Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki w maśle czosnkowym

Tekst i foto Ania21K 08-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty5-6 min.średnia

Składniki:


50 dag średnich krewetek,
4-6 ząbków czosnku,
1 papryczka chili,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
sok z 1/2 cytryny,
natka pietruszki,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić:


Czosnek pokroić na plasterki, chili drobno pokroić. Masło i oliwe rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i chili i przesmażyć.
Krewetki opłukać, obrać i osuszyć.
Następnie włożyć na patelnie z czosnkiem i chili i smażyć 5-6 minut z obu stron.
Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Podawć posypane natką pietruszki. Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Na talerzykach.

Uwagi:


Krewetki można obgotować 1-2 min.
Do potrawy pasuje białe wytrawne wino.

Czas przygotowania:


przygotowanie 15 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.02.2006 dada

Pychotka. Szybciutko zrobione i szybciutko zjedzone;-)

Zgłoś 10.10.2008 Magda

Ja osobiście nie dodaje soku z cytryny :) Dla lubiących bardzo pikantne polecam zamiast chili papryczki piri piri (suszone) :) Smacznego :)

Zgłoś 11.02.2007 pumka_gumka

bardzo dobry sposob na krewetki. Bede z pewnoscia robila je czesciej wg tego przepisu. nie dodalam tylko papryczki chili, bo chwilowo mam dosc jakichkolwiek ostrych smakow.

Zgłoś 28.10.2007 Ewelina

Krewetki powinno się smazyc najwyzej 1,5 minuty,jeżeli kupujemy gotowe obrane i zamrożone bo są one już obgotowane.5-6 minutowe smażenie powoduje,że kurczą się one i robią się twarde!Ja pierwszy... Pokaż więcej

Krewetki powinno się smazyc najwyzej 1,5 minuty,jeżeli kupujemy gotowe obrane i zamrożone bo są one już obgotowane.5-6 minutowe smażenie powoduje,że kurczą się one i robią się twarde!Ja pierwszy raz smazyłam je ok.3 minut i skurczyły się o połowę,były twarde.Najlepiej wg. mnie smazyc je ok.1,5 minuty razem z masłem ,czosnkiem i na koniec posypac pietruszką.Smacznego:)

Zgłoś 11.07.2009 zonda

To prawda Ewelinko. Moim zdaniem ten klasyczny przepis to najlepsza forma podawania krewetek. Spotkałem się z podlewaniem krewetek białym winem, które później odparowujemy, próbowałem i jest OK,... Pokaż więcej

To prawda Ewelinko. Moim zdaniem ten klasyczny przepis to najlepsza forma podawania krewetek. Spotkałem się z podlewaniem krewetek białym winem, które później odparowujemy, próbowałem i jest OK, a resztę winka można podać do posiłku :)

Zgłoś 23.03.2010 Kuchareczek ci ja

Kupione obgotowane i zamrożone krewetki ; przygotowuje wsad na patelni i jak już wszystko 'zesmaczę' wsypuje na patelnie i tylko do rozmrożenia i jest fest! [ obgotowane ju... Pokaż więcej

Kupione obgotowane i zamrożone krewetki ; przygotowuje wsad na patelni i jak już wszystko 'zesmaczę' wsypuje na patelnie i tylko do rozmrożenia i jest fest! [ obgotowane już różowawe krewetki to Półprodukt i pamietaj nie bądz żyłą]

Zgłoś 23.03.2010 Kuchareczek ci ja

Kupione obgotowane i zamrożone krewetki ; przygotowuje wsad na patelni i jak już wszystko 'zesmaczę' wsypuje na patelnie i tylko do rozmrożenia i jest fest! [ obgotowane ju... Pokaż więcej

Kupione obgotowane i zamrożone krewetki ; przygotowuje wsad na patelni i jak już wszystko 'zesmaczę' wsypuje na patelnie i tylko do rozmrożenia i jest fest! [ obgotowane już różowawe krewetki to Półprodukt i pamietaj nie bądz żyłą]

Zgłoś 10.09.2010 ginger

czosnek proponuję smażyć 3 min, powyżej tego czasu staje się gorzki. Cytryną skraplam gotowe danie. Dodatję jeszcze oregano.