Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kruche ciastka z orzechami

Tekst i foto Zuza Gałuszka 07.01.2010

Kto kiedykolwiek sam piekł kruche ciastka, wie, że nie ma lepszego sposobu by zachwycić gości. Samo przygotowanie i pieczenie ciasta zajmuje chwilę. Smak zależy wyłącznie od jakości masła. Warto kupić droższe, bo dzięki temu ciastka będą pyszne a zapach, roznoszący się po domu, upajający. Można w te ciasteczka włożyć orzechy, bakalie, kawałki czekolady. Można użyć masła solonego, wtedy ciasteczka przypominać będą słynne szkockie ciastka typu shortbread.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
515 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

50 dag mąki pszennej,
25 dag masła,
20 dag cukru,
2 jajka,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia.

10 orzechów,
ewentualnie polewa czekoladowa.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiewamy przez sito, masło za pomocą noża wkrajamy do mąki.

Nie urabiamy ciasta rękami, tylko siekamy nożem.

Dodajemy jajka, sól, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas siekamy ciasto nożem, dopiero pod koniec urabiamy ciasto rękami oprószonymi mąką.

Tak przygotowane chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub do zamrażalnika na ½ godziny).

Zmrożone ciasto kroimy na plastry i odrywając po kawałku tworzymy niewielkie kulki.

Każdą z nich spłaszczamy, ozdabiamy orzechem i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Jeśli chcemy ozdobić ciastka polewą czekoladową, czekamy chwilę, by ciastka ostygły.

Jak podawać?

Podajemy z kawą lub herbatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.07.2011 Eva

Robiłam ciasteczka i muszę przyznać, że są bardzo proste no i oczywiście zmaczne.

Orzechy posiekałam i posypałam jeszcze surowe ciasteczka nie polewałam czekoladą. Bez czekolady i tak były... Pokaż więcej

Robiłam ciasteczka i muszę przyznać, że są bardzo proste no i oczywiście zmaczne.

Orzechy posiekałam i posypałam jeszcze surowe ciasteczka nie polewałam czekoladą. Bez czekolady i tak były słodkie. Super przepis. Polecam

Zgłoś 15.02.2010 Bożena

Ciasteczka wyszły wyśmienite. Smakowały wszystkim a pozatym wyglądały przepięknie. Na pewno bedę je piec częściej.

Zgłoś 12.02.2010 Ewa

masło ma byś śmietankowe ? czy może być margaryna ?

Zgłoś 13.01.2010 mistrzyni w kuchni

Aby siekanie masla nozem nie zajelo sporo czasu, biore kostke mrozonego masla i tarkuje ja do przesianej maki. Robienie kruchego ciasta w moim wypadku to minuty :)

Zgłoś 10.02.2010 IWA

A co z drożdżami bo nic nie ma w przepisie o nich??????????

Zgłoś 08.01.2010 pallusia

Do moni: Tak wiem, najpierw kroję masło w kostkę ale potem wszystko duszę rękoma. Poza tym wydaję mi się że powinno być więcej proszku bo ciastka wyszły mi trochę twarde.... A i może więcej jaje... Pokaż więcej

Do moni: Tak wiem, najpierw kroję masło w kostkę ale potem wszystko duszę rękoma. Poza tym wydaję mi się że powinno być więcej proszku bo ciastka wyszły mi trochę twarde.... A i może więcej jajek

Zgłoś 07.01.2010 Martik

WYŚMIENITE!!

Zgłoś 07.01.2010 pallusia

Ładnie wyglądają. Ale będę robić większe i urabiać na misce bo nie wiem o co chodzi z tym nożem

Zgłoś 07.01.2010 moni

Pallusia! Kruche ciasto nie znosi dotykania go rękami. Tak więc koniecznie wkrój masło nożem i posiekaj na drobne kawałeczki. Dopiero wtedy możesz wyrobić masę rękami (przez chwilkę).

... Pokaż więcej

Pallusia! Kruche ciasto nie znosi dotykania go rękami. Tak więc koniecznie wkrój masło nożem i posiekaj na drobne kawałeczki. Dopiero wtedy możesz wyrobić masę rękami (przez chwilkę).

Zgłoś 07.01.2010 Manita

Bolesławiecka porcelana jak zawsze piękna ;P

Zgłoś 08.01.2010

shortbread ?

przeciez mowa o szkockim chlebie, a nie o krotkim chlebie?

Ludzie uczcie sie jezykow!

Zgłoś 28.01.2010 kina

o właśnie: uczcie się języków! :P Ty także drogi/-a "gościu". Nie można wszystkiego tłumaczyć dosłownie, bo w takim razie butterfly, to "latające masło", a nie motyl :D

Pokaż więcej

o właśnie: uczcie się języków! :P Ty także drogi/-a "gościu". Nie można wszystkiego tłumaczyć dosłownie, bo w takim razie butterfly, to "latające masło", a nie motyl :D

Ciasteczka przepyszne!

Zgłoś 29.01.2010 iza

Pyszne!!!! robiłam wczoraj. Zostały pożarte do ostatniego okruszka i rodzinka zażądała nowych. Super przepis.

Zgłoś 14.06.2013 gość

shortbread to kr***e ciasto . a szkockie shortbread cookies to szkockie kroche ciasteczka bez cukru o slonawym smaku.

Zgłoś 14.06.2013 gość

shortbread to kr***e ciasto . a szkockie shortbread cookies to szkockie kroche ciasteczka bez cukru o slonawym smaku.

Zgłoś 14.06.2013 gość

shortbread to kr***e ciasto . a szkockie shortbread cookies to szkockie kroche ciasteczka bez cukru o slonawym smaku.

Zgłoś 14.06.2013 gość

shortbread to kr***e ciasto . a szkockie shortbread cookies to szkockie kroche ciasteczka bez cukru o slonawym smaku.

Zgłoś 14.06.2013 yoka

shortbread to kruche ciasto . a szkockie shortbread cookies to szkockie kroche ciasteczka bez cukru o slonawym smaku.

Zgłoś 14.06.2013 yoka

shortbread to kr***e ciasto . a szkockie shortbread cookies to szkockie kroche ciasteczka bez cukru o slonawym smaku.

Zgłoś 14.06.2013 yoka

shortbread to kr***e ciasto . a szkockie shortbread cookies to szkockie kroche ciasteczka bez cukru o slonawym smaku.

Zgłoś 14.06.2013 gość

Do kawy pasuje również meksykańskie ciasto czekoladowe :) Nie zapominajmy że czekolada wywodzi się właśnie z tego kraju. Wiedzą jak ją wykorzystać. http://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/... Pokaż więcej

Do kawy pasuje również meksykańskie ciasto czekoladowe :) Nie zapominajmy że czekolada wywodzi się właśnie z tego kraju. Wiedzą jak ją wykorzystać. http://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/napoje-i-desery/desery/item/284-ciasto-czekoladowe.html

Zgłoś 14.06.2013 gość

skoro kaloryczność jest wysoka, to jaki sens je robić i zjadać

Zgłoś 14.06.2013 gość

wygladaja jak "gotowce" ze sklepu

Zgłoś 14.06.2013 http://pychotka23.blogspot.com/

Pyszne!!!!

Zgłoś 27.08.2013 123

@ kina

Więc, nie. Butterfly oznaczałoby maślaną muchę. Latające masłoto to flying butter. Wszyscy powinniśmy uczyć się języków ;)