Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kruchy placek dla mamy

18.05.2012

Czy mamy 5 czy 50 lat, nasze mamy wzruszają się przy każdym prezencie, jaki od nas dostają. Dopiero, gdy sami jesteśmy rodzicami, rozumiemy, dlaczego tak lubią, gdy dzieci podejmują wysiłek w przygotowaniu prezentu. Wypiek, nawet wadliwy, zawsze wzruszy mamę i dlatego warto poświęcić pół godziny swojego życia, by spełnić jej oczekiwania. Dzień mamy jest raz w roku, do dzieła! Do kruchego ciasta dodać można niemal wszystko, owoce z kompotu, pyszny dżem, kajmak lub suszone morele.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
820 złśredni50 min.wysoka

Składniki:

25 dag masła,
1 szklanka cukru,
pół kg mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
2 jaja,
1 żółtko,
1 słoik konfitur z czarnej porzeczki,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka bułki tartej,
2 łyżki cukru pudru.

Jak przyrządzić?

Na stolnicę wysypujemy niemal całą mąkę.

Kilka łyżek zostawiamy do podsypywania pod ciasto i do oprószania wałka.

Dodajemy masło i kroimy je w mące na drobne kawałki.

Całość urabiamy dłońmi, dodając po jajku, żółtko, cukier i proszek do pieczenia.

Gdy masa będzie elastyczna, dzielimy ciasto na dwie nierówne części, każdą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po tym czasie włączamy piekarnik nastawiony na 180 stopni i przygotowujemy formę do pieczenia.

Smarujemy ją odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i po kilku, kilkunastu minutach większą część rozwałkowujemy na placek wielkości formy.

Układamy ciasto w formie i nakłuwamy widelcem całą powierzchnię.

Wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się leciutko zezłoci.

Wyjmujemy je i lekko studzimy.

Czarną porzeczkę rozkładamy na cieście.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, by wyciąć kształt serca, lub ścieramy jeszcze zimne na tarce na całej powierzchni.

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Jak podawać?

Podajemy ostudzone, posypane cukrem pudrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.05.2013 gość

Spróbuję :D

Nie wygląda strasznie trudno...

Zgłoś 24.05.2013 gość

Polecam tort arbuzowy

http://inews.com.pl/WordPress3/tort-arbuzowy

Zgłoś 27.05.2013 gość

Zrobiłem zgodnie z przepisem i początkowo obawiałem się efektu, bo ciasto było mokre i miękkie (nie dało się zetrzeć - ułożyłem je w tortownicy ręką). Końcowy rezultat przeszedł jednak najśmiels... Pokaż więcej

Zrobiłem zgodnie z przepisem i początkowo obawiałem się efektu, bo ciasto było mokre i miękkie (nie dało się zetrzeć - ułożyłem je w tortownicy ręką). Końcowy rezultat przeszedł jednak najśmielsze oczekiwania - tak dobrego placka jeszcze nie jadłem.