Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki z cytryną i pomidorami

Tekst i foto mirek rogalski 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty15 min.390

Składniki:

0,5 kg obranych krewetek,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
2 duże cytryny pokrojone w cienkie plastry,
3 łyżki soku z cytryny,
0,5 kg pomidorów winogronowych (bardzo małe),
0,25 szklanki białego wina,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki posiekanej cebulki,
4 łyżeczki masła

Jak przyrządzić:

Wypłukać krewetki i osuszyć je na ręczniku papierowym.
Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić krewetki i piec je 2 min, mieszając. Dodać cytrynę, sok z cytryny, pomidorki i wino. Wymieszać. Dodać bazylię, pietruszkę i cebulkę.
Dodać masło i zmniejszyć ogień pod rondlem i mieszając, doprowadzic do lekkiego zagęszczenia sosu. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać sól i pieprz do smaku.

Potrzebne przybory:

normalne, jak w każdej kuchni

Jak podawać?

Świetne tak samo na zimno, jak i na gorąco.

Uwagi:

Bardzo prosty przepis i szybki do wykonania. Wraz z przygotowaniem zajmie nie więcej niż 15 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.03.2008 skot

Dzisiaj zrobilem, wyszlo mega! Moje modyfikacje: nie dodawalem cytryn w plasterkach, a zamiast tego 3 zabki czosnku. Podane z ryzem posypanym odrobina swiezej pietruszki - PYCHOTA!:)