Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem z szynki

10.04.2012

To wyjątkowe doznanie kulinarne. Piętnastowieczna zupa przygotowywana przez braci zakonnych ze wschodniego Tyrolu świadczy chyba o tym, że dobrze im się wiodło. W tradycji niemieckiej pozostała jako wielkanocne pierwsze danie, ale można ją z powodzeniem przygotowywać na obiad każdego innego dnia. Wyjątkowo smaczna ale niemożliwie kaloryczna. Smażony boczek w zupie znamy, choćby z grochówki, ale tutaj, w połączeniu ze zmiksowaną szynką i mlekiem daje dziwny, choć nieco znajomy efekt.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

10 dag wędzonego boczku,
5 dag mąki pszennej,
½ litra mleka,
15 dag szynki,
½ litra bulionu cielęcego (z kostki),
½ szklanki śmietany,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypiorek,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy w rondlu na małym ogniu, aż się zarumieni, a tłuszcz wytopi.

Wtedy dodajemy mąkę i smażymy mieszając, aż zasmażka się zarumieni.

Odlewamy kilka łyżek mleka do pojemnika, a resztę wlewamy do boczku z mąką.

Mieszamy i dalej podgrzewamy na małym ogniu.

Odlane mleko miksujemy z szynką i dodajemy do zupy.

Wlewamy bulion, doprawiamy papryką i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając.

Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Zaprawiamy śmietaną.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Jak podawać?

Podajemy z grzankami lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.04.2012 Witek

Kurde,łatwe ,dobre.Dzisiaj przed południem zrobiłem sobie i Goście.Niespodzianka,smakowała.

Zgłoś 15.04.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgu... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj

idealnafigura.com/gberes

Zgłoś 15.04.2014 Jolcia

Super zupa i ładne garnuszki. Przyjemnie popatrzeć. Gdzie kupujesz produkty bo ja poczytałam trochę na Portalu o żywności Ciam i trochę jestem przerażona.

Zgłoś 15.04.2014 gość

no no , niemieckie żarcie na polskie święta ((((