Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak a'la flaczki

Tekst i foto babcia Ania1 29-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złśredni60 min.dużo

Składniki:

- 1 kurczak (ok. 1,50 kg),
- 3l wody,
- włoszczyzna jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, por),
- oraz dodatkowo: 1 seler, 1 pietruszka, 2 marchwie, 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 1/4 szklanki oleju,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, papryka.

Jak przyrządzić:

Kurczaka z warzywami gotujemy tak jak rosół. W miedzyczasie obieramy warzywa i ucieramy na tarce (większe oczka). Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę posiekaną w drobna kostkę, utarte warzywa i razem przesmażamy około 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, nastepnie rozprowadzamy rosołem zwracając uwagę aby nie powstały "kluchy". Teraz wyciągamy z garnka ugotowanego kurczaka, rozdrabniamy go. Usuwamy wszystkie kości. Zasmażkę łączymy z rosołem, dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami. Zupa powinna być zawiesista.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, tarka, nóż.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

Uwagi:

Dobra, pożywna zupa na zimowe dni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.10.2004 aba7

Brawo!Super zupka na chłodne dni!

Zgłoś 16.11.2004 kalafior

Nie wiedzialem, że to takie smaczne :-) Smakuje jak flaki, ale delikatniejsze.

A jakie rozgrzewające !!!

Zgłoś 24.05.2005 Władek

Proponuje ugotować najpierw kurczaka lub połowę podzielonego na porcje w posolonej wodzie dodać warzywko,kminek,ziarka

czarnego pieprzu.W między czasie przygotować włoszczyznę.

Nas... Pokaż więcej

Proponuje ugotować najpierw kurczaka lub połowę podzielonego na porcje w posolonej wodzie dodać warzywko,kminek,ziarka

czarnego pieprzu.W między czasie przygotować włoszczyznę.

Następnie wyciągnąć kurczaka ; podrobić , oddzielić od kości.

A wzamin wrzucić posiekaną lub utartą włoszczyznę. Ja wrzucam

do ugotowania całe kawałki włoszczyzny, a póżniej rozdrabniam

na Roket Chifie tj. ręczny rozdrabniacz obrotowy. Wrzucam

podrobionego kurczaka i warzywa. Podsmażam drobno pokrojoną

lub posiekaną cebulę na rumiano, zalewam wywarem i wlewam

do garka. Dopiero na końcu zabielam z kilkoma łyżkami mąki

rozbitej z wodą zimną wlewam do zupy mieszając, wtedy napewno

nie dzie kluch.Wcześniej przyprawiam majerankiem,papryką,

pieprzem kajeńskim do smaku. Ostrożnie z przyprawami, żeby

flaczki nie były za ostre. Podając można dodatkowo dać Magi.

Jeść z chrupiącym chlebem. Pycha. Niech się chowają normalne

flaczki.

Zgłoś 24.05.2005 Władek

Proponuje ugotować najpierw kurczaka lub połowę podzielonego na porcje w posolonej wodzie dodać warzywko,kminek,ziarka

czarnego pieprzu.W między czasie przygotować włoszczyznę.

Nas... Pokaż więcej

Proponuje ugotować najpierw kurczaka lub połowę podzielonego na porcje w posolonej wodzie dodać warzywko,kminek,ziarka

czarnego pieprzu.W między czasie przygotować włoszczyznę.

Następnie wyciągnąć kurczaka ; podrobić , oddzielić od kości.

A wzamin wrzucić posiekaną lub utartą włoszczyznę. Ja wrzucam

do ugotowania całe kawałki włoszczyzny, a póżniej rozdrabniam

na Roket Chifie tj. ręczny rozdrabniacz obrotowy. Wrzucam

podrobionego kurczaka i warzywa. Podsmażam drobno pokrojoną

lub posiekaną cebulę na rumiano, zalewam wywarem i wlewam

do garka. Dopiero na końcu zabielam z kilkoma łyżkami mąki

rozbitej z wodą zimną wlewam do zupy mieszając, wtedy napewno

nie będzie kluch.Wcześniej przyprawiam majerankiem,papryką,

pieprzem kajeńskim do smaku. Ostrożnie z przyprawami, żeby

flaczki nie były za ostre. Podając można dodatkowo dać Magi.

Jeść z chrupiącym chlebem. Pycha. Niech się chowają normalne

flaczki.

Zgłoś 24.05.2005 Władek

Jeszcze bardzo ważne, jeżeli chcemy pozbyć się choresterolu

najlepiej zedrzeć z kurczaka skórę oraz tłuszcz.

Zgłoś 24.05.2005 Władek

Jeszcze bardzo ważne, jeżeli chcemy pozbyć się choresterolu

najlepiej zedrzeć z kurczaka skórę oraz tłuszcz i wyrzucić.

Zgłoś 28.06.2006 piotr

Proponuje dodac 1 utarty ogorek kiszony (nie wiecej) do patelni z warzywami i majeranek to podstawa do "flakow"

Zgłoś 28.06.2006 piotr

Proponuje dodac 1 utarty ogorek kiszony (nie wiecej) do patelni z warzywami i majeranek to podstawa do "flakow"