Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki z warzywami

Tekst i foto Marcin 04-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3? złprosty60 min.?

Składniki:

350 g krewetek koktajlowych (fabrycznie wyczyszczonych i ugotowanych),
750 g warzywnej mieszanki chińskiej (mogą być inne, nawet z własnego ogrodu - co kto lubi i na co ma czas),
2-3 ząbki czosnku,
przecier pomidorowy,
cytryna,
kilka listków bazylii,
sól, pieprz, sos sojowy,
olej

Jak przyrządzić:

Krewetki trzeba rozmrozić, najlepiej na durszlaku, żeby się niepotrzebnie nie moczyły. Oczyścić je z "czarnych niteczek" i umyć pod bieżącą wodą w durszlaku. Następnie mieszać i mocno skropić sokiem z połówki cytryny. Na chwilę zostawić.
Warzywa zamrożone należy wrzucić na rozgrzany olej. Przykryć i poczekać kilka minut, aż się rozmrożą i zagrzeją. Następnie trzeba je doprawić solą i pieprzem. Zostawić na najmniejszym ogniu.
Teraz trzeba usmażyć krewetki. Najwygodniej jest przygotować sobie pod ręką wszystkie potrzebne składniki, takie jak: wspominane już krewetki, zmiażdzony ząbek czosnku, posiekane listki bazylii, pół cytryny i łyżeczka przecieru pomidorowego. Smażenie krewetek nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut! Więc do dzieła...
Na patelni należy rozgrzać olej. Wrzucić krewetki, szczyptę soli i po 2-3 minutach wrzucić przetarty ząbek czosnku. Wszystko cały czas mieszać jeszcze minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomieszać i całość skropić sokiem z drugiej połówki cytryny. Nie za dużo soku, bo będzie za kwaśne. Najlepiej mieć na oku zegarek - po 5-6 minutach od zaczęcia smażenia zgasić ogień i zostawić na moment.
Do czekających warzyw wrzucić wszystko (!) to, co usmażyliśmy przed chwilą. Pomieszać i doprawić do smaku. Tu można już sobie poszaleć z tym, co się lubi. Ja dodaję trochę soli, drugi ząbek czosnku, trochę posiekanej bazylii i kilka kropel sosu sojowego. Przykryć na 2-3 minutki i nie gasić ognia. Wyłączyć gaz i danie jest gotowe.
Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Potrzebna jest tylko kuchnia. Co do przyborów to... można sobie w szafkach poszukać. :-)

Jak podawać?

W małych miseczkach. Do tego dodatkowo czarny chleb.

Uwagi:

Krewetki najlepiej, kiedy są już wyczyszczone. Jeśli jednak trzeba je pozbawić przewodu pokarmowego, to najlepiej zrobić to ostrym i małym nożem. Rozcinamy grzbiecik i wyciągamy niteczkę. Ja to robię, używając ręczników papierowych, żeby się nie wymazać nimi. Później już tylko wystarczy je umyć i są gotowe do smażenia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.08.2006 reru

mniam :)

Zgłoś 25.08.2006 lalapupu

w skaldnikach podales, ze krewetki sa juz ugotowane.

w przepisie piszesz, zeby gotowac je 5-6 minut. wiec jak?

dla mnie nawet na surowe krewetki wystarczy ze 3 minuty, a jak sa j... Pokaż więcej

w skaldnikach podales, ze krewetki sa juz ugotowane.

w przepisie piszesz, zeby gotowac je 5-6 minut. wiec jak?

dla mnie nawet na surowe krewetki wystarczy ze 3 minuty, a jak sa juz ugotowane, to tylko je trzeba zagrzac.

Zgłoś 24.04.2007 bianko78

zrobiłam krewetki z pieczarkami,szparagami,groszkiem,marchewką i kukurydzą,oczywiście z cebulką i przyprawami;wyszło pyyyyyycha!!!!!zajadaliśmy się z mężem aż uszy się trzęsły.

polecam ws... Pokaż więcej

zrobiłam krewetki z pieczarkami,szparagami,groszkiem,marchewką i kukurydzą,oczywiście z cebulką i przyprawami;wyszło pyyyyyycha!!!!!zajadaliśmy się z mężem aż uszy się trzęsły.

polecam wszystkim ten przepis,wariacje mile widziane!!!

Zgłoś 19.11.2007

niedobre

Zgłoś 03.03.2010 qki

Zrobiłem wg przepisu.

Dobrze zapiłem piwem.

Staram się zapomnieć jak smakowało :-/

Zgłoś 29.07.2011 goya

ja kiedyś myślałam że krewetki to obślizgłe robale,ale jak sprobowałam podsmażane w panierce z przyprawami,do tego czosnek,sok z cytryny,maczane w dipie lub sosiku to niebo w gębie