Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak a la marengo

Tekst i foto Louis Nicolas 18-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.?

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka,
25 dag pieczarek,
3 pomidory,
1-2 cebule (lub 3-4 szalotki),
1 ząbek czosnku,
1/4 litra białego wina,
1/4 litra wody,
2 łyżki stołowe mąki,
oliwa,
masło,
przyprawy: tymianek, sól, pieprz,
1 kieliszek koniaku (opcjonalnie),
4 raki,
4 jajka

Jak przyrządzić:

Kurczaka kroimy w spore kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. W tej marynacie wrzucamy na godzinę do lodówki. W tym czasie możemy przygotować resztę składników. Cebule obieramy i drobno siekamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem (pozbywając się w ten sposób skóry), wycinamy nasiona i kroimy w duże kawałki. Następnie czyścimy pieczarki i siekamy je w plasterki. Obieramy czosnek (czekamy jednak z wyciśnięciem). Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę z niewielkim dodatkiem masła. Trzymamy go tam do zezłocenia. Na drugiej patelni (dla wykorzystania czasu) smażymy (też na oliwie i maśle) cebule, po chwili dodajemy pieczarki i trzymamy do czasu, kiedy ładnie zbrązowieją. Gdy mamy gotowe składniki z obu naczyń, wrzucamy je do garnka, który pomieści taką ilość. Teraz na jedną z patelni wrzucamy na resztę tłuszczu pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wciskamy czosnek. Kiedy osiągamy konsystencję sosu, wyłączamy gaz. Można teraz go dorzucić do garnka. Ustawiamy mały gaz, a sami zajmiemy się przygotowaniem sosu marengo. Mieszamy mąkę z wodą i winem (w małych ilościach). Gdy osiągniemy jednolitą masę, wlewamy do garnka. Potem dolewamy połowę wina i wody. Nasza potrawa powinna się gotować na średnim ogniu ok. 1 godziny. Często mieszamy. Na 10 minut przed końcem gotowania dolewamy kieliszek koniaku. Myjemy raki i wrzucamy do rondla do pozostałego wina i wody. Po ok. 5 min zdejmujemy z gazu, pozostawiając w naczyniu. Gdy gotowanie ma się ku końcowi, na patelni robimy 4 jajka sadzone.

Jak podawać?

Na talerzu każdej osoby kładziemy jajko sadzone, na nie danie właściwe (tj. kurczaka z sosem), a obok jednego raka. Dodatki podajemy według uznania, ja serwuję zwykle ryż z jakąś sałatą. Obowiązkowo wino (najlepiej burgundzkie) białe lub różowe.

Uwagi:

Zamiast koniaku można użyć madery.

Czas przygotowania:

1 godzina - zamarynowany kurczak w lodówce,
30 minut - przygotowanie składników,
1 godzina - gotowanie (redukcja wina z wodą),
5 minut - gotowanie raków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.08.2006 crissy

moim zdaniem za duży tu "misz-masz".Albo kurczak albo krab. A już totalnym nieporozumieniem jest tutaj jajko sadzone. To wszystko nie pasuje do siebie. I te pomidory które mają kwaskow... Pokaż więcej

moim zdaniem za duży tu "misz-masz".Albo kurczak albo krab. A już totalnym nieporozumieniem jest tutaj jajko sadzone. To wszystko nie pasuje do siebie. I te pomidory które mają kwaskowaty smak....

Najlepiej by chyba wyszły po prostu roladki z piersi kurczaka (zawijasy) w środku z poszatkowatą podsamżoną cebulką z pieczarkami i przyprawami, na wierzchu z zapiekanym żółtym serkiem i jakimś sosem np. czosnkowym, a obok sałatka i ryż lub ziemniaczki:)

Zgłoś 11.09.2006 lalapupu

crissy - ales odkrywcza potrawe wymyslila :D marengo to za duzo fantazji, co nie? a pomidory to niby do czego tu nie pasujsa? i nie kraby, tylko raki ...

to moze byc nawet interesujace, ... Pokaż więcej

crissy - ales odkrywcza potrawe wymyslila :D marengo to za duzo fantazji, co nie? a pomidory to niby do czego tu nie pasujsa? i nie kraby, tylko raki ...

to moze byc nawet interesujace, chociaz nie przepadam za macznymi sosami. a raki cale? same odwloki? w jakiej postaci?

Zgłoś 17.05.2008 marcello

crissy ja trzymam sie zasady ze jak na czyms sie nie znam to nie zabieram glosu......?!

lalapupu raki cale(moga byc lekko potluczone dla wydobycia wiekszego aromatu) a potem wywar przeced... Pokaż więcej

crissy ja trzymam sie zasady ze jak na czyms sie nie znam to nie zabieram glosu......?!

lalapupu raki cale(moga byc lekko potluczone dla wydobycia wiekszego aromatu) a potem wywar przecedzasz a miesko z rakow ukladasz obok kurczaka calość polewasz niesamowicie aromatycznym sosem , ja zagęszczam smietana i zimnym maslem

SMACZNEGO!!!