Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kulebiak z grzybami

Tekst i foto 14-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złwymagający120 min.?

Składniki:

1 szklanka mąki,
2 jajka, sól,
1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy.
Farsz:
750 g grzybów,
1 cebula,
3 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
½ pęczka natki pietruszki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
starta gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wbić jedno jajko, wlać szklankę przegotowanej wody, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę i odłożyć na 30 minut.
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę, mieszając. Rondel przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Przestudzić.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki dodać do grzybów, wymieszać, po czym przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto rozwałkować. Płatem ciasta wyłożyć formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, tak by wystawało poza boki. Włożyć farsz grzybowy.
Brzegi ciasta zwinąć, zwilżyć wodą i skleić. Z resztek ciasta można zrobić ozdoby i przykleić. Jajko rozmącić, posmarować nim wierzch ciasta, a następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200°C.

Jak podawać?

Kulebiak to doskonały dodatek do rosołu i czerwonego barszczu.

Czas przygotowania:

Przygotowanie: 1 godzina,
Duszenie: 15 minut,
Pieczenie: 40 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.