Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki Scampi na sosie Bordoskim

Tekst i foto Filip 24-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredniok. 40 min.średnia

Składniki:


krewetki Scampi,
cutryna,
czosnek w ząbkach,
curry,
masło,
suszona bazylia,
koperek,
cebula,
olej vel oliwa,
koncentrat pomidorowy,
wywar rybny - jezeli nie ma ew. kostka rosołowa,
mąka ziemniaczana,
przyprawy - sól, pieprz, cukier, białe Bordeaux (polecam wytrawne)

Jak przyrządzić:


PRZEPIS NA SOS BORDEAUXOSKI:
Cebule należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę - zasmażyć na oleju (delikatnie), dodać koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek. Następnie należy dodać wywar rybny (nie za dużo), następnie nalezy sos posolić wg smaku, dodać sok z cytryny (kilka kropel), troszkę cukru oraz szczyptę pieprzu (najlepszy swieży grubo mielony). Teraz należy zagęścić sos zawiesiną z mąki ziemniaczanej a na koniec dodać białe Bordeaux (najlepiej wytrawne).

PRZEPIS NA KREWETKI:
Krewetki rozmrozić; naciąć wzdłuż (jeśli są w skorupkach); skropić sosem ze świeżo wyciśniętej cytryny (uważaj żeby pestki się nie dostały); dodać roztartego czosnku oraz szczyptę curry; usmażyć na oleju badź oliwie, pod koniec dodać masło, podsypać bazylią (nie polecam świeżej) oraz podsypać świerzo posiekanym koperkiem. Krewetki nalezy smażyć krótko - jeżeli będziesz smażyć je zbyt długo zrobię się twade i gumowate.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Jeżeli mamy do czynienia z krewetkami w całości w pacerzach, badź częściowo - polecam sos podać w niedużej porcelanowej miseczce na talerzu. Miseczkę wcześniej można podgrzać aby sos za szybko nie wystygł. Należy pamiętać o przygotowaniu wody z cytryną - niektórzy bardzo lubią jeść krewetki palcami.

Uwagi:


Moim zdaniem najlepsze są krewetki tylko z ogonkami w pancerzach. W całości są zbyt czasochłonne w jedzeniu - a nie chodzi tu o zabawę tylko o delektowanie się, natomiast w calości obrane krewetki są trudne w smażeniu i ubogo wyglądaję na talerzu.

Polecam najpierw zrobic sos a nastepnie krewetki- gdyz osoba niewprawiona moze sie pogubic i czegos nie dopilnowac- a tu jeden blad moze zepsuc cala potrawe.

polecam podawac z chlebem, kawiorka badź grzankami (delikatnie zrumienionymi) oraz masełkiem

POTRAWA nalezy do raczej trudnych jednak warto sie pomęczyć gdyż jest to najlepszy przepis na swiecia na scampi.

Zycze smacznego

Czas przygotowania:

Trudno jest określic czas gotowania - zależy to od wprawy.

Należy także przygotować wszystkie składniki od razu. Gdyż smażenia - szczególnie krewetek - należy pilnować - nie ma wtedy czasu na siekanie koperku czy szukanie po półkach przypraw.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.09.2005 elka

najlapsze sa scampi w sosie jakna brosciete ;pomidor w kostke drobno posiekany czosnek i pietruszka najlepiej swieza scampi najlepiej smazyc na oleju z oliwek i naprawde krodko 2,3 min z jednej... Pokaż więcej

najlapsze sa scampi w sosie jakna brosciete ;pomidor w kostke drobno posiekany czosnek i pietruszka najlepiej swieza scampi najlepiej smazyc na oleju z oliwek i naprawde krodko 2,3 min z jednej strony pomidora i reszte wymieszac z niewielka iloscia oleju pieprz i sol do smaku upieczone scampi polewamy tym sosem bo tego bagietka niebo w gebie

zycze smacznego

Zgłoś 02.11.2005 janek

jak zrobie to napisze ale mysle ze beda git pozdro

Zgłoś 15.06.2011 popo

Prostota w przygotowaniu krewetek jest jak najbardziej wskazana. Podstawowe wartości dania to: masło plus czosnek plus cytryna i pietruszka oraz krewetki, razem ok. 3min. a następnie pieprz i de... Pokaż więcej

Prostota w przygotowaniu krewetek jest jak najbardziej wskazana. Podstawowe wartości dania to: masło plus czosnek plus cytryna i pietruszka oraz krewetki, razem ok. 3min. a następnie pieprz i delikatna sól. Bez dziwactw- prosto należy, w hiszpani smażą chwilę i podają, podobnie w grecji i reszcie krewetkowych krajów świata.

Zgłoś 21.02.2006 Ania

czym różnią się twoje krewetki od zwykłych dostępnych w większości sklepów. Czy muszą być właśnie te które podajesz w przepisie.

Zgłoś 11.11.2006 Marcin

Ślinka mi cieknie

Zgłoś 24.10.2011 Pietrek

Krewetki Scampi czy Gambasy same w sobie są już rewelacją dla podniebienia więc ich "dosmaczanie"przez znawców uważane jest za faux pas .Spróbujcie najprościej do małej ognioodpornej s... Pokaż więcej

Krewetki Scampi czy Gambasy same w sobie są już rewelacją dla podniebienia więc ich "dosmaczanie"przez znawców uważane jest za faux pas .Spróbujcie najprościej do małej ognioodpornej salaterki włożyć 3-4 krewetki ,drobno posiekane czosnek i pietruszkę.Zalać to wszystko oliwą z oliwek.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do momentu zagotowania i gotowe.Podawać z chrupiącą bagietką.Smacznego:)

Zgłoś 09.12.2006 struska21

Ten przepis na krewetki jest dobry, a same krewetki sa prze smaczne, pierwszy raz jem krewetki i na pewno nie ostatni:-))

Zgłoś 20.01.2007 marcjanna

To najlepsze miesko na swiecie! Zdecydowanie sprobuje tego przepisu, gdyz jestem zagorzala fanka tychze robaczkow.Do tego polecam dobre winko i wykwintna kolacyjka gotowa...ja juz wszystko mam c... Pokaż więcej

To najlepsze miesko na swiecie! Zdecydowanie sprobuje tego przepisu, gdyz jestem zagorzala fanka tychze robaczkow.Do tego polecam dobre winko i wykwintna kolacyjka gotowa...ja juz wszystko mam czekam tylko na mojego ukochanego.

Zgłoś 03.04.2007 Doris

To było pyszne, Mój Włodzimierz jest zachwycony

Zgłoś 20.05.2007 Tomek

trzymajcie kciuki bo ide pierwszy raz smarzyc krewetki :P

Zgłoś 19.11.2007

dobre

Zgłoś 21.08.2009 tomjan

Co ile czego potrzeba? w przybliżeniu jeżeli można.

Zgłoś 04.05.2010

cz ten prze[is mozna uzyc do krewetek takich ze sklepu, takich w całosci?? kapletnie sie na tym nie znam.

Zgłoś 24.10.2011 Pietrek

Krewetki Scampi czy Gambasy same w sobie są już rewelacją dla podniebienia więc ich "dosmaczanie"przez znawców uważane jest za faux pas .Spróbujcie najprościej do małej ognioodpornej s... Pokaż więcej

Krewetki Scampi czy Gambasy same w sobie są już rewelacją dla podniebienia więc ich "dosmaczanie"przez znawców uważane jest za faux pas .Spróbujcie najprościej do małej ognioodpornej salaterki włożyć 3-4 krewetki ,drobno posiekane czosnek i pietruszkę.Zalać to wszystko oliwą z oliwek.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do momentu zagotowania i gotowe.Podawać z chrupiącą bagietką.Smacznego:)