Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kurczak a la KFC

Tekst i foto Miriam 20-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

4 skrzydełka kurczaka, jedno jajko, sól, curry, ostra papryka, mąka, mleko, olej, bułka tarta, płatki kukurydziane, łyżka masła

Jak przyrządzić:

Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. W międzyczasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy, zależy od naszego gustu i od tego, jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąkę i bułkę tartą w proporcji 1:3 z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa, wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody, następnie obtoczyć w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką. Pamiętaj, aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki! Następnie w wysokim naczyniu (np. patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła i gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włóż do niego panierowane skrzydełka. Pamiętaj! Oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone. Smażyć do uzyskania złotawego koloru.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2006 Znafca

Beznadziejny przepis. Panierka wyszła twarda, że można nią wbijać gwoździe. Szkoda czasu i produktów bo ze skrzydełkami z KFC to nie ma nic wspólnego. Taką ciemnotę można wciskać komuś kto w życ... Pokaż więcej

Beznadziejny przepis. Panierka wyszła twarda, że można nią wbijać gwoździe. Szkoda czasu i produktów bo ze skrzydełkami z KFC to nie ma nic wspólnego. Taką ciemnotę można wciskać komuś kto w życiu tam nie był.

Zgłoś 19.12.2006 Anetaw>>>>>>

Przyrządzam takie skrzydełka ale do panierki używam chipsów Ley"s zamiast płatków kukurydzianych!!! Rewelacja!!!!!

Zgłoś 07.10.2007 kaka

Nie smażcie nigdy na patelni! Zeby wyszło jak w KFC tylko frytownica!

SPRAWDZONE!

Zgłoś 16.06.2007 amalinka

Na kurczaka KFC to ja wam podam swoje jedlismy całą zime i wyszło jak KFC .Pałeczki kurczaka obtaczać w mące i jakju rozbełtanym wczesniej trzymac w zalewie wg włąsnych upodobań te pałeczki i ta... Pokaż więcej

Na kurczaka KFC to ja wam podam swoje jedlismy całą zime i wyszło jak KFC .Pałeczki kurczaka obtaczać w mące i jakju rozbełtanym wczesniej trzymac w zalewie wg włąsnych upodobań te pałeczki i tak maczane w jajku i mące smażyć we frytkownicy na bardzo gorącym oleju .Napewno wyjdą takie jak chcecie i marzycie

Zgłoś 28.09.2007 mario137

Nie są złe chociaż do tych z KFC troche im jeszcze brakuje,a i zanim zaczniecie smazyc na oleju to radze podgotowac z 15min. bo inaczej faktycznie wychodza twarde.

Zgłoś 10.11.2008 Kamilcia

Wtam!Ja mam swój przepis, który sprawdza się znakomicie:) Cała rodzinka uwielbia. W KFC to jest strips menu. Biorę piersi kurczaka (mogą być skrzydełka), kroję na mniejsze kawałki. dodaję przypr... Pokaż więcej

Wtam!Ja mam swój przepis, który sprawdza się znakomicie:) Cała rodzinka uwielbia. W KFC to jest strips menu. Biorę piersi kurczaka (mogą być skrzydełka), kroję na mniejsze kawałki. dodaję przyprawę do kurczaka kamis (tylko i wyłącznie), paprykę ostrą i troszkę pieprzu. trzymam koło 0,5h w lodowce. w tym czasie przyrządzam cisto naleśnikowe tylko gęste. Rozdrabniam płatki kukurydziane. Panierujemy w cieście naleśnikowym i płatkach. smażymy (ja na patelni i mięso wcle nie jest całe przykryte tłuszczem). Doskonałe z sosem barbecue, które kupuję w kauflandzie. Trochę roboty, ale warto!

Zyczę wszystkim smacznego:)

Zgłoś 30.12.2007 mila

wiecie co a tak naprawde to zaden z tych przepisow nie jest oryginalny!!!!!!ja tez go nie znam ale to tak jak w mc donald - oni nie znaja przepisow ci pracownicy wszystko przychodzi w paczkach s... Pokaż więcej

wiecie co a tak naprawde to zaden z tych przepisow nie jest oryginalny!!!!!!ja tez go nie znam ale to tak jak w mc donald - oni nie znaja przepisow ci pracownicy wszystko przychodzi w paczkach sosy tez tylko np smaza i polewaja tymi sosami ja probowalam sie dowiedziec o ten sos do tortilli i nic... a tylu znajomych pracuje....on jest super ten sos sama probowalam zrobic i brakuje czegos...a szkoda a takie kurczaki to bym tez chciala umiec robic bo te co robie to troche inne....

Zgłoś 23.09.2009 do znafcy-LOL:)

Moim zdaniem to śpiewać każdy może ale gotować nie!!!!!!!!

Zgłoś 23.09.2009 do znafcy-LOL:)

Moim zdaniem to śpiewać każdy może ale gotować nie!!!!!!!!

Zgłoś 04.08.2009 anetka

takie sosy można kupić na allegro np. barbecue ale także inne

to są te same sosy co w restauracjach typu kfc telepizza i wiele wiele innych.

na rynku jest jeden główny dostawca sp... Pokaż więcej

takie sosy można kupić na allegro np. barbecue ale także inne

to są te same sosy co w restauracjach typu kfc telepizza i wiele wiele innych.

na rynku jest jeden główny dostawca sprawdźcie producenta na sosach a zobaczycie że to firma fanex

wpisując: "idealny sos barbecue" w allegro możecie go już kupić!!!

a jest nieporównywalnie tani!!!

polecam

Zgłoś 14.07.2010 Lidzia

Kurczak a la KFC

Wersja domowa, podejrzewam że zdrowsza, a smak moim zdaniem identyczny.

Składniki:

* 2 duże piersi z kurczaka

* bardzo gęste ciasto naleśniko... Pokaż więcej

Kurczak a la KFC

Wersja domowa, podejrzewam że zdrowsza, a smak moim zdaniem identyczny.

Składniki:

* 2 duże piersi z kurczaka

* bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajko, sól)

* ½ łyżeczki pieprzu cayenne

* ½ łyżeczki słodkiej papryki

* 1 szklanka bułki tartej

* 2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych

* olej do głębokiego smażenia

Sałatka:

o Sałata lodowa

o Pomidorki koktajlowe: pomarańczowe, czerwone i zielone

o Kapary

o Feta w zalewie czosnkowej

o Oliwa z pierwszego tłoczenia

Piersi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostawiamy w wodzie aż do chwili panierowania, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe i dodajemy do niego cayenne i paprykę. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście a następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki i płatków. Lepiej posługiwać się szczypcami, bo panierka będzie obklejać palce. Smażymy w głębokim oleju do chwili zarumienienia. W środku miękkie i delikatne mięsko, na zewnątrz pikantna i chrupiąca panierka :)