Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kulki rybne z warzywami

Tekst i foto Zuza Gałuszka 02.05.2012

Przepis na kulki rybne z dodatkiem warzyw na zimno jest azjatyckim odpowiednikiem naszej ryby po grecku. Można jeść je na ciepło, od razu po przygotowaniu, lub odstawić do wystygnięcia i podawać jako zimną przekąskę. Nieco zaskakujący dla polskiego podniebienia jest smak zimnych warzyw usmażonych z dodatkiem oleju sezamowego i innych składników orientalnej kuchni. Łatwo jednak polubić tę formę podawania warzyw jako chrupiącego dodatku do równie egzotycznych w smaku kulek z drobno posiekanego mięsa z morskiej ryby.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
635 złśredni60 min.średnia

Składniki:

50 dag dorsza,
kilka łodyżek trawy cytrynowej,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 białka,
opakowanie makaronu ryżowego,
½ litra oleju,
garść zielonej fasolki,
2 kolorowe papryki,
2 papryczki chili,
5 marchewek,
½ pęczka szczypiorku,
2 dag świeżego imbiru,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka słodko-kwaśnego sosu chili,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Trawę cytrynową i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Masę dokładnie mieszamy i lepimy z niej kulki.

Na 3 talerzykach przygotowujemy panierkę.

Na jednym białko zmieszane z 1 łyżką wody, na kolejnym pokruszony makaron ryżowy, a na trzecim mąkę ziemniaczaną.

Kulki obtaczamy po kolei, w mące, białku i makaronie.

Smażymy w głębokim oleju ze wszystkich stron.

Osączamy na papierowym ręczniku i studzimy.

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy: marchewkę w słupki, paprykę w drobne paski, fasolkę na mniejsze kawałki, papryczki chili w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na drobnej tarce, szczypior siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i olej sezamowy.

Najpierw wkładamy imbir, mieszamy i od razu wkładamy fasolkę, paprykę i papryczki.

Smażymy 10 minut stale mieszając.

Dodajemy szczypiorek i smażymy jeszcze 3 minuty.

Dodajemy sos sojowy i sos chili.

Mieszamy i studzimy.

Jak podawać?

Podajemy na zimno wraz z kulkami rybnymi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.05.2012 ;)

klopsiki pycha. robię podobne do ryżu.

Zgłoś 06.05.2012 aga

a ryz ma byc niegotowany?

Zgłoś 06.05.2012 aga

a ryz ma byc niegotowany?

Zgłoś 02.05.2012 Raz Putin

@www

Nigdy w ten sposób o sobie nie myślałem...

Zgłoś 03.05.2012 Wiesia

Ludzie,zajmijcie się oceną samej potrawy,która poniekąd może być ciekawa. Zamiast wypisywać słowa" śmiecie " ,nie szkoda Wam czasu ,poczytajcie sobie książkę (może jakąś macie ?)

... Pokaż więcej

Ludzie,zajmijcie się oceną samej potrawy,która poniekąd może być ciekawa. Zamiast wypisywać słowa" śmiecie " ,nie szkoda Wam czasu ,poczytajcie sobie książkę (może jakąś macie ?)