Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki w sosie newburskim

Tekst i foto mirek rogalski 20-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.343

Składniki:

60 dag sprawionych krewetek, 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżeczki rosołu, 4 łyżeczki soku z cytryny, grzanki z 2 kromek chleba, 1 łyżeczka roztopionego masła, 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Jak przyrządzić:

Na gotującą się wodę (osoloną) wrzucić krewetki i gotować około 3 minut, odsączyć je.
Włączyć piekarnik na 180 st. C, w tym czasie w rondelku rozpuścić 1/3 kostki masła, wymieszać z mąką do jednolitej masy, dolać mleko i mieszając, gotować do zgęstnienia, dodać krewetki, rosół i sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Do 2-litrowej blaszki przelać tę mieszankę i piec około 15-20 minut.
Następnie posypać to grzankami przygotowanymi na 1 łyżeczce masła, piec jeszcze 3-5 minut.

Potrzebne przybory:

1-litrowy garnek, patelnia, 2-litrowa blaszka, durszlak, łyżeczka

Jak podawać?

Bardzo dobra i na gorąco, i na zimno jako przekąska przy wieczornej biesiadzie.

Uwagi:

Sos ten nadaje się również do ryb, krabów, homarów lub skalopek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.02.2006 KEj

a co z tym czosnkiem w koncu zrobic?

Zgłoś 04.03.2006 mirek rogalski

czosnek oczywiscie dodajemy z innymi przyprawami jak sok z cytryny itp

Zgłoś 05.09.2006 Patrycja

będę próbowac, jak nie wyjdzie zgłoszę reklamację :), tylko jak namówic mojego opornego męża na owoce morza?? chyba musze przemielic te krewetki żeby nie zajarzył co to ;)

Zgłoś 29.10.2006 Bodzenka

Beznadziejne jest gotowanie krewetek po sprawieniu one już są gotowane.Poza tym stracą smak i będą gumowate.

Zgłoś 22.12.2007

jak mam gitowac krewetki w calosci