Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety z pieczarek

Tekst i foto Arnold 14-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

600 g pieczarek,
150 g szynki,
50 g żółtego sera,
50 g masła,
40 g bułki tartej,
2 żółtka,
½ łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat,
szczypta soli,
1 łyżka cebuli suszonej Prymat.
Do panierowania:
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko.
Do smażenia:
5 łyżek oleju.

Jak przyrządzić:

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać ze zmieloną szynką, startym serem, żółtkami, cebulą i tartą bułką. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Starannie wymieszać, formować wałeczki, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, a potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.

Jak podawać?

Podawać z surówkami sezonowymi lub jako dodatek do czystych zup.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.