Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety jajeczno-grzybowe

Tekst i foto Elmaz 23-01-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni60 min.-

Składniki:

Typowe składniki na ok. 8-10 naleśników (mąka, woda, mleko, 1-2 jaja, sól, ciut cukru), 8-10 jaj na twardo, 1-2 jaja do panierki, ok. 10 dag suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków), bułka tarta, śmietana kwaśna 30% ok. szklanki (wedle uznania), mąka pszenna do zasmażki, oliwa/margaryna do smażenia, sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony lub młotkowany), opcjonalnie cebula.

Jak przyrządzić:

Smażymy duże naleśniki - ok. 8-10 sztuk, wytrawne (tzn. z minimalną ilością cukru). Przepis na naleśniki jest powszechnie znany ;-)Gotujemy 10 jaj na twardo. Grzyby (jeśli bardzo suche to wcześniej parę godzin namoczyć) gotujemy do miękkości w niewielkim garnku, można dodać pół cebuli. 70-80% grzybów wyciągamy z wody i odsączamy, podobnie cebulę. Resztę (w razie potrzeby) siekamy grubo i zostawiamy w zalewie, będzie na sos. Przygotowujemy sos: z oliwy/margaryny oraz ok. dwóch czubatych łyżek mąki robimy JASNĄ zasmażkę - tzn. leciutko tylko przesmażamy, bez zrumienienia. Zalewamy ok. szklanką zimnej wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, następnie dodajemy do gotującego się wywaru grzybowego. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz - do smaku. Chwilę gotujemy Przygotowujemy farsz: mielimy w maszynce obrane jajka na twardo oraz grzyby i wyjętą z sosu cebulę (jaja można też drobno posiekać, zamiast mielenia, ale jest to pracochłonne). Opcjonalnie można ćwierć cebuli pokroić w drobniutką kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do farszu, ale nie za dużo cebuli, żeby nie zabiła grzybów. Dodać duuuużą ilość posiekanej natki pietruszki. Dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, a następnie mieszając - taką ilość sosu, aby zrobiła się dobra konsystencja do smarowania. Dodać sól i pieprz do smaku - farsz ma być wyraźnie pikantny. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na rozłożone naleśniki, zwijać jak krokiety (tzn. lekko zakładamy z czterech stron brzegi a następnie zwijamy, albo składamy "w książeczkę", następnie panierować w rozbitym jajku i obsmażać.

Jak podawać?

Podawać na ciepło, na talerzu, jako samodzielną potrawę - polane sosem albo z osobnym sosem w sosjerce, z surówką, np. z surówką z selera
(korzeń selera i jabłko starte na tarce o dużych oczkach, orzechy włoskie posiekane, odrobina śmietany). Same krokiety, bez sosu, można używać np. do barszczyku czerwonego. Wtedy sos można wykorzystać np. następnego dnia jako dodatek do kaszy gryczanej, z jakąś surówką.

Uwagi:

Kluczem do sukcesu jest to, aby sos był wyraźnie kwaśny/śmietanowy i zdecydowanie pikantny, tylko z posmakiem grzybów (a nie typowo grzybowy) - inaczej potrawa wyjdzie mdła. Zatem śmietany i pieprzu nie żałujemy.

Czas przygotowania:

Wszystko można sobie przygotować dużo wcześniej, a jak przyjdą goście, to tylko panierować i obsmażyć. Potrawa bardzo syta, mało kto zje więcej niż 2 sztuki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.