Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokieciki ziemniaczane

Tekst i foto nutella 23-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 70 dag ugotowanych ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 2 żółtka,
- sól, szczypta gałki muszkatołowej.


Panierka:
- 3 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki tartej bułki,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

1. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i ugnieść z masłem, żółtkami, gałką i solą.
2. Z ciasta uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na 4 centymentrowe kawałki.
3. Każdy krokiet obtoczyć w mące, potem rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyć w gorącym tłuszczu na złotobrązowo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.08.2004 brydzia

pyszne kotleciki!najlepiej podawać z pyszna surówka!;-)))

Zgłoś 06.08.2004 kac

mmm,jadlam to kiedys w restauracji i od tej pory kombinowalam na oko zeby zrobic samemu.nareszcie nie bede gotowac w ciemno.dzieki!!!!

Zgłoś 10.08.2004 goska

I do tego jeszcze pyszny sosik grzybowy,mniam!

Zgłoś 12.08.2004 eliza

wlasnie dzis wyprobowalam Twoj przepis sa pyszne ale ciasto wyszlo mi jakies rzadkie i rozwalaja mi sie przy obtaczniu w panierce co mam robic pomocy pleace

Zgłoś 23.08.2004 nutella

dodaj więcej mąki, tak by dało się formować krokieciki, powinno się udać:)

Zgłoś 20.09.2005 imerion

Zrobiłam dziś tak na próbę- bardzo dobre, wszystkim smakowało, tylko przy robieniu miałam trochę roboty, bo ciasto było okropnie klejące. Ale gdyby nie dodawać tych żółtek, to konsystencja byłab... Pokaż więcej

Zrobiłam dziś tak na próbę- bardzo dobre, wszystkim smakowało, tylko przy robieniu miałam trochę roboty, bo ciasto było okropnie klejące. Ale gdyby nie dodawać tych żółtek, to konsystencja byłaby idealna. Co się stanie jak je pominę? Aha i polecam zawinąć (wcisnąć) w środek (w masę ziemniaczaną) gruby słupek sera żółtego (lub usmażonego boczku jesli ktoś jada), dokładnie zakleić i wtedy obtoczyć w panierce. Mniam, mniam!