Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety z żółtym serem i pieczarkami

Tekst i foto Aga 21-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

FARSZ:
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 cebulka,
- 0,2 kg startego żółetgo sera,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz.

CIASTO:
- mleko,
- mąka,
- 1 jajko,
- sól.

Jak przyrządzić:

Pieczarki usmażyć z cebulą, jak ostygną dodać żólty sre i doprawić. Następnie do farszu dodać jajko i wymieszać.

Ciasto przygotować jak na naleśniki (tylko troche żadsze, żeby placki były ciensze, czyli mąką z mlekiem, jajko sól - wymieszać mikserem.

Na placku rozłożyć farsz (na jego końcu na niecałą szerokośc placka), złożyć brzegi i zawijać jak roladę. Panireować w bułce tartej i jajku i smażyć na oleju.

Jak podawać?

Z barszczem czerwonym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.01.2004 boo

a jajko do farszu dodajemy surowe czy gotowane?

Zgłoś 13.04.2004 Sali di Maga

Ja daję surowe. Niestety, jak się robi z samymi tylko pieczarkami, to trzeba mieć ich bardzo dużo (bo przy smażeniu tracą na objętości). Dlatego ja dodaję drugie tyle granulatu sojowego co piecz... Pokaż więcej

Ja daję surowe. Niestety, jak się robi z samymi tylko pieczarkami, to trzeba mieć ich bardzo dużo (bo przy smażeniu tracą na objętości). Dlatego ja dodaję drugie tyle granulatu sojowego co pieczarek i jest wtedy super-pycha!!!!

Zgłoś 30.05.2004 Anka

Jutro to wypróbuje na swoim ukochanym :D mam nadzieej ze przezyjemy -brzmi pycha!

Zgłoś 01.08.2004 Sylwia

Tylko zapomnialam dodac, ze nie trzeba panierowac w bulce i jajku tylko na patelni z maslem troche podgrzac do momentu az sie ser roztopi pyszota :)

Zgłoś 08.12.2004 magda

Nie umieszczajcie tego na forum, proszę tylko poprawcie słówko "żadsze" na rzadsze. Pozdrawiam.

Zgłoś 20.01.2005 xxS

Sylwia, tylko coś Ci się pomieszało z tym Twoim sposobem, bo to jest danie dla wegetarian :)

Zgłoś 16.02.2005 koala

Co to jest "żólty sre"?

Zgłoś 05.06.2005 tiaaa

Przepyszne!! Zrobiłam i rodzinka zachwycona!! Pozdrawiam

Zgłoś 06.06.2005 miska

zamiast obtoczyc w bulce tartej ja obtaczam a otrebach pszennych -jest chrupiace i zdrowe-tylko dzieciom nie mówie co to jest i wtedy jedza

Zgłoś 22.10.2005 in good shape

PYCHOTKA!

Przed chwila zrobilam i moi kochani konsumenci byli zachwyceni ja rowniez. Polecam i dziekuje za ten przepis :*

Zgłoś 11.11.2005 Ania

Danie było pyszne i wszystkim smakowało. Do farszu dodałam jeszcze kukurydzy-"złocistej bonduelle". Pychota.

Zgłoś 29.01.2007 kocie oczko ona

szczerze to uwielbiam wszystko co z pieczarkami i serem a dzis wpadlam na pomysł upieczenia krokietów zobaczymy jak mi wyjdą przyznam sie do czegoś nie potrafie gotować ale zobaczymy co mi wyjdz... Pokaż więcej

szczerze to uwielbiam wszystko co z pieczarkami i serem a dzis wpadlam na pomysł upieczenia krokietów zobaczymy jak mi wyjdą przyznam sie do czegoś nie potrafie gotować ale zobaczymy co mi wyjdzie dzięki za przepis papa

Zgłoś 04.04.2007 rybka

ja dzisiaj robilam te krokirty i są przepyszne,nie wiedziałam ze mi tak wyjdą.slicznie dziękuje za ten przepis.

Zgłoś 04.04.2007 xxxxx

do tych pieczarek dodajcie szynki-krokiety są rewelacyjne,naprawde pyszne

Zgłoś 29.12.2007 aleksa_dr

szynka to chyba nie w dziale z "daniami bezmiesnymi" .... ;>

Zgłoś 14.10.2010 foka

a czy można dodać kapuste kiszonom