Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem z porów

Tekst i foto Magda 16-04-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 45 min.?

Składniki:

2 duże pory, jedna średnia cebula, 3 łyżki masła, 1 serek topiony, 2 szklanki mleka, cztery szklanki rosołu (może być z kostki), 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przyprawy: pieprz, wegeta, pół łyzki octu

Jak przyrządzić:

Białe części pora i cebulę pokroić i dusić ok 10. min. na maśle. Dodać do tego serek topiony i po chwili zalać rosołem. Dusić wszystko ok. 20 min. Następnie mikserem zmiksować wszytko w garnku żeby powstała jednolita zupa. Do tego wlać dwie szklanki mleka zimnego z mąką ziemniaczana i wymieszać . Dodać przyprawy - pieprz, wegetę, ocet.

Uwagi:

Krem podaje się z grzankami. Można posypać zieloną pietruszką. Przepis ten mam od znajomych z Francji. Jest pyszny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.05.2005 misia

hmmmm ale dobre !!!!!!

Zgłoś 27.06.2005 Olka

Faktycznie jest to przepyszne - moja rodzina się zajadała. A serek topiony daje niepowtarzalny smak !!! Polecam wszystkim smakoszom :) Dzięki za przepis

Zgłoś 13.11.2005 gustaw

Profanacja czego Inko? Zupy, czy serka, czy Twojego smaku?

Od dawna robie zupy serowe z serkow topionych, dodaje serki do sosow i chwale sobie to bardzo, i nie tylko ja, ale domownicy i g... Pokaż więcej

Profanacja czego Inko? Zupy, czy serka, czy Twojego smaku?

Od dawna robie zupy serowe z serkow topionych, dodaje serki do sosow i chwale sobie to bardzo, i nie tylko ja, ale domownicy i goscie rowniez.

Zgłoś 25.11.2005 mandinka

proponuje ugotowac w wywarze 2 ziemniaki zamiast maki ziemniaczanej i zmiksowac razem z porami

Zgłoś 26.05.2006 beatka

Zupa rzeczywiście pyszna, ja podałam ją z groszkiem ptysiowym i też wszystkim smakowało, dzięki za przepis!!!!!!!!!!!!!!!!1

Zgłoś 13.09.2006 crabe

nio tu u nas we francji prawie wszystkie zupy tak wygladaja ZMIKSOWANE A TAK W NAWIASIE TU SIE PORA NA SUROWO NIE JE .°

Zgłoś 15.09.2006 kkm

pyszota, chociaż nie dodałam octu. Dla tych co robią pierwszy raz a mogliby się zagapić: potrzebne duże naczynie, bo w sumie sporo tego wychodzi!!!:-)

Zgłoś 30.11.2006 jolka

Ta zupa weszła na stałe do mojego popisowego (gościnnego) menu.Jest bardzo łatwa w przyrządzeniu i przepyszna!!!

Zgłoś 16.12.2006 karol

no ja zrobilem z ziemniaczkami i tez jest pyszne ...mniam ;]!

Zgłoś 13.12.2009 hanna

Podoba mi się przepis a pozytywne komentarze zachęcają do próby.Mam tylko jednopytanie ;czy po dodaniu mleka z mąką zupę należy zagotować?

Popzdrawiam

Zgłoś 10.01.2007 karramba

zupa fantastyczna.delikatna,aksamitna i wykwintna. no i oczywiscie przepyszna. ja tez zamiast maki ziemniaczanej gotuje a pozniej miksuje razem z porami ziemniaczka:)polecam

Zgłoś 30.04.2007 juka

Proponuję do zupki grzanki, ale z żółtym serem. Wówczas obiad jest bardziej sycący - zupcia pyszna polecam.

Zgłoś 01.05.2007 jrene

dzisiaj zupka była u mnie na obiad Nie doprawiałam octem bo bałam się że zepsuję jej pyszny smak, Ile tego octu i jakiego się daje? dobra też wtedy jest?

Zgłoś 07.05.2007 LenaVuk

Zupka wyśmienita! Przepis na 4 solidne porcje, lub 8 jeśli będą podane w bulionówkach. Zgadzam się z kkm, najlepiej od razu wziąć duży garnek, ja przelewałam trzy razy, aż utrafiłam w wielkość :... Pokaż więcej

Zupka wyśmienita! Przepis na 4 solidne porcje, lub 8 jeśli będą podane w bulionówkach. Zgadzam się z kkm, najlepiej od razu wziąć duży garnek, ja przelewałam trzy razy, aż utrafiłam w wielkość :)

Zgłoś 08.12.2007 didik

ja też się bałam dodac ocet ale po chwili zastanowienia zaryzykowałam i nie żałuję, nadał głębi smaku :) wam też polecam :)

Zgłoś 11.12.2007 kasia

zupa pierwsza klasa, pierwszy raz ja robilam i wyszła super, dodalam też świeżo startej galki muszkatolowej

Zgłoś 09.02.2008 Kayto

Zupa bardzo łatwa w przygotowaniu i całkiem smaczna. Ja osobiście dodałem zamiast mleka śmietany 36% by posiłek był bardziej treściwy i energetyczny. Co do gałki muszkatołowej to naprawdę warto ... Pokaż więcej

Zupa bardzo łatwa w przygotowaniu i całkiem smaczna. Ja osobiście dodałem zamiast mleka śmietany 36% by posiłek był bardziej treściwy i energetyczny. Co do gałki muszkatołowej to naprawdę warto bo uszlachetnia smak:) A ocet wyostrza słodki smak przesmażonego pora... Bardzo udany przepis POLECAM:)

Zgłoś 07.04.2008 matheo

Przepis wyśmienity!!! Jeśli faktycznie rodem z Francji to poczułem się dzisiaj jakbym zajadał smaczną przystawkę w towarzystwie prześlicznej modelki w jednej z malutkich restauracyjek ciasnych u... Pokaż więcej

Przepis wyśmienity!!! Jeśli faktycznie rodem z Francji to poczułem się dzisiaj jakbym zajadał smaczną przystawkę w towarzystwie prześlicznej modelki w jednej z malutkich restauracyjek ciasnych ulic Paryża :)

Dodam tylko, iż nieznacznie urozmaiciłem przepis, a mianowicie:

1. Cebulę podsmażyłem z czosnkiem i dopiero później dusiłem z porą

2. Ugotowałem bulion z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki), do tego dodałem kostkę rosołową i w efekcie miałem 4 szklanki. W końcowej fazie warzywa zmiksowałem razem z porą i ugotowanymi ziemniakami.

3. Mleka dodałem tylko 1,5 szklanki, aczkolwiek wzbogaciłem 5 sztukami serka topionego o smaku śmietankowym. Gęstość kremu była idealna.

4. Z przypraw - vegeta, pieprz, trochę magi i zamiast octu cytryna.

Jak dla mnie niebo w gębie...oczywiście z groszkiem ptysiowym :)

Odnośnie ilości - faktycznie wychodzi tego na ok. 2 razy dla 4-osobowej rodziny lub na tydzień dla głodnego studenta :)

Tak czy inaczej POLECAM!!

Zgłoś 15.04.2008 kasia

no po prostu BOMBA!!!!!!!!!! zajadałam się nią jak głupia :) na prawdę wspaniała. polecam dodawać ocet balsamiczny, jest łagodniejszy no i jego smak świetnie się komponuje z zupką

Zgłoś 20.09.2008 Ania

Pychotka!!!!!!!!!!!! Naprawdę super sprawa. Poza czosnkiem, czerwona cebulą i porem dodałam odrobinę dymki. A mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym.

Podałam z grzankami z ciemnego pieczywa... Pokaż więcej

Pychotka!!!!!!!!!!!! Naprawdę super sprawa. Poza czosnkiem, czerwona cebulą i porem dodałam odrobinę dymki. A mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym.

Podałam z grzankami z ciemnego pieczywa z odrobiną żółtego sera.

Mniaaaaaaaaaaaaaaam...................................

Zgłoś 04.07.2011 monika

czytajac komentarze juz wiem co jutro bedzie u nas na obiad:):)

Zgłoś 08.09.2009 zo

por a nie pora- rodzaj męski

Zgłoś 25.10.2009 asencja

zupa pyszna! bez mleka i maki, bo wydają mi się zbyteczne w tym przepisie. Jeden ziemiak i na koniec natka pietruszki.Wyborna ze ciabatą

Zgłoś 30.01.2010 jogi

zgadzam sie z asencja, lepiej zrezygnowac z mąki i mleka a dodac np, 3 male ziemnaczki, o niebo lepsza, wiem bo robilam tez z mleczkiem:) pycha z pieczywem czosnkowym

Zgłoś 29.07.2011 monika

wszystko fajnie tylko chcialam hmmmm...upelszyc i zrobilam z calego pora.tzn. razem z czescia zielona i nie do konca chce sie to zmiksowac. ale ogolnie zupka pyszna.robie tez taka tylko zamiast ... Pokaż więcej

wszystko fajnie tylko chcialam hmmmm...upelszyc i zrobilam z calego pora.tzn. razem z czescia zielona i nie do konca chce sie to zmiksowac. ale ogolnie zupka pyszna.robie tez taka tylko zamiast pora daje cebule i tez jest wysmienita

Zgłoś 25.02.2011 małpa

Polecam. Moje sześcioletnie dziecko je ją na śniadanie, obiad i kolacje od dwóch dni :)

Jest pyszna :)

jarobie na wywarze warzywno - wołowym no i wegety nie dodaję.