Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety z pieczarkami i jajkiem

Tekst i foto edynka 30-08-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
37 złprosty50 min.wysoka

Składniki:

Farsz: 50 dag pieczarek, duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz (ew. vegeta). Ciasto: typowe ciasto naleśnikowe. Panierka: 1 jajko, bułka tarta; olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę, dusić na patelni do miękkości. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (najlepiej na maśle), połączyć z pieczarkami, dusić razem ok. 10 min. Gdy pieczarki z cebulą wystygną (ważne!), dodać ugotowane wcześniej na twardo jajka, pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Przyprawić ulubionymi przyprawami (ja daję tylko sól i pieprz, wg mnie wszystko inne "kładzie" smak krokietów). W uprzednio usmażone naleśniki zawijać po łyżce farszu, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

miska, patelnia z pokrywką, łyżka drewniana, nóż

Jak podawać?

Najlepsze z czystym barszczem, oczywiście.

Uwagi:

Od tradycyjnych krokietów różnią się właśnie jajkiem na twardo, króre jest w farszu. ja je uwielbiam, znam i robię je od wielu lat. Polecam spróbować jako odmianę tradycyjnych krokietów :)

Czas przygotowania:

Podany czas gotowania obejmuje wszystkie czynności dotyczące robienia farszu, nie obejmuje czasu robienia naleśników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.12.2007 sylwcia

Super przepis! Dzięki!

Zgłoś 27.06.2008 madlen ^^

Bardzo dziękuje za przepis:) - krokieciki wyśmienite ! Gorąco polecam !

Zgłoś 10.08.2008 Toda

Robię takie krokiety ale do farszu dodaję jeszcze starty na tarce żółty ser.Są pyszniejsze.

Zgłoś 13.09.2009 magda

Ja tez często robię te krokiety dla męża bo ja osobiście uważam tylko z mięsem...a i do tych pieczarek jajka (ja dodaję nawet 4)ścieram na grubej tartce i do tego ser żółty(15-20dkg) też na grub... Pokaż więcej

Ja tez często robię te krokiety dla męża bo ja osobiście uważam tylko z mięsem...a i do tych pieczarek jajka (ja dodaję nawet 4)ścieram na grubej tartce i do tego ser żółty(15-20dkg) też na grubo ścieram,te wszystkie składniki w krokietach po usmażeniu świetnie się łącza..idę je właśnie robić

Zgłoś 09.12.2012 gość

moja mama robi je od zawsze, z tym że daje 4 jajka i szczypiorek, za to nie dodaje sera żółtego. właśnie dziś zabieram się za robienie;))