Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki królewskie

Tekst i foto Nikka 26-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
365 złprosty15 min.dużo

Składniki:

- 2 opakowania krewetek mrożonych bez pancerza, najlepiej królewskich, 2*250g,
- kilka łyżek masła,
- natka pietruszki - pęczek,
- 5 ząbków czosnku,
- vegeta.

Jak przyrządzić:

Krewetki zamrożone wrzucić na durszlak. Polać czajnikiem gorącej wody, posypać obficie vegetą. Niech trochę poleżą- w międzyczasie usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek trochę natki i wyciśniętego czosnku - większość zostawić na później. Dodać po chwili krewetki. Dodać masło, tak by powstał biały sos –czyli dość sporo. Dorzucić resztę czosnku i natki. Podsmażyć trochę aż będzie lekko chrupiące. Podawać od razu z bagietka z masłem i sałatką grecką na boku.

Uwagi:

Dla 3 osób. Jest to przystawka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.02.2004 sliwy

oczywiście bez wegety!!!(zwykła sól)

Zgłoś 23.06.2004 Jakuba Shrek

Bylo pyszne ale nie ryzykowalam dodania vegety. Zamiast tego sol.

Zgłoś 07.07.2004 Nikka

jak dodacie smietany o straci caly smak, absolutnie odradzam. ja lubie vegete i do tego dania pasuje, polecam

Zgłoś 03.10.2004 katarzynka

Wszystko pięknie :) ale skąd się taki koszt ogromny wziął? Takie opakowanie to jest max. 15 zł, więc 65 zł to lekka przesada tutaj :)

Dzisiaj robię spaghetti z krewetkami mmmmmm..... :)<... Pokaż więcej

Wszystko pięknie :) ale skąd się taki koszt ogromny wziął? Takie opakowanie to jest max. 15 zł, więc 65 zł to lekka przesada tutaj :)

Dzisiaj robię spaghetti z krewetkami mmmmmm..... :)

Zgłoś 14.12.2004 Nikka

skąd taki koszt?

krewetki koktailowe kosztują nieco ponad 10 zł za paczkę, ale ten rodzaj krewetek-krewetki królewskie kosztują 30 zl za opakowanie 250 gram, stąd taki koszt

Zgłoś 05.11.2009 Justa

nie jetem fanka krewetek, ale czasem dla odmiany dodaje zamiast kurczaka do fajitas. niezbyt to dopasowana kombinacja moze dlatego nie rewelacyjna, ale zjadliwa. przepis powyzszy sprobuje chocia... Pokaż więcej

nie jetem fanka krewetek, ale czasem dla odmiany dodaje zamiast kurczaka do fajitas. niezbyt to dopasowana kombinacja moze dlatego nie rewelacyjna, ale zjadliwa. przepis powyzszy sprobuje chociaz nie napalam sie zbytnio.

Zgłoś 19.02.2011

absolutnie bez soli sól powoduje że krewetki robią się twarde proszę nie wypisywac takich bzdór ze z solą jestem kucharzem we włoskiej restauracji i trochę się na tym znam

Zgłoś 25.08.2005 kevin

BARDZO BARRDZO BARRRDZO DOBRA POTRAWKA POLECAM!!!

Zgłoś 25.10.2005 blanka

zamiast masla oliwa z oliwek a zamiast vegety sol. Dodjemy rowniez biale wino no i bez przesady z tym czosnkiem 3 zabki wystarcza. Bedzie pycha

Zgłoś 18.11.2005 Ryfka

Krewetki sa super, ale poprwi ich smak dodanie bialego wina w trakcie smazenia ich - tak to danie robi moja wspolokatowrka Hiszpanka, i naprawde jest prze prze pyszne!! :)

Zgłoś 05.01.2006 Becia

Nie było takie straszne ale jak inni wspomnieli to ta Vegeta nie pasuje do tego dania. Ogólnie było smaczne i niezły przepis (wystarczy sól).!!

Zgłoś 26.12.2005 monikinda

jaki smak maja krewetki, kto mi powie?nigdy nie jadlam, w sumie jesli prażynki krewetkowe sa z prawdziwych krewetek to byly przepyszne;-) duzo stracilam?

Zgłoś 31.01.2011

tylko krewetki w pancerzykach szare surowe nigdy parzone a w sklepach sa przewaznie obrane i parzone nie polewac goraca woda bo robia sie gumowate wlozyc do naczynia z letnia woda obrac polac ol... Pokaż więcej

tylko krewetki w pancerzykach szare surowe nigdy parzone a w sklepach sa przewaznie obrane i parzone nie polewac goraca woda bo robia sie gumowate wlozyc do naczynia z letnia woda obrac polac oliwa truflowa i sosem sojowym light oraz sriracha hot chili sauce odstawic na 30min na patelni rozgrzac troche oliwy i masla trzymac na patelni po 3min z kazdej strony pilnowac czasu wtedy sa delikatne palce lizac smacznego

Zgłoś 31.01.2011 leszek

Zgłoś 04.03.2006 Krewetkojad

krewetki smakują jak ciepły letni deszcz, jak łagodząca bryza w upalny dzień i jak niebo w gębie :-)))

Zgłoś 23.05.2006 alicja z krainy czarow

ale cena! oczom nie wierze krewetki w USA kosztuje $3.99 za funt 0.4 kg jak jest dobra okazja. Mowie o surowych z pancerzem.

przesada - 60 zl;)

Zgłoś 12.08.2006 Paolo

Pyszne!!! ale troszke tłuste z tym masłem i olejem ;-)

Zgłoś 19.08.2006 ann

Mniami, zamierzam dziś je przyrządzić:) tylko, że kupiłam koktailowe i ponoć trzeba je po prostu krócej trzymać na patelni.. pozdrawiam!!!!

Zgłoś 08.09.2006 davids100

pyszne.

Zgłoś 02.11.2006 guanabana

Pyszniutkie, lepsze niż Pizza z oliwkami, albo frytki z mcdonalda;)

Spoko, smakowało mi, mojej dziewczynie też (ona to przyżądzała)

Ale co było potem w sypialni to...ŁaŁ, nie opisu... Pokaż więcej

Pyszniutkie, lepsze niż Pizza z oliwkami, albo frytki z mcdonalda;)

Spoko, smakowało mi, mojej dziewczynie też (ona to przyżądzała)

Ale co było potem w sypialni to...ŁaŁ, nie opisuję!!!!

Zgłoś 05.11.2006 Pocahontas

wielkie dzieki za ten przepis :) spotkalam sie we francuskiej restauracji z bardzo podobnym daniem tylko zamiast krewetek byly podawane slimaki winniczki. zajadalam sie nimi to byl niby tylko s... Pokaż więcej

wielkie dzieki za ten przepis :) spotkalam sie we francuskiej restauracji z bardzo podobnym daniem tylko zamiast krewetek byly podawane slimaki winniczki. zajadalam sie nimi to byl niby tylko sterter ja po raz pierwszy w zyciu slimaki kosztowalam i zjadlam podwojna porcje, niestety nie chcieli podac receptury... a teraz prosze;) zrobilam maz byl zachwycony, choc podchodzil jak pies do jeza;) pierwszy raz w zyciu jadl krewetki...byl wstrzasniety PYCHA polecam zakupic specjalny talerz z zaglebieniem na srodku do ktorego wlewa sie sos i mozna swobodnie maczac krewetki albo slimaki... i bulke oczywiscie

Zgłoś 16.02.2007 Olka

Ja zrobiłam z krewetkami tymi małymi, koktajlowymi, do królewskie były droższe (ok 18zł). Tylko że smakowało jak jakieś zwykłe mięska, dlatego posypałam je żółtym startym serem, wlozyłam do piek... Pokaż więcej

Ja zrobiłam z krewetkami tymi małymi, koktajlowymi, do królewskie były droższe (ok 18zł). Tylko że smakowało jak jakieś zwykłe mięska, dlatego posypałam je żółtym startym serem, wlozyłam do piekarnika i z tym roztopionym serem smakowały bosko :-)

Zgłoś 16.02.2007 aga

ja kupuję krewetki te malutkie w selgrosie po 20 zł za kilo!!!

Zgłoś 13.02.2007 Emil

po co ten czosnek

Zgłoś 10.02.2007 Mikado

Przepis sprawdzony - gorąco polecam. Pyszne, ale odradzam dodawanie vegety czy soli (krewetki są słone same w sobie - szczególnie te świeże). Smacznego!!!

Zgłoś 14.12.2006 aivaa

Taaaa, no normalnie pycha!!!!

Ale powiem Wam jedno: dla mnie owoce morza, ślimaki, ryby nie miałyby tych cudownych wartości smakowych bez CZOSNKU i CYTRYNY. Nie żałujcie tych składników. ... Pokaż więcej

Taaaa, no normalnie pycha!!!!

Ale powiem Wam jedno: dla mnie owoce morza, ślimaki, ryby nie miałyby tych cudownych wartości smakowych bez CZOSNKU i CYTRYNY. Nie żałujcie tych składników. A czy to będzie z vegetą czy ze zwykłą solą - to już bez znaczenia. Smacznego.

Zgłoś 15.12.2006 wewwe

przydał sie na przyrode

Zgłoś 24.09.2011 roksi

co za bzdury!!! Ludzie jaka sól ??? Nawet bym tego nie ruszyła z solą! Nie jem inaczej tylko z vegetą!! Jak później te krewetki smażą się w tym masełku (najlepiej osełkowym) z czosnkiem i vegetą... Pokaż więcej

co za bzdury!!! Ludzie jaka sól ??? Nawet bym tego nie ruszyła z solą! Nie jem inaczej tylko z vegetą!! Jak później te krewetki smażą się w tym masełku (najlepiej osełkowym) z czosnkiem i vegetą to są super!! Palce lizać!! Do teog jeeszcze sosik czosnkowy! 2 łyzki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, kilka ząbków czasnku, troszke świeżej pietruszki i koniec !!! pfff kto to w ogole slyszał o soli do krewetek hahha

Zgłoś 30.01.2007 nieznajoma

mam nadzieje ze to będzie smakowało moim gościom

wykrałam go dlatego bo był krutki i łatwy do przygotowania.

Zgłoś 29.03.2007 Dag

pyszne muszą być... mojej mamy facet jakiś czas temu zrobił pyszną sałatkę z krewetek [tak a'propo] z kechupem 1 łyżka, majonezem 1,5 łyki i pieprzem - przepis na 250dag... krewetki podsmaż... Pokaż więcej

pyszne muszą być... mojej mamy facet jakiś czas temu zrobił pyszną sałatkę z krewetek [tak a'propo] z kechupem 1 łyżka, majonezem 1,5 łyki i pieprzem - przepis na 250dag... krewetki podsmażone na maśle...

Zgłoś 12.05.2007 KARI

KATARZYNKO...JA ZA KILOGRAM KREWETEK KROLEWSKICH PLACE 75 ZL! KROLEWSKIE SA DROZSZE OD INNYCH PONIEWAZ SA DUZE I SMACZNIEJSZE. tAK WIEC NIE MAM POJECIA GDZIE DOSTALAS KROLEWSKIE ZA 15 ZL?

Zgłoś 15.05.2007 K.

Przepis przepyszny :) uwielbiam krewetki, moja była dziewczyna też je ubóstwiała... dodatkowo mogę powiedzieć że najtańsze krewetki tygrysie są w tesco (przynajmniej w Lublinie), 21zł, 31zł i 34... Pokaż więcej

Przepis przepyszny :) uwielbiam krewetki, moja była dziewczyna też je ubóstwiała... dodatkowo mogę powiedzieć że najtańsze krewetki tygrysie są w tesco (przynajmniej w Lublinie), 21zł, 31zł i 34zł za kg (cena zalezy od wielkości bo są krewetki tygrysie i bardziej tygrysie :) )

Zgłoś 06.10.2008 Agata

Rzeczywiście pyszne - właśnie się zajadam tym daniem :)

Zgłoś 18.10.2008 zuzu

SZYBIKIE BARDZO DOBRE DANIE

Zgłoś 18.11.2007 Hubba Bubba

EEE... czy to ma tak śmierdzieć jak kobieta nie myta przez sto dwadzieścia lat?????? albo mi sie nie udało albo tak żeczywiście tak to śmierdzi.

Zgłoś 19.11.2007 kosmitka

a co z wnetrznosciami, one nic nie maja do wykrawania, tak sie od razu je jeeeeee :))))

Zgłoś 30.09.2008 Danulka

A to 65 złotych to skąd sie wzieło. Ostatnio w Biedronce kupiłam paczke tych mrożonych stworzonek za nie całe 6 złotych!!!

Zgłoś 13.12.2007 Jo

wlasnie, co za obled z ta vegeta ? ona furore robi wylacznie w Polsce, w cywilizowanych stronach uzywa sie soli morskiej i ziol

Zgłoś 15.02.2008 soci

jeszcze jak z masłem dodacie białego wina to będzie cud miód :D

Zgłoś 10.11.2008 Andzia

a co mówicie aby zalac to pózniej winem cytrynowym.

Zgłoś 16.12.2007 call

ja je trzymalem w rosole zamiast vegety i soli..Wiec jak ma ktos wywar to polecam

Zgłoś 13.01.2008 pebe

Pierwszy raz robilem krewetki... dzieki za przepis! I dzieki za komentarze. Tez nie ryzykowalem z vegeta i dobrze, czosnek w proszku

Zgłoś 14.01.2008 daniello

jeszcze nigdy nie jadłem krewetek wykorzystam ten przepis do pierwszego dania z krewetek

Zgłoś 17.01.2008 tom11

o rety , krewetki z vegetą... ratunku!!!!!!!!!

Zgłoś 21.01.2008 mada

oczywiście oliwa z oliwek, czosnek, maselko, natka z pietruszki albo bazylia, odrobina białego wina na patelnie i ser plesniowy (niebieski) pokrojony w drobniutkie kawaleczki, mniammmmmmm :-)

Zgłoś 09.02.2008 za darmo

pojedce do londynu tam dawaje krewetki za darmo

Zgłoś 19.02.2008 kleba00

ja bym te krewetki pierw peklował z winem i pieprzem młotkowym i i bym smażył na oleju na oleju z czosnkiem i i do tego dałbym grzanki sos czosnkowy i tyle

Zgłoś 20.02.2008 gustaw

Mam mrozone krewetki w pancerzu. Poradzcie jak sie do nich dobrać. Będzie to miało wpływ na smak tej potrawy??

Zgłoś 23.02.2008 Gosia

krewetki w pancerzach trzeba koniecznie oczyścić (niektórzy o tym zapominają-widzialam w TV brudne krewetki ,którymi sie zajadali prowadzący -ble ) a tak poza tym koktailowe w porównaniu z tygry... Pokaż więcej

krewetki w pancerzach trzeba koniecznie oczyścić (niektórzy o tym zapominają-widzialam w TV brudne krewetki ,którymi sie zajadali prowadzący -ble ) a tak poza tym koktailowe w porównaniu z tygrysimi to nie przymierzając jak porównać g..no do miodu. Przepis uważam jest niezły z tym ze oczywiście zamiast wegety sol , a tak poza tym oki.Ja sie własnie zabieram za przygotowanie krewetek na dzisiejszy wieczór.Pozdrawiam krewetkojadów

Zgłoś 13.06.2008 longin

Istnieje cos takiego jak wykształcenie smaku.Jezeli ktos z kresów wschodnich skończył edukacje na świńskim zadku i rozgotowanych warzywach to niech sobie odpuści i swoje frustracje wyzywa na np.... Pokaż więcej

Istnieje cos takiego jak wykształcenie smaku.Jezeli ktos z kresów wschodnich skończył edukacje na świńskim zadku i rozgotowanych warzywach to niech sobie odpuści i swoje frustracje wyzywa na np. karkówce.

A wielbicielom krewetek mogę podpowiedzieć kilka składników dobrze komponujacych się z krewetkami.

1.oliwa / tylko exstra vergine/

2.olej słonecznikowy

3.masło - jak kto lubi , można dodać np łyżeczkę masła do oleju słonecznikowego.Bedzie i smak mi zdrowie.

4.czosnek .poszatkowany lub wyciśnięty przez praskę / buzi przełożyc na jutro lub figurowo - nie rezygnowac z czosnku! /

5.pirtruszka

6.zioła prowansalskie

7.chili / pieprz kajenski / mielone lub swieże ,lub suszone strąki / wg mnie jeden z podstawowych składników

8.pieprz czarny lub biały

9.białe wino '

10 anyżówka / pernod,ouzo itp/

11.cytryna

życzę smacznego.

Zgłoś 02.03.2008 calineczka

ja polecam cary do krewetek są wtedy aromatyczne i pyszne

Zgłoś 28.03.2008 anna

przepis ok, koniecznie dodać sok z cytryny (lub limonki), ja skropiłam krewetki przed smażeniem (trochę) i po. Jeśli zastosować go jako sos do makaronu, to ze śmietaną tez są naprawdę niezłe, a ... Pokaż więcej

przepis ok, koniecznie dodać sok z cytryny (lub limonki), ja skropiłam krewetki przed smażeniem (trochę) i po. Jeśli zastosować go jako sos do makaronu, to ze śmietaną tez są naprawdę niezłe, a w sumie to b. szybkie i łatwe danie. polecam!

Zgłoś 19.04.2008 jarekuk

Nigdy nie rozmrazaj zamrozonych pod goraca woda ! podstawowy warunek dobrego gotowania !

Zgłoś 20.04.2008

nie jem niczego co ma więcej niż 4 nogi i mniej niż 2 za wyjątkiem ryb choć kiedyś krewetke zjadłem i żadnej rewelacji nie było wole kurczaki i nasze poczciwe świnie a za wielonogi już się więce... Pokaż więcej

nie jem niczego co ma więcej niż 4 nogi i mniej niż 2 za wyjątkiem ryb choć kiedyś krewetke zjadłem i żadnej rewelacji nie było wole kurczaki i nasze poczciwe świnie a za wielonogi już się więcej nie zabiore bo nie warto

Zgłoś 20.04.2008 darek

jak wy możecie żreć takie pajęczaki ani to smaku nie ma bo wiem raz się skusiłem i żałuje do dziś ochyda jakbym zjadał tarantule. nie dam buzi kobiecie ktora to je

Zgłoś 13.06.2008 longin

Przeczytałem jeszcze raz wszystkie wypowiedzi i wydaje mi się ,że należy sie jeszcze uzupełnienie :

1. krewetki surowe są szare,jakby przezroczyste.Nalezy je gotowac,smażyć lub grilowac -... Pokaż więcej

Przeczytałem jeszcze raz wszystkie wypowiedzi i wydaje mi się ,że należy sie jeszcze uzupełnienie :

1. krewetki surowe są szare,jakby przezroczyste.Nalezy je gotowac,smażyć lub grilowac - aż będą różowe.

2.krewetki różowe są ugotowane / najcześciej juz na statku lub po odłowieniu z hodowli / - nalezy je po rozmrozeniu podgrzac ok 3 min /+_ 1 min / Jezeli będziemy to robic dłużej otrzymamy gumke myszkę.

3. do krewetek wyłącznie wino - w/g mnie najlepsze różowe ,ew białe / polecam np portugalskie Mateus lub Lancer ew. vino verde.

Zgłoś 08.06.2008 Pepe

Następnym razem jedz krewetki które są skorupiakami a nie pajęczakami. Będą smakowały

Zgłoś 23.06.2008 Tarantule... he he

tia... krewetki to oczywiscie nie pajeczaki.... ale swoja droga ciekawe jak smakuja tarantule... he he

Oczywiscie zadnej vegety. Jest przydatna do wielu potraw, ale nie do owocow morza. Z... Pokaż więcej

tia... krewetki to oczywiscie nie pajeczaki.... ale swoja droga ciekawe jak smakuja tarantule... he he

Oczywiscie zadnej vegety. Jest przydatna do wielu potraw, ale nie do owocow morza. Zostawmy ja w polskiej kuchni inaczej nawet nie zwrocimy uwagi, czy to kurczak, czy krewetka, bo smakuje tak samo. Jesli juz sie zabieramy za przyrzadzanie potraw innych narodowosci, dodawajmy sprawdzone przyprawy i ziola. Zdecydowanie cytryna/limonka, koperek, czosnek (swiezy smakuje znacznie lepiej), szalotka, biale wino, pietruszka. Najlepiej smakuja podawane z ryzem ewentualnie duszonymi ziemniakami. Mozna pokropic sosem sojowym, ale uzywac go jak soli, czyli delikatnie, bo - jak ktos wspomnial wczesniej - sa 'naturalnie' slone. Chilli - zielone delikatniejsze. Pieprz - czarny, swiezo zmielony.

Pozdrawiam...

Zgłoś 25.06.2008 Ines

Zadna wegeta czy sol! przciez to owoce morza nawet zamrozone sa slone! najlepsze krewetki to:pokrojony drobno czonek, pokrojona robno chili(pol lyzeczki) podsmazyc na lyzce oliwy lub oleju sezam... Pokaż więcej

Zadna wegeta czy sol! przciez to owoce morza nawet zamrozone sa slone! najlepsze krewetki to:pokrojony drobno czonek, pokrojona robno chili(pol lyzeczki) podsmazyc na lyzce oliwy lub oleju sezamowego(lepiej) dodac krewtki posypac sproszkowana papryka, polac sokiem z polowki sredniej wielkosci cyrtryny, posypac swierza lub sucha pietruszka wymieszac i gotowe! pyszne danie z ryzem i salatka z pomidorow + swierza bazylia polana odrobia olwy z oliwek

Zgłoś 05.08.2008 Lea

Ja pewnie ze wzgledu na apetyt mojej rodzinki do krewetek dodaje posiekany i podsmazony por-mniej roboty niz z cebula i oczywiscie czosnek,sos chilli i odrobinke sosu sojowego,oczywiscie krople ... Pokaż więcej

Ja pewnie ze wzgledu na apetyt mojej rodzinki do krewetek dodaje posiekany i podsmazony por-mniej roboty niz z cebula i oczywiscie czosnek,sos chilli i odrobinke sosu sojowego,oczywiscie krople soku z limonki i zeby dodac objetosci troche koncentratu pomidorowego-jako zapelniacz-sos-pyszne -sprobujcie.Tylko ,krewetki koktajlowe nijak sie maja do tygrysich czy krolewskich.aha sosik oczywiscie wyzeramy bagietka;)

Zgłoś 30.09.2008 mateoo

jeszcze nie robiłem krewetek, ale mój wujek fajnie je robi, są fantastyczne...

świeże krewetki (najlepiej nie gotowane) w pancerzach...

więc tak na rozgrzaną patelnie dać troche ol... Pokaż więcej

jeszcze nie robiłem krewetek, ale mój wujek fajnie je robi, są fantastyczne...

świeże krewetki (najlepiej nie gotowane) w pancerzach...

więc tak na rozgrzaną patelnie dać troche oleju (ja bardzo mało bym dał, nie wiem czy masło nie bylo by lepsze) rozgrzac dać3-4 ząbki czosnku(rozgniecione) podsmazyc i wyjąć czosnek wrzucić krewetki podsmażyć (gdy już będą prawie dobre. dolać ok(zależy jakie proporcje) 3 łyzki whiski potrzymac chwile na ogniu i wyłożyć na talerz, polac sosem i skropic cytryną.

jadłem....pycha

wkrótce sam spróbuje to przyżądzić.

mniam....

Zgłoś 27.08.2008 Kuba

przepis rewelacyjny, ( pomijajac wegete ), nigdy nie przygotowywalem krewetek az do teraz, byly rewelacyjne, dzieki ! ;)

polecam !!!

Zgłoś 08.11.2009 Piotr

Boskie, jadłem krewetki przygotowane w podobny sposób ale ten mimo, że prosty jest wyśmienity. Warto spróbowac! Nie warto żałowac masła bo innaczej nie warto iśc po bagietkę :)

Zgłoś 11.11.2009 renka

dziękuję za informacje longinowi, krewetki jadam od dawna mimo że mieszkam na kresach(wschodnich)... nie obrażaj ludzi

Zgłoś 13.11.2009 gregorio

i nie goraca woda bo traci wszystkie walory smakowe i vegeta tez odpada ,vegete to do rosolu mozecie sobie nasypac:)

Zgłoś 13.11.2009 gregorio

i nie goraca woda bo traci wszystkie walory smakowe i vegeta tez odpada ,vegete to do rosolu mozecie sobie nasypac:)

Zgłoś 11.02.2010 Rrnata

Krewetki mi nie wyszły, jadłam lepsze, a taką miałam ochotę, myślę, że za długo je przytrzymałam na patelmi.

Zgłoś 14.09.2009 bułek5

Zamiast vegety lepiej dodać przyprawę do ryb i mleczko kokosowe.palce lizać

Zgłoś 13.09.2009 frutti di mare

mam nadzieje ze wyjdą ! slinka cieknie

Zgłoś 03.09.2009 gazeta

u mnie krewetki sa po19.95

Zgłoś 03.09.2009 gazeta

oczywiscie królewskie

Zgłoś 09.02.2010 sartum

przepis pycha , a tak poza tym skąd wy w tym kraju bierzecie świeże krewetki w tym kraju zastanówcie się nad tym

Zgłoś 20.12.2009 Andrzej

Krewetki koktajlowe nie nadają się na takie dania . a dobre krewetki królewskie na całym świecie są drogie ,ja robię najlepsze na świcie , z parmezanem

Zgłoś 24.02.2010 ren

Najpierw dużo cytryny, odcedzić na patelnie maslo i oliwa z oliwek sol pieprz szczypta wegety czosnek 2-3 ząbki 5 minut i podlewamy białym winem REWELACJA

Zgłoś 05.03.2010 ważne

solić dopiero gdy przewrócimy na drugą stronę inaczej będą twarde

Zgłoś 08.03.2010 krzysiek

Było pyszne z krewetkami koktajlowymi i spora ilość masła.

Zgłoś 30.06.2011 Renata

Vegeta?! co na to Francuzi? Umarliby ze smiechu:) W polskiej kuchni wszelkiej masci "vegety" niebezpiecznie zastępują smaki, które należy uzyskać wskutek użycia odpowiednich składnikó... Pokaż więcej

Vegeta?! co na to Francuzi? Umarliby ze smiechu:) W polskiej kuchni wszelkiej masci "vegety" niebezpiecznie zastępują smaki, które należy uzyskać wskutek użycia odpowiednich składników czy też stosownej obróbki.

Zgłoś 12.04.2011 ptysia

ja tam za bardzo nie lubie krewetek ale przepis jest ok.

Zgłoś 26.06.2010 rooster

Witam wszystkich.

Zauważyłem straszne rozbieżności cenowe o jakich piszecie. Komuś nawet udało się kupić paczkę krewetek za 6 zł. , tak na marginesie to chciałbym je zobaczyć ;)

Jeś... Pokaż więcej

Witam wszystkich.

Zauważyłem straszne rozbieżności cenowe o jakich piszecie. Komuś nawet udało się kupić paczkę krewetek za 6 zł. , tak na marginesie to chciałbym je zobaczyć ;)

Jeśli chodzi o ceny to faktycznie krewetki królewskie czy black tiger są dosyć drogie. Królewskie w paczkach po 800 gr, są w cenie od 50 - 65 zł. Natomiast Tigery niczym się nie różnią od królewskich jeśli chodzi o wielkość czy smak i są o wiele tańsze. Można je kupić na wagę np. w sieci sklepów Tesco po 30 zł. za kilo. Polecam.

Zgłoś 25.03.2011 Magda

Tanie krewetki ma firma talar oriental foods.Ja tam kupuje.Za krewetki 16/20 black tiger płace 48zł/kg.Inne rzeczy też mają taniej,można się z nimi dogadać.

Zgłoś 27.11.2010 jolka

W Tesco 1 kg królewskich kosztuje 25,99 zł. Promocja dlatego kupiłam :)

Zgłoś 25.08.2010 dorota

Ja dzisiaj jadłam krewetki ,z czosnkiem niedzwiedzim i natką pietruszki ,dodalam soku z cytryny,i tyle .Pycha

Zgłoś 05.09.2010 zuzia

ile tego wina bialego czy rozowego podlac?

Zgłoś 05.09.2010 zuzia

ile tego wina bialego czy rozowego podlac?

Zgłoś 05.09.2010 zuzia

ile tego wina bialego czy rozowego podlac?

Zgłoś 25.09.2010 macek

krewetki maja dużą rozbierzcie cenowa w USA są tanie bo z zatoki maja świeżutkie. W Europie południowej biorą je z Morza Śródziemnego, a do europy środkowej sprowadzane są z wielu krajów wystarc... Pokaż więcej

krewetki maja dużą rozbierzcie cenowa w USA są tanie bo z zatoki maja świeżutkie. W Europie południowej biorą je z Morza Śródziemnego, a do europy środkowej sprowadzane są z wielu krajów wystarczy sprawdzian na opakowaniu kraj pochodzenia im bardziej cywilizowane tym cena większa. Dla przykładu podam ze te malutkie krewetki koktajlowe w większości nie widziały morza, hodowane są na polach ryżowych lub brudnych rzekach Azji ogromna część krewetek w Polsce pochodzi z Bangladeszu a jak ktoś nie wie jakie tam są standardy nie popatrzy w internecie Google + Bangladesz. Dobre krewetki = morskie krewetki = drogie krewetki.

Zgłoś 09.10.2010 ellis

Ludzie, tylko bez Vegety i jej podobnych wyrobów, toż to chłam z rakotwórczym glutaminianem sodu. Tylko sól i zioła, cytryna, czosnek, oliwa extra vergine, itp., czyli naturalne produkty.

... Pokaż więcej

Ludzie, tylko bez Vegety i jej podobnych wyrobów, toż to chłam z rakotwórczym glutaminianem sodu. Tylko sól i zioła, cytryna, czosnek, oliwa extra vergine, itp., czyli naturalne produkty.

Zgłoś 15.10.2010 HEKSIO

Hej,podstawowa sprawa to..bez vegety!!choć nie jest zła,zamrożone zalać bardzo zimną wodą z solą-najlepiej morską-poczekać aż same odmrożą sie...i póżniej też nie solić!!!

Zgłoś 23.10.2010 asia

mmmmm....pycha ,ja dodałam jeszcze łyżkę majonezu do smażenia

Zgłoś 24.09.2011 roksi

co za bzdury!!! Ludzie jaka sól ??? Nawet bym tego nie ruszyła z solą! Nie jem inaczej tylko z vegetą!! Jak później te krewetki smażą się w tym masełku (najlepiej osełkowym) z czosnkiem i vegetą... Pokaż więcej

co za bzdury!!! Ludzie jaka sól ??? Nawet bym tego nie ruszyła z solą! Nie jem inaczej tylko z vegetą!! Jak później te krewetki smażą się w tym masełku (najlepiej osełkowym) z czosnkiem i vegetą to są super!! Palce lizać!! Do teog jeeszcze sosik czosnkowy! 2 łyzki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, kilka ząbków czasnku, troszke świeżej pietruszki i koniec !!! pfff kto to w ogole slyszał o soli do krewetek hahha

Zgłoś 28.01.2011 bandito

właśnie jestem w trakcie eksperymentowania z tym przepisem :) Skosztowałem w restauracji i bardzo mi zasmakowały. Mam nadzieję że moim znajomym również za chwilę :D

Jeśli chodzi o koszt ... Pokaż więcej

właśnie jestem w trakcie eksperymentowania z tym przepisem :) Skosztowałem w restauracji i bardzo mi zasmakowały. Mam nadzieję że moim znajomym również za chwilę :D

Jeśli chodzi o koszt krewetek: 9,99 zł za 250g w biedronce :D oczywiście tygrysie.

Zgłoś 08.10.2011 prepcook

6-lat przyrządzałem zawodowo krewetki na różne sposoby (w restauracji w USA)i głównym błędem było rozmrażanie krewetek inaczej niż pod bieżącą ZIMNĄ woda!

Zgłoś 16.10.2011 jac_leg

No nie......Co za fobia z tą VEGETĄ ? Kochani ! To czysta chorwacka chemia w postaci glutaminianu sodu ! Przeczytajcie na opakowaniu - cała Tablica Mendelejewa :-))

Wbrew pozorom , jest t... Pokaż więcej

No nie......Co za fobia z tą VEGETĄ ? Kochani ! To czysta chorwacka chemia w postaci glutaminianu sodu ! Przeczytajcie na opakowaniu - cała Tablica Mendelejewa :-))

Wbrew pozorom , jest to jedna z najprostszych potraw jeśli chodzi o skorupiaki. Nie róbmy hardcoru - błagam...

- Oliwa extra Virgine

- czosnek (na 0,5 kg - 3 średnie ząbki)

-natka pietruszki (nie koperek - jak wcześniej gdzieś zobaczyłem )

- czasem trzeba usunąć jelito - brązowa niteczka wzdłuż korpusu - w nadmiarze jedzone mogą wywołać wizytę w WC - ale bez paniki :-))

- dla osób pierwszy raz stykajacymi sie z krewetkami surowymi ( szare, zapach taki sobie :-)- rozumiem że obraz jest zniechęcający - ale WARTO zgrzeszć..

- podaję bez wina ,ponieważ moje dziecko je uwielbia (tak , tak - i szpinak też - oczywiście nie mrożona breja , ale liście świeże , duszone) - są takie wyjątki ..

- reasumując - prosto, szybko i smacznie.

ps.z tą ceną to ODJAZD !

Może to cena w rublach ? :-))))))))))

Zgłoś 12.01.2012 zbyszek

Super potrawa - przepis na 6 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! polecam pozdrowenia z Anglii pozdrawiam wszystkich smakoszy jedzenia

Zgłoś 02.12.2012 osvhqnwbp

1vE8Ob <a href="http://ufixqcuohxgh.com/">ufixqcuohxgh</a>, [url=http://sbcbaawylkeq.com/]sbcbaawylkeq[/url], [link=http://crbdcdxegegz.com/]crbdcdxegegz[/link], http://lf... Pokaż więcej

1vE8Ob <a href="http://ufixqcuohxgh.com/">ufixqcuohxgh</a>, [url=http://sbcbaawylkeq.com/]sbcbaawylkeq[/url], [link=http://crbdcdxegegz.com/]crbdcdxegegz[/link], http://lftlkfrjecay.com/