Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki z czarnymi oliwkami i fetą

Tekst i foto Katarzyna Baginska 10.09.2013

Pyszna propozycja na obiad dla dwojga. Dziś mam dla was prosty przepis na krewetki po grecku. W połączeniu z fetą i czarnymi oliwkami krewetki fajnie będą pasować do pieczywa typu ciabatta. Danie idealnie nadaje się na sytą przekąskę albo lekki obiad.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
220 złśredni40 min.średnia

Składniki:

½ kg krewetek, puszka pomidorów, duża cebula, cytryna, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 80 ml białego wina, ¾ szklanki bułki tartej, ½ szklanki czarnych oliwek, ¼ opakowania sera feta, natka pietruszki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczka oregano, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Następnie dolewamy wino i smażymy do momentu, aż wino zredukuje się do połowy. Dorzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, oregano, skórkę cytryny, sól, pieprz i pozostawiamy na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy z palnika. Dodajemy krewetki, pokrojone oliwki i wszystko posypujemy bułką tartą wymieszaną z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy wszystko przez 15 minut.

Jak podawać?

Podajemy od razu po przygotowaniu. Tego typu danie świetnie smakuje z pieczywem typu ciabatta albo domowym makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.10.2013 Raz Putin

Sie ma ! Ale nudy.

Zgłoś 10.09.2013 gość

bardzo niezdrowe...krewetki i feta wykonane w tuczący sposób. Bułka tarta + ciabatta...tragedia...

Zgłoś 17.10.2013 gość

Czy te palce też wrzucamy do miski ? Zdjęcia jakieś takieś

Zgłoś 10.11.2013 Asia

Robiłam podobne zadnie z przepisów kuchni Lidla,było przepyszne :)