Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki Alooni

Tekst i foto Aloonia 05-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 40 min.?

Składniki:

24 krewetki średniej wielkości, świeże lub mrożone (uprzednio je rozmrozić w zimnej wodzie), 4-8 ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki białego octu winnego (może być sok z cytryny), 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 malutka ostra papryczka, ryż lub makaron (najlepszy grube wstążki) lub grzankani/zapiekanki wysmarowane oliwą z oliwek i czosnkiem.

Jak przyrządzić:

Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać w osolonej wodzie, osączyć na sicie (mrożonych nie płukać w osolonej wodzie). Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem. Dolać 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny. Włożyć krewetki i wymieszać. Odstawić na 20-30 min. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek i smażyć 2-3 min. Włożyć krewetki, smażyć po 1,5 min z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste, zdjąć z ognia. Krewetki skropić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać od razu.

Jak podawać?

Podawać z ryżem lub makaronem, lub grzankami i z sałatką z sałaty, pomidorów, ogórków, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, oliwy z oliwek i odrobiny octu winnego. No i oczywiście do picia wino. Smacznego!

Uwagi:

Pycha!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.03.2008 rycho

A gdzie mozna dostac niemrozone krewetki???????????

Zgłoś 29.03.2008 magda m

krewetki nie mrożone, kupuje sie w sklepie..... takie w zalewie. Następnym razem pomyśl zanim coś napiszesz próbując ośmieszyc osobę, która podała ten przepis

Zgłoś 09.04.2008 bea

krewetki swieze to na pewno nie te w zalewie.. :)

Zgłoś 29.08.2008 KKK 77

Nie umiem obrać krewetki :(

Czy je się same odwłoki ? A co z ryjkami i korpusami ? Może jakaś zupa ? A co się stanie jeśli zjem tą ciemną żyłkę ?

Proszę o pomoc, kogoś kto się na... Pokaż więcej

Nie umiem obrać krewetki :(

Czy je się same odwłoki ? A co z ryjkami i korpusami ? Może jakaś zupa ? A co się stanie jeśli zjem tą ciemną żyłkę ?

Proszę o pomoc, kogoś kto się na tym zna.

Zgłoś 19.12.2008 zo

ciemna żyłka to przewód pokarmowy{ jelita} krewetki więc lepiej nie jeść... Smazyć można itrzeba z głową to dodaje smaku, potem się wyrzuca przy jedzeniu.