Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kulki ziemniaczane

Tekst i foto Klauddynak 22-09-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty8 min.-

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, ok. 2 łyż. mąki ziemniaczanej, ok. 1 szk. mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodniste), sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Obrać i ugotować ziemniaki, jak wystygną przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, tak jak na kluski śląskie. (mąkę dodawać stopniowo aby ciasto nie było zbyt twarde) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kuleczki. Na patelni/ we frytkownicy rozgrzać olej. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej. Smażyć na złoty kolor. Kilka razy zamieszać.

Potrzebne przybory:

Praska/maszynka do mielenia ziemniaków.

Jak podawać?

Do wszystkiego. W szczególności zamiast frytek i ziemniaków.

Uwagi:

Aby ciasto nie przylegało, można formować kuleczki rękoma zmoczonymi w zimnej wodzie.

Czas przygotowania:

W zależności od temperatury oleju. Trzeba pilnować, aby się nie spaliły.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.