oliwy z oliwek, cytryną i świeżym koperkiem będzie wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złśredni55 min.niska

Składniki:

1 duży koper włoski, 1 duży kalafior, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 6 szklanek bulionu, 2 szklanki gotowanej ciecierzycy, sól morska, czarny pieprz, 2 łyżki świeżego koperku, sok z połowy cytryny, łyżeczka oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekaj koper włoski i kalafior. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa. Piecz przez 30 minut, aż będą miękkie, obracając od czasu do czasu. W dużym garnku podgrzej na średnim ogniu oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez pięć minut, do momentu zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj podpieczony koper i kalafior oraz ciecierzycę, a następnie zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj świeży koperek i sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj sól morską i czarny pieprz do smaku.

Jak podawać?

Nalej krem do miseczek, udekoruj świeżym koperkiem i skrop oliwą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.09.2013 gość

ale super!! :))

Zgłoś 24.10.2017 mirka

mniam! Ja wzięłam bulion z butelki Krakus i bardzo szybko ją zrobiłam także mogę się teraz zajadać kilka dni :)