Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kremowy sos czosnkowy

Tekst i foto Ewa Kubicka 13.11.2004

Delikatny w smaku. Gotowanie pozbawia go ostrego zapachu, jakim charakteryzuje się
surowy czosnek. Podajemy go do mięs ciepłych i zimnych.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?4 złprosty25 min.mało

Składniki:

- 10 ząbków czosnku,
- 2 kromki chleba tostowego,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 gałązki zielonej pietruszki,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. obrane ząbki czosnku.
Z chleba tostowego wybieramy miękisz.




2) Mleko podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek, miękisz chleba
i zieloną pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 15 min. Podczas gotowania
dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.




3) Gotujemy i rozcieramy zawartość sosu drewnianą łyżką, aż stanie się w miarę gładki.
Sprawdzamy smak.

Jak podawać?

Sos podajemy na ciepło do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być użyty
na zimno do pieczonego mięsa, podanego jako wędlina.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2004 ewa123

piekne zdjęcia!

Zgłoś 25.11.2004 apacz-de-wisnia

masz racje, to tak wygląda, bleeee

Zgłoś 29.11.2004 Monka

hahahaha- fajne komentarze!

Zgłoś 30.11.2004 Darek

gdy będziecie oceniali jedzenie i picie na zasadzie co wam przypomina, to może się to skończyć jadłowstrętem. Dla przykładu: jakie skojarzenia nasuwają Wam kształt kiełbasy czy kolor piwa. Nie l... Pokaż więcej

gdy będziecie oceniali jedzenie i picie na zasadzie co wam przypomina, to może się to skończyć jadłowstrętem. Dla przykładu: jakie skojarzenia nasuwają Wam kształt kiełbasy czy kolor piwa. Nie lepiej oceniać walory smakowe?

Zgłoś 02.12.2004 maniek

ten sos sę po prostu nie udał!!!

zdecydowanie za gęsty.

no i fakt przypomina jw

Zgłoś 12.12.2004 mboy

a nie lepiej ten sos zmiksowac a nie rozgniatac lyzka??efekt chyba bedzie lepszy (na pewno!)

Zgłoś 14.12.2004 Tulipex

Wiec moim zdaniem duzo smaczniejsza jest nieco zmieniona wersja tego sosu.. Do mleka [niewielkiej ilosci] dodajemy serek topiony [w zaleznosci od gustu jaki kto lubi - ale najlepiej bez dodatkow... Pokaż więcej

Wiec moim zdaniem duzo smaczniejsza jest nieco zmieniona wersja tego sosu.. Do mleka [niewielkiej ilosci] dodajemy serek topiony [w zaleznosci od gustu jaki kto lubi - ale najlepiej bez dodatkow taki] no i Rzgnieciony czosnek.

Ser rozpuszcza sie w mleku i calosc gestnieje.. do tego na koniec natka i finito.

Tylko trzeba mieszac czesto bo sie latwo przypala no i gotowt do podania odrazu bez gniecaenia i mielenia...

Zgłoś 28.12.2004 ania

Ja mam najlepszy i najszypszy przepis na sos czosnkowy pod słońcem :) Rozgniatasz czosnek (ilość dowolna), wrzucasz do majonezu (ilość dowolna), mieszasz i wstawiasz do lodówki. Po godzince masz... Pokaż więcej

Ja mam najlepszy i najszypszy przepis na sos czosnkowy pod słońcem :) Rozgniatasz czosnek (ilość dowolna), wrzucasz do majonezu (ilość dowolna), mieszasz i wstawiasz do lodówki. Po godzince masz sos, że niebo w gębie. I też do wszystkiego pasuje :)))

Zgłoś 09.01.2005 Dogmaster

Zgadzam sie z Ania.Ja robie sos w ten sposób, majonez,smietanke,oraz czosnek(im wiecej zabków tym moc lepsza)wszystko dokladnie wymieszac i odstawic na jakis czas aby sie czosnek przegryzł.I sos... Pokaż więcej

Zgadzam sie z Ania.Ja robie sos w ten sposób, majonez,smietanke,oraz czosnek(im wiecej zabków tym moc lepsza)wszystko dokladnie wymieszac i odstawic na jakis czas aby sie czosnek przegryzł.I sos miodzio.Oczywiscie czosnek trzeba przecisnac przez praske.

Zgłoś 18.01.2005 Kobietka

Faktycznie. Przypomina i tym bardziej pewnie jest pyszne:))

Zgłoś 16.02.2005 Ślusarz

Faktycznie niektóre komentarze na tej stronce są na niskim poziomie, ale mniejsza z tym. Moim zdaniem sos powinien byc dodatkowo wymieszany mikserem, poniewaz całe ząbki czosnku lub pogniecione ... Pokaż więcej

Faktycznie niektóre komentarze na tej stronce są na niskim poziomie, ale mniejsza z tym. Moim zdaniem sos powinien byc dodatkowo wymieszany mikserem, poniewaz całe ząbki czosnku lub pogniecione tylko łyżką nie nadadza odpowiedniego smaku całości. Mikser tez by pomógł w wyglądzie sosu bo sos nabrałby puszystosci i bylby bardziej kremowy. Bo faktycznie sos na zdjęciu nie wygląda zbyt dobrze i smakowicie. Elo!!!

Zgłoś 20.02.2005 sowa83

op1 z ostrowa popraw swoj tekst bo tresc jest do bani ale blad w niej zawarty jeszcze gorszy. a co do sosu to rzeczywiście wyglada jak wyglada ale jest pycha. Pomyślcie sobi o pysznej czrninie... Pokaż więcej

op1 z ostrowa popraw swoj tekst bo tresc jest do bani ale blad w niej zawarty jeszcze gorszy. a co do sosu to rzeczywiście wyglada jak wyglada ale jest pycha. Pomyślcie sobi o pysznej czrninie albo gotowanym szpinaku. tez są pycha a wyglad ...

Zgłoś 19.03.2005 ania

podstawa to kremowy jogurt naturalny, rozbijam aby był jeszcze bardziej puszysty, a dalej to jak leci, co w lodówce, łyżeczka majonezu, łyżeczka musztardy, przyprawy, w zależności od upodobań, n... Pokaż więcej

podstawa to kremowy jogurt naturalny, rozbijam aby był jeszcze bardziej puszysty, a dalej to jak leci, co w lodówce, łyżeczka majonezu, łyżeczka musztardy, przyprawy, w zależności od upodobań, najlepiej świeże zioła, koniecznie ocet winny, ale nie za dużo, no i czosnek, bo to sosik czosnkowy, dobrze przeciśnięty, pozdrawiam i smacznego życzę!!

Zgłoś 15.02.2006 gajka

jest to sos grecki orzechowo- czosnkowy pt. skordalia me karidia.Skład:4 ząbki czosnku wydusić przez praskę,0,5 szkl. orzechów włoskich,5 kromek białego chleba bez skórki 100ml oliwy ,100ml o... Pokaż więcej

jest to sos grecki orzechowo- czosnkowy pt. skordalia me karidia.Skład:4 ząbki czosnku wydusić przez praskę,0,5 szkl. orzechów włoskich,5 kromek białego chleba bez skórki 100ml oliwy ,100ml octu winnego.Kromki chleba zalewmy wodą po kilku minutach odciskamy i miksujemy razem z czosnkiem orzechami i szczzyptą soli przekładamy do miseczki mieszamy z oliwą i octem,doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wtedy ponownie miksujemy na gładką masę o ile jest za gęsty można dodać nieco ciepłej wody.Pasuje doryby,do sałatki z buraków,do cukinii i bakłażana

Zgłoś 17.05.2005 Magda

Wiecie co czytając niektóre komentarze można już nigdy żadnego sosu nie wziąć do ust.

Zgłoś 20.06.2005 kasiorek-potworek

a mi przypomina jedynie tarty chrzan :)

co do gęstości - przecież można nad tym łatwo panować.

Przepis udany - dotąd robiłam sosy czosnkowe tylko "na ostro", z surowego,k... Pokaż więcej

a mi przypomina jedynie tarty chrzan :)

co do gęstości - przecież można nad tym łatwo panować.

Przepis udany - dotąd robiłam sosy czosnkowe tylko "na ostro", z surowego,którego sama nigdy nie jadłam, bo nie znoszę surowego czosnku. A ten jest pyszny.

Zgłoś 08.07.2005 Dżoana

mój sos czosnkowy, to śmietana lub jogurt z surowym czosnkiem i solą i taki jest najlepszy!

Zgłoś 09.08.2005 ala z gorlic

napewno jest dobry ale mam pytanie czy zamiast pietruszki mozna dać jakąś inną zielenine . smakowicie ten sos wyglonda i sobie go napewno zrobie a dajesz może jakieś przyprawy do niego.

Zgłoś 23.08.2005 wirtuoz kuchenny

ten sos doskonale smakuje na ciepło z jakąś polędwiczką .. mniam, mniam. Na zimno - zdecydowanie gorszy.

pozdrawiam wszystkich sosierów i sosierki :)

Zgłoś 19.09.2005 neliia

Hahahaha bede polecala te strone wszystkim znajomym, ktorzy zalapia dola psychicznego-mysle ze doskonale podziala na poprawe samopoczucia.Polacy to maja poczucie humoru,nic tylko pozazdroscic.

Zgłoś 11.11.2005 zosia

pychota

Zgłoś 13.03.2007 cipcia

czosnek na wampirki;)

Zgłoś 09.12.2005 mmm

Wszystko co ludzkie nie jest nam obce!! Poprostu śmiejmy się, nie komentujcie wszyskiego tak śmiertelnie poważnie!

A sos napewno zrobię!!Wygląda pysznie!

Zgłoś 14.12.2005 gosiunka

a wy tylko o jednym myslicie nigdy tego nie robiliście czy co????

Zgłoś 14.12.2005 kianoo

Genialnie , wszystkim polecam tę stronkę w ramach relaksu .

Sos na zdjęciach jest śliczniutki , i faktycznie trochę podobny .....

hehe....

PS.

Czy jest ktoś z "R... Pokaż więcej

Genialnie , wszystkim polecam tę stronkę w ramach relaksu .

Sos na zdjęciach jest śliczniutki , i faktycznie trochę podobny .....

hehe....

PS.

Czy jest ktoś z "Radia Maryja"?

Zgłoś 16.01.2006 olusia

nie lubie czosnku :(((((((

Zgłoś 08.02.2006 doda

co do sosu-niezly,co do niektorych ludzi to tandety ....niestety tacy tez musza byc,bylo by nudno.

Zgłoś 23.03.2006 szuszu70

To nie jest żaden sos tylko gotowane mleko z czosnkiem zagęszczone chlebem.Taką wersję to można było robić za komuny jak nie było żadnych produktów,a nie teraz.

Zgłoś 31.03.2006 KOKIETKA

ZASTANAWIALISCIE SIE SKOJAZENIOWCY NAD SWIOM POCZECIEM ??? SOS JAK SOS MOZE TEN ZE SKLEPU W SLOIKU LEPSZY CO???-JA WYBIERAM WERSJE TA,BO WIEM CO JEM !!!

A DZEM WISNIOWY Z CZYM SIE KOJAZY... Pokaż więcej

ZASTANAWIALISCIE SIE SKOJAZENIOWCY NAD SWIOM POCZECIEM ??? SOS JAK SOS MOZE TEN ZE SKLEPU W SLOIKU LEPSZY CO???-JA WYBIERAM WERSJE TA,BO WIEM CO JEM !!!

A DZEM WISNIOWY Z CZYM SIE KOJAZY A JEST PYSZNY PALUSZKI LIZAC ALE BEZ ZELFIXSU...SMACZNEGO

Zgłoś 04.04.2006 Estera

A ja mam lepszy przepis na sos czosnkowy :)

mała śmietana - może być 18% lub 39 % - do tego dodac dwie czubate łyżki majonezu (ale nie taki ostry jak kielecki - lepiej rzymski będzie smak... Pokaż więcej

A ja mam lepszy przepis na sos czosnkowy :)

mała śmietana - może być 18% lub 39 % - do tego dodac dwie czubate łyżki majonezu (ale nie taki ostry jak kielecki - lepiej rzymski będzie smakował) trochę pieprzu, cukru i soli do smaku i najwazniejsze - wycisnięty przez praske czosnek - i tutaj jak kto lubi - dodajcie sobie tyle ząbków ile chcecie - jedni wola łagodniejszy smak inni ostry :) - wszystko wymieszać ładnie i podawać !!

jesli ktoś lubi czosnek i sos czosnkowy będize zachwycony !! przepyszny do goracych i zimnych dań - a szczegolnie do mięska z grilla i pizzy !! pycha !!

i najwazniejsze wyglada jak śmietakna lub majonez :) więc nie będzie się wam kojarzył ;)

smacznego !!

Zgłoś 04.04.2006 Estera

smietana 18 % lib 30 % :) wpisało mi się 9 zamiast 0 :)

Zgłoś 28.04.2006 der

To wyglada jak wiezienny lunch

Zgłoś 07.06.2006 nesti

pamiętacie tą miksturę, którą jedli bohaterzy Matrixa na statku ? taka biała mazia która leciała z metalowej rury i zawierała wszystkie niezbędne do życia substancje :D :D :D

moim zdaniem... Pokaż więcej

pamiętacie tą miksturę, którą jedli bohaterzy Matrixa na statku ? taka biała mazia która leciała z metalowej rury i zawierała wszystkie niezbędne do życia substancje :D :D :D

moim zdaniem najlepszy na swiecie sosik czosnkowy - extra do gyrosa, knyszy, itp itd, to majonezik, śmietana, czosnek (rozgnieciony lub granulowany) i UWAGA - przyprawa do gyrosa Kotanyi ! To jest najpyszniejsza przyprawa na swiecie, i pasi do kazdego mięska.

Zgłoś 08.06.2006 ręćka

bleeeeee.... ja mam lepszy przepis na krem czosnkowy...Dwie duze łyszki majonezu (dobrego majonezu Helmanz),ze 4 duze łyzki gęstej śmietany(moze być ksmka), i jeden duzy ząbek czosnku wyciśnięty... Pokaż więcej

bleeeeee.... ja mam lepszy przepis na krem czosnkowy...Dwie duze łyszki majonezu (dobrego majonezu Helmanz),ze 4 duze łyzki gęstej śmietany(moze być ksmka), i jeden duzy ząbek czosnku wyciśnięty przez maszynke,troche soli i pieprzu mmmm...pycha nadaje sie nawet di chipsów...

Zgłoś 09.06.2006 student

Ja jestem studentem i wyglad tego sosu nie robi na mnie wrazenia-jadlo sie juz gorsze rzeczy :))...a pilo to juz wogole.....hhahahahah

Zgłoś 10.06.2006 barbara

Sos czosnkowy jest znakomity. Ja robię go na zimno- 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, śmietana oraz odrobina musztardy, sól i pieprz do smaku. Polecam do mięs i kanapek wielosmakowych oraz jaje... Pokaż więcej

Sos czosnkowy jest znakomity. Ja robię go na zimno- 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, śmietana oraz odrobina musztardy, sól i pieprz do smaku. Polecam do mięs i kanapek wielosmakowych oraz jajek. SMACZNEGO.

Zgłoś 11.06.2006 ania

przypomina mi to coś co nie powinno się jadać ilustracje piękne

Zgłoś 11.06.2006 Margo

może to i dobre.sprwadzony mam jogurt naturalny zmiksowany z zabkami czosnku i niewiela iloscia soli. wariacje z natka i innymi ziolami dozwolone do smaku i wg gustu. w zasadzie ważne małkoalory... Pokaż więcej

może to i dobre.sprwadzony mam jogurt naturalny zmiksowany z zabkami czosnku i niewiela iloscia soli. wariacje z natka i innymi ziolami dozwolone do smaku i wg gustu. w zasadzie ważne małkoaloryczne, naturalne i smaczne. a wygląd się dostosuje!

Zgłoś 11.06.2006 edy

Jeśli chodzi o sos do wszystkiego to mam bardzo podobny przepis do przedmówców.

Jogurt naturalny, majonez, czosnek o do tego np. starty zielony ogórek [odsączony, żeby sos nie zrobił się... Pokaż więcej

Jeśli chodzi o sos do wszystkiego to mam bardzo podobny przepis do przedmówców.

Jogurt naturalny, majonez, czosnek o do tego np. starty zielony ogórek [odsączony, żeby sos nie zrobił się wodnisty], szczypiorek, rzodkiewka itp. Takie wariacje na temat sosów do grilla, na ognisko, do obiadu, kolacji. Pasuje do każdego mięsa. Po prostu pycha.

Zgłoś 11.06.2006 kati

Wiecie co, najlepiej to chyba dajcie sobie wszyscy spokoj z tym sosem i komentarzami o nim. I kupcie gotowy ze sklepu :))

Zgłoś 13.06.2006 Anna

Szkoda,że nie można tak zwyczajnie wymienić myśli ,choćby na temat tak inteligentnych zdjęć sosiku,/które czynią go metafizycznym daniem/...Poziom rozmówców na forum niestety uniemożliwia jakiko... Pokaż więcej

Szkoda,że nie można tak zwyczajnie wymienić myśli ,choćby na temat tak inteligentnych zdjęć sosiku,/które czynią go metafizycznym daniem/...Poziom rozmówców na forum niestety uniemożliwia jakikolwiek kontakt duchowy,w sprawie wrażen tegoż "ducha"...Pisząc łudzę się ,że może nie wszystkich skaziła "syfilizacja"...A propos skojarzeń -każdy ma na jakie go stać...

Zgłoś 13.06.2006 KASIA

wszystko co z czosneczkiem jest SUPER ocztwiści z umiarem

Zgłoś 20.06.2006 Świstek

SOS CZOSNKOWY SPRAWDZONY I PROSTY:

GĘSTA ŚMIETANA 18%

CZOSNEK TO ZALEŻY CZY LUBI SIĘ OSTRY TO ALBO DUŻO ALBO MAŁO

MAJERANEK - SYPNĄĆ ZDROWO TAK ŻEBY GO BYŁO WIDAC W SOSIE
Pokaż więcej

SOS CZOSNKOWY SPRAWDZONY I PROSTY:

GĘSTA ŚMIETANA 18%

CZOSNEK TO ZALEŻY CZY LUBI SIĘ OSTRY TO ALBO DUŻO ALBO MAŁO

MAJERANEK - SYPNĄĆ ZDROWO TAK ŻEBY GO BYŁO WIDAC W SOSIE

WEGETTA DO SMAKU

SUPER DO CHIPSÓW, MIĘSA, KIEŁBASY I ZIEMNIACZKÓW Z GRILA!!!!

Zgłoś 22.06.2006 kawa

oj....nie podoba się-nie jedz, ale nie krytykuj wysiłku innych, kazdy ma inne podniebienie i jednemu smakuje bśka drugiemu danuska.

Zgłoś 04.07.2006 halcia

BRAWO DAREK masz rację wybrzydzają sobie co niektórzy, liczą się walory smakowe ja też tak myślę .

Zgłoś 11.07.2006 wiesia

spróbuje zrobić i bedę wiedziała czy smakuje mojej rodzince

Zgłoś 14.07.2006 Anouk

Niektore komentarze sa chamskie, ale ten sos faktycznie wyglada nie za ciekawie... poza tym mam jakies obrzydzenie do rozciapkanego pieczywa w innych potrawach. Ja robie sos czosnkowy z jogurtu ... Pokaż więcej

Niektore komentarze sa chamskie, ale ten sos faktycznie wyglada nie za ciekawie... poza tym mam jakies obrzydzenie do rozciapkanego pieczywa w innych potrawach. Ja robie sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, do tego dosypuje czosnek w proszku (latwiej sie wtapia w sos, niz swiezy), suszony koperek i troszke vegety albo soli. Jak ktos nie zwaza na kalorie, moze dodac pare lyzek majonezu. Odstawic na godzine... mniam. :)

Zgłoś 16.07.2006 pepermint

LUDZIE! Wyraźnie pisze: SOS NA CIEPŁO! Co Wy z tym majonezem, jogurtem itp. Zimne sosy (dipy) podaje się do chłodnych potraw. To samo dotyczy sosów chrzanowych - są i na ciepło i na zimno. Np. ... Pokaż więcej

LUDZIE! Wyraźnie pisze: SOS NA CIEPŁO! Co Wy z tym majonezem, jogurtem itp. Zimne sosy (dipy) podaje się do chłodnych potraw. To samo dotyczy sosów chrzanowych - są i na ciepło i na zimno. Np. ozorki gotowane i sztukę mięsa z rosołu podaje się z gorącym sosem (robi się jak sos beszamel ale bez sera za to z chrzanem), a do ozorków w galarecie, mięs na zimno i wędlin podaje się zimny sos chrzanowy (najprostszy: starty chrzan pomieszany ze śmietaną).

Zgłoś 01.08.2006 renia

Brawo Pepermint!!! Wreszcie jakiś głos rozsądku.

Zgłoś 17.08.2006 Majki

Nie no dobry nawet... NAWET !! :P

Zgłoś 18.08.2006 rooreck

może sie myle, ale dla mnie sos czosnkowy składa sie z jogurtu nat. majonezu czosnku i przypraw. gesty w miare uznania, dobrze przyprawiony i podawany na zimno.

mleko, chleb ??? a może to... Pokaż więcej

może sie myle, ale dla mnie sos czosnkowy składa sie z jogurtu nat. majonezu czosnku i przypraw. gesty w miare uznania, dobrze przyprawiony i podawany na zimno.

mleko, chleb ??? a może to przepis z Zimbabewskiej książki kulinarnej...?

Zgłoś 21.10.2006 ok

"ania 2006-06-11 16:25:30

przypomina mi to coś co nie powinno się jadać ilustracje piękne"

moja dziwczyna jada i jej smakuje

Zgłoś 20.04.2007 jussti

majonez+dużo rozgniecionego albo pokrojonego drobno czosnku+ chilli +ostra papryka +pieprz ziołowy +czosnek granulowany albo sól czosnkowa + pieprz cayenne + (jeśli wola) koperek. wstawić do lod... Pokaż więcej

majonez+dużo rozgniecionego albo pokrojonego drobno czosnku+ chilli +ostra papryka +pieprz ziołowy +czosnek granulowany albo sól czosnkowa + pieprz cayenne + (jeśli wola) koperek. wstawić do lodówki na jakieś pół godziny, wyciągnąć i jeść :). tylko ostrożnie, bo ostre. istnieje też prostsza wersja: majonez, czosnek, przecier pomidorowy, tabasco. jak ktoś lubi, można wrzucić ze dwie łyżki kukurydzy.

Zgłoś 02.10.2008 Edyta

Do sosu czoskowego można dodać jeszcze przyprawe Prymat-a Tzatziki - son nabiera smaku.

Pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 08.01.2008 Kuba buba gruby brzuch

widze ze tyle komentarzy a nikt sosu nie umie zrobic dobrego hehe

Zgłoś 10.02.2008 gitara

ten sos smakuje jak gitara basowa na jamajce,lubie ten sosik i grac na gitarze po prostu bosko,pozdrawiam:)

Zgłoś 15.04.2008 paulinka2013

moj jest troche inny, majonez jogurt naturalny czosnek i ziola (majeranek, bazylia, oregano) najlepszy na swiecie

Zgłoś 02.07.2008 bartek32

średni przepis, najlepszy sos to: czosnek majonez i pikantny keczup. 2 h w lodówce wyciagniemy i jemy z mieskiem:)

Zgłoś 09.08.2008 matia

Ja nie dodaje czosnku w proszku to koszmar, mój przepis jest taki

jogurt grecki lub bałkański - wrzucam do niego przeciśnięty czosnek przez praske 2-3 ząbki , wkładam to do lodówki na 1 g... Pokaż więcej

Ja nie dodaje czosnku w proszku to koszmar, mój przepis jest taki

jogurt grecki lub bałkański - wrzucam do niego przeciśnięty czosnek przez praske 2-3 ząbki , wkładam to do lodówki na 1 godzinkę

potem jogurt przesiewam przez sitko aby wybrać resztki czosnku ewentualnie te resztki przecieram - potem dowolnie przetarte ogórki, natka pietruszki lub rzodkiewka co kto lubi i szczypta soli - pycha.. bez konserwantów i przypraw w kostce

Zgłoś 12.08.2009 Mała Mi

A mi ten przepis wygląda na bardzo ciekawy - mam w planach wypróbować go za niedługo.

Co do składu i sposobu przygotowania - po pierwsze - to rzeczywiście ma być przecież sos na ciepło, a ... Pokaż więcej

A mi ten przepis wygląda na bardzo ciekawy - mam w planach wypróbować go za niedługo.

Co do składu i sposobu przygotowania - po pierwsze - to rzeczywiście ma być przecież sos na ciepło, a nie "kremik" majonezowo-śmietanowy.

A po drugie chciałam zwrócić uwagę, że wszystkie te sosy - z majonezem, śmietaną, topionym serkiem, itp - są rzeczywiście pyszne, ale masakrycznie ( dosłownie masakrycznie ) tłuste i kaloryczne . Czasem trzeba sobie umieć odpuścić niektóre dodatki - dla własnego zdrowia. Albo przynajmniej nie krytykować tych, którzy tak robią.

Pozdrawiam!

Zgłoś 25.06.2010 sosowata

sos z chleba jest niezwykle smaczny, a jego konstystencja, widoczna na zdjęciach wynika z tego, ze chlebek nie został rozgotowany i zmiksowany. Pepermint ma rację: to sos na ciepło, więc wszystk... Pokaż więcej

sos z chleba jest niezwykle smaczny, a jego konstystencja, widoczna na zdjęciach wynika z tego, ze chlebek nie został rozgotowany i zmiksowany. Pepermint ma rację: to sos na ciepło, więc wszystkie majonezowe propozycje są tu nieprzydatne.

chleb nadaje odrobinę kwaskowatości (zwłaszcza żytni lub mieszany) i zagęszcza w nieco inny sposób niż mąka. polecam wypróbować i dopiero wtedy oceniać:)