Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kura w pieczarkach

Tekst i foto aliasa 03-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje30 złśredni40 min.640 / porcja

Składniki:

- 5 dag tłustego, wędzonego boczku,
- 4 małe cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- 50 dag pieczarek,
- 1 kura (ok 1,2 kg),
- sól i czarny pieprz,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyzeczka suszonego tymianku,
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki smietany 22%,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić:

1. Boczek bez skórki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić na ósemki , czosnek na ćwiartki.

2. Wilgotną sciereczką przetrzeć pieczarki,trzony
skrócić.Większe grzyby przepołowić, mniejsze
pozostawic w całosci.

3. Kurę rozebrac na porcje, umyć, osączyć, natrzeć
solą i pieprzem.

4. W garnku rozgrzać tłuszcz .Podsmażyć boczek na
średnim ogniu.Rumiane chrupiące skwarki wyjąć,
a w pozostałym tłuszczu podsmażyć kurę na
złocistobrązowo, po czym wyjąć.

5. Do garnka włożyć pieczarki i podpiec je na silnym ogniu.Dodać cebulę i czosnek, poddusić, doprawić solą i pieprzem.włożyć kurę ,dodać skwarki i zioła, wlac wino i dusić pod przykryciem przez 30 minut.

6. Mięso wyjąć,trzymać w cieple.Sos spod pieczeni
połączyć ze smietanąi lekko zagotować.Doprawić
sola pieprzem i sokiem z cytryny. Włożyć z powrotem
kurę i od razu podawać.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, deska, coś do mieszania.

Jak podawać?

Podawać na swój sposób :)

Uwagi:

Porcjowanie kury nie jest trudne:
Skrzydełka i udka należy odciągnąć od tuszki, a następnie odciąć ostrym nożem. Tuszkę przeciąć na połowę wzdłuz mostka i kręgosłupa, po czy oddzielic pierś od grzbietu.

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 640 kcal/2690 kJ; białko 42g, tłuszcze 36g, węglowodany 26g.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.11.2003 Krystal

Jestem w szoku !!! Jak pięknie napisany przepis ! No i jak smakowicie się zapowiada..... Tylko jedno pytanie - czy chodzi tutaj o kurę dosłownie (a jeśli tak, to czy tzw. rosołową, mięsną czy zw... Pokaż więcej

Jestem w szoku !!! Jak pięknie napisany przepis ! No i jak smakowicie się zapowiada..... Tylko jedno pytanie - czy chodzi tutaj o kurę dosłownie (a jeśli tak, to czy tzw. rosołową, mięsną czy zwyklą ?....) - czy też o kurczaka ? Będę wdzięczna za uszczegółowienie.

Zgłoś 04.11.2003 szyman

identyczny przepis podawał R. Makłowicz w wędrówce francuskiej jako " kogut w winie ". różnica jest tylko w czasie gotowania (kura nie ugotuje się w 30 min.)

Zgłoś 06.11.2003 aliasa

To ma być kura mięsna :)

Zgłoś 01.06.2005 tulla

Fantastyczne!!! Z konieczności odrobinkę zmodyfikowane - tzn. kurę zastąpiły piersi kurczaka, a tymianek był świeży, bo akurat rósł w doniczce:), ale to chyba nie wpłynęło znacząco na rezultat, ... Pokaż więcej

Fantastyczne!!! Z konieczności odrobinkę zmodyfikowane - tzn. kurę zastąpiły piersi kurczaka, a tymianek był świeży, bo akurat rósł w doniczce:), ale to chyba nie wpłynęło znacząco na rezultat, który był naprawdę wyśmienity.

Pozdrawiam

Zgłoś 06.01.2007 UUIYHUJ