Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety z pieczarkami w bułce

Tekst i foto Edyta 13-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
515 złprosty60 min.średnia

Składniki:

Ok. 2,5 kg pieczarek, 1 cebula, bułka tarta, 2 jajka, 5 bułek dużych zwykłych, olej.

Jak przyrządzić:

Pieczarki sparzyć lub obrać ze skórki, pokroić drobno. Wrzucić do dużego garnka, dolać niewielką ilość oleju i przykryć, aby pieczarki puściły wodę. Dodać vegetę do smaku i tak długo gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Dodać lekko podsmażoną cebulę. Wszystko razem porządnie wymieszać i odsączyć olej. Bułki przekroić na pół. Wybrać z nich cały środek, zostawiając cienką warstwę skórki, ale uważać na to, by nie było pęknięć i dziur. Nakładać gorący lub ciepły farsz do bułek, następnie maczać je w jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć na patelni z każdej strony.

Potrzebne przybory:

garnek, patelnia, łyżka

Jak podawać?

Podawać jak zwykłe krokiety z barszczem lub według uznania. Smacznego.

Uwagi:

Uwaga: bułki bardzo szybko przypiekają się na patelni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.06.2007 rwa

Dużo smaczniejsze będzie, jak pieczarki usmaży się na maśle. I zamiast vegety dać sól i pieprz.

Zgłoś 14.06.2007 gala

dlaczego sadzisz że przy twoich składnikach będzie lepiej smakowało,powinniśmy jeść tak jak jest napisane,jestem pewna że to musi bardzo smakować.

Zgłoś 16.06.2007 Andy

Masło się szybko przypala na patelni, najlepsze jest klarowane. Natomisat farsz jaki kto lubi, ja wolę ostry więc z vegetą ale i z pieprzem i odrobiną chili. Robiłem - pycha!!!

Zgłoś 20.06.2007 włoszka

zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie , nooooormalnie paaaaaalce lizać . POOOOOOOOOOOOOOlecam.

Zgłoś 11.03.2012 Ewa

Polecam bardzo smaczne