Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety z fetą i szpinakiem

Tekst i foto SoNja 10-06-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10-prosty--

Składniki:

Ciasto: [jak na naleśniki]
1 jajko, szklanka mleka, szklanka wody, 1,5 szklanki mąki (można zrobić gęściejsze ciasto dodając więcej mąki), szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia.

Farsz:

paczka mrożonego szpinaku, opakowanie sera feta, sól (ja zamiast soli dodaję trochę przyprawy uniwersalnej), pieprz.

Panierka:
jajko, bułka tarta, olej/margaryna.

Jak przyrządzić:

Na początek rozmrażam szpinak, gotując go na małym ogniu, żeby woda odparowała. Przyprawiam lekko solą (uwaga! feta sama w sobie jest już słona, więc nie przesadzamy!) i porządnie pieprzem. Jak wystygnie dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy razem. Ciasto smażę jak na naleśniki. Na środek takiego naleśnika nakładam łyżką farsz, zawijam po bokach i robię z niego rulonik. Obtaczam w jajku i bułce tartej i podsmażam na rozgrzanej patelni. Smacznego :)

Jak podawać?

Na ciepło smakuje najlepiej.

Uwagi:

Właśnie się nimi delektując, napisałam przepis :)

Czas przygotowania:

Jak szpinak będzie w garnku, my robimy naleśniki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.09.2010 pleśniak

Znam podobny przepis, tylko, że w farszu zamiast fety jest ser pleśniowy naturalny President, no i jest trochę mniej szpinaku, niż cała paczka, ale za to jest kilka pokrojonych na drobno pieczar... Pokaż więcej

Znam podobny przepis, tylko, że w farszu zamiast fety jest ser pleśniowy naturalny President, no i jest trochę mniej szpinaku, niż cała paczka, ale za to jest kilka pokrojonych na drobno pieczarek, cebulka i czosnek. Moim zdaniem lepsze w smaku, bo bardziej wyraziste - feta jest dla mnie za bardzo mdła, wolę sery pleśniowe :)

Zgłoś 17.10.2010 SoNja

aha ostatnio do farszu dodawalam cebule i czosnek,ktore uprzednio zeszkliłam na masełku... do tego troche gałki muszkatołowej.

pycha!

:-))