Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem ziemniaczany z szaszłykami

20.08.2013

Ziemniaki to taki polski produkt, powszechny, niedrogi i często obecny w naszej kuchni. Zupę kartoflankę znały nasze babcie, dziś jest prawie zapomniana. Możemy ją zastąpić kremem ziemniaczanym z pysznymi szaszłykami. Jest to prosta zupa, bardo smaczna i efektowna, z dużą ilością zmiksowanych warzyw i aromatycznym boczkiem. Można ją bez problemu podawać na wykwintnych przyjęciach.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

8 dużych ziemniaków, mała cukinia, marchew, cebula, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, 15 dag cienkich plasterków boczku wędzonego, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążyć małe kulki, resztę odłożyć do zupy. Zagotować litr wody, dodać pozostawione ziemniaki, pokrojoną marchewkę, cukinię, seler. Gotować do miękkości. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy. 5 dag cienkich plasterków boczku podsmażyć na patelni na chrupko, odłożyć na talerzyk. Pozostawiony tłuszcz z patelni wlać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować na krem. Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian kulki ziemniaczane i boczek. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 25 minut.

Jak podawać?

Zupę podawać posypaną chrupkim boczkiem razem z szaszłykami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.08.2004 Vinga

jak przyrządzę to skomentuję, ...........ale zapowiada się smacznie........ mniam

Zgłoś 04.09.2004 alcia

ja podobnie przyrządzam kabaczka lub cukinię. baaardzo to lubię :)

Zgłoś 28.09.2004 EWA

HEJ, MIESZKAM WE WLOSZECHI OD LAT ROBIE BAKLAZANY NA PRZYSTAWKE. PRZEPIS JEST OK, ALE POLECAM JESCZE KONIECZNIE DO OLIWY DODAC KAPKE OCTU WINNEGO, NAJLEPIEJ ACETO BALSAMICO DI MODENA, TEGO CIEMN... Pokaż więcej

HEJ, MIESZKAM WE WLOSZECHI OD LAT ROBIE BAKLAZANY NA PRZYSTAWKE. PRZEPIS JEST OK, ALE POLECAM JESCZE KONIECZNIE DO OLIWY DODAC KAPKE OCTU WINNEGO, NAJLEPIEJ ACETO BALSAMICO DI MODENA, TEGO CIEMNEGO I ZABEK CZOSNKU. POCZEKAC POL GODZINKI AZ SOS PRZEJDZIE I WTEDY POSMAROWAC NIM MELANZANE. NA KONCU POSYPAC PIETRUCHA! SMACZNEGO!

Zgłoś 28.09.2004 EWA

ZAPOMNIALAM DODAC, ZE JA BAKLAZANY SMARUJE JUZ UPIECZONE, NA GRILLA KLADE SUCHE. :)

Zgłoś 17.10.2004 Oliwka

Moje dzieci uwielbiają bakłażany we wszystkich opcjach.Niestety octu balsamicznego nie trawią bo im "kłuje w zęby" :))) ja bakłażany robie w piekarniku zawinięte w folie alum. niestety... Pokaż więcej

Moje dzieci uwielbiają bakłażany we wszystkich opcjach.Niestety octu balsamicznego nie trawią bo im "kłuje w zęby" :))) ja bakłażany robie w piekarniku zawinięte w folie alum. niestety grilla nie posiadam.Najprostszy sposób przygotowania na szybkie danie-obtaczać w jajku i bułce tartej i usmażyć.

Zgłoś 30.11.2005 majabe

Własnie zjadam. Pycha. Polecam wariację z camemberem- po wyjęciu z piekarnika i folii kładziemy na każdy plasterek bakłazana plasterki camembera i wkładamy na chwilę do piekarnika bądz mikrofal... Pokaż więcej

Własnie zjadam. Pycha. Polecam wariację z camemberem- po wyjęciu z piekarnika i folii kładziemy na każdy plasterek bakłazana plasterki camembera i wkładamy na chwilę do piekarnika bądz mikrofali. Świetne.

Zgłoś 19.06.2006 kama

A ja proponuje nastepujaco:

- podgrzac baklazana na grillu

- na niego polozyc plaster pomidora, lisc bazylii, cieniutenki plasterek cebuli

- mozna przelozyc jeszcze jednym... Pokaż więcej

A ja proponuje nastepujaco:

- podgrzac baklazana na grillu

- na niego polozyc plaster pomidora, lisc bazylii, cieniutenki plasterek cebuli

- mozna przelozyc jeszcze jednym krazkiem baklazana i znowu pomiodr itd

- na koniec posypac serem feta

- ja proponuje taka piramidke jeszcze na chwile zapiec na grilu lub piekarniku

smacznego!!

Zgłoś 10.05.2009 beat

Własnie zrobiłąm grilla z bakłażanem wypadł swietnie wszyscy goscie sie nim zachwycali :)))) polecam :D