Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczaczek Lolusia

Tekst i foto Karol 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni60 min.średnia

Składniki:

Jedna podwójna pierś kurczaka, ser żółty tostowy, mleko, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka, sos słodko-kwaśny Uncle Ben's.

Jak przyrządzić:

Pierś kurczaka przekrajamy na pół i każdą z części filetujemy na dwie. Pierś rozbijamy w miarę cienko. Mleko lekko podgrzewamy i wsypujemy przyprawy. Wylewamy na głęboki talerz i w tym wywarze moczymy kurczaka około 15 min. Kurczaka wstawiamy do parowaru i jeśli był odpowiednio cienko ubity, po ok. 45-60 min będzie gotowe. Do kurczaczka gotujemy kopytka i podgrzewamy sosik - sos proszę podgrzewać też w parowarze.

Potrzebne przybory:

parowar, nóż, widelec, głęboki talerz :)

Jak podawać?

Po ugotowaniu już wszystkiego na talerz nakładamy kurczaka z kopytkami i wszystko zalewamy sosikiem, ale nie tak, żeby się w tym sosie topiło. Lekko oblać kopytka i troszkę kurczaka, można też sos nalać obok i podczas jedzenia namaczać kawałki kurczaka w sosie, do udekorowania używamy czegoś świeżego i zielonego jak koperek wyróżniający się z czerwonego sosu. Można dekorować innymi warzywami.

Uwagi:

Kurczak już po dobrym i odpowiednim czasie w parowarze powinien sam delikatnie rozpływać się w ustach. Kotlet po rozbiciu nie powinien przekraczać grubości 0,5 cm. Może on być duży, okrągły, podłużny, ale musi być cieniutki :)

Czas przygotowania:

Kurczaka parujemy 45-60 min.
Sos parujemy 3-5 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.