Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kremowa zupa czosnkowa

Tekst i foto Basia Nowak 25.09.2013

Idealna na jesienne obiady. Kremowa zupa czosnkowa to bardzo aromatyczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. Jest bardzo prosta w wykonaniu i idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Tanie i szybkie rozwiązanie na jesienny obiad. Polecam.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
38 złprosty30 min.średnia

Składniki:

10 średnich ząbków czosnku, 4 szklanki bulionu drobiowego, 3 ziemniaki, cebula, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 160 ml śmietany do zup, 2 kromki chleba, ser żółty.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania. Gotujemy przez około 25-30 minut (do momentu aż dojdą ziemniaki). Zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.

Jak podawać?

Podajemy z odrobiną startego żółtego sera i grzankami zaraz po ugotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.09.2013 gość test nr1

Wydrukowałem, jutro test.

Zgłoś 26.09.2013 gość

autorka z łodzi?

Zgłoś 26.09.2013 gość

patrząć po truflowym popcornie chyba jednak z krakowa

Zgłoś 26.09.2013 Wydaje się strasznie kaloryczna ta zupa.

gość

Zgłoś 26.09.2013 gość

Wydaje się strasznie kaloryczna ta zupa.

Zgłoś 17.10.2013 kazik81

zrobiłem kiedyś podobną ale do zagęszczenia użyłem serka topionego i wszyła zajesmaczna ;)

Zgłoś 10.08.2015 fattality

Ja bym wolała zamiast sera to chrupiące grzanki podać do tej zupy...:)

Zgłoś 17.07.2016 UPAlbion.com

look great today.

UPAlbion.com http://albiononline.soup.io/post/685704193/The-New-Albion-Weapon-Warbow

Zgłoś 08.08.2016 u4fifa.com

No one can do it better than you.

u4fifa.com http://board.bananaking.co.uk/viewtopic.php?f=10&t=87035

Zgłoś 14.09.2017 wojti

Też przekonałem się do bulionów Krakus. Wcześniej gotowe buliony kojarzyły mi się z chemicznymi dodatkami. Krakus nie zawiera żadnych ulepszaczy.

Zgłoś 10.12.2016 quick

Zrobiłem tą zupę i wyszła super smaczna. Co do bulionu drobiowego, to używam tylko i wyłącznie Krakusa, bo ma najlepsze składniki i nie zawiera żadnych ulepszaczy.