Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety z kurkami

19.07.2012

Lipiec to sezon na kurki. Lubimy je zbierać, bo dzięki swej charakterystycznej żółtej barwie z daleka widoczne są w ściółce. Dobrze znoszą transport, mają przyjemny aromat. Można je przetwarzać na wiele sposobów. Dziś proponuję danie główne - krokiety z farszem z kurek, do czerwonego barszczu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mleka,
½ szklanki wody,
2 jaja,
szczypta soli.

Farsz:

25 dag kurek,
2 cebule,
pęczek natki pietruszki,
łyżka masła,
jajo,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz.

Do smażenia:

jajo,
2 łyżki bułki,
olej.

Jak przyrządzić?

Mąkę, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli wymieszać i zmiksować na gładką masę.

Patelnię posmarować olejem, rozgrzać i smażyć cienkie naleśniki.

Masło rozgrzać na patelni i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć, aż lekko się zarumienią.

Następnie dodać pokrojoną natkę, przyprawić solą i pieprzem.

Farsz odstawić do przestudzenia.

Do farszu dodać jajko i łyżkę bułki tartej i dokładnie wymieszać.

Na naleśniki nakładać farsz, zwijać, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.07.2012 anka1008

APETYCZNIE WYGLĄDA :)

Zgłoś 19.07.2012 bluemay

nie napisali jak podawać! zgłupiałam!

Zgłoś 25.10.2012 EDITH

Bluemay...jak podawać?Zgłupiałaś?No kochana,chyba brak Ci wyobrażni.Przecież to proste.A przepis sam w sobie,wydaje się być rewelacyjny,jutro będę testować.Chłopaki w domu nie dadzą mi spokoju,o... Pokaż więcej

Bluemay...jak podawać?Zgłupiałaś?No kochana,chyba brak Ci wyobrażni.Przecież to proste.A przepis sam w sobie,wydaje się być rewelacyjny,jutro będę testować.Chłopaki w domu nie dadzą mi spokoju,od samego rana odkąd przeczytałam im o tym że tak można.Dziś na kolację zrobiłam im zapiekanki z kurek.Zwyczajnie...Kureczki podsmażane z cebulką na masełku,nakładane na świeże bułeczki,posypane kilkoma rodzajami sera,a potem zapieczone w piekarniku.Do tego na wierzch przesmażone pomidory z solą i chilli.Kurek w lesie do oporu,więc wcześnie rano mnie będą zapewne budzić,a po zbiorze zagonią do kuchni.Buraczki jeszcze nie wykopane z ziemi na działce,więc i barszczyk będzie swojski.