Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak duszony z warzywami

Tekst i foto Agniesia 19-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złśredni90 min.mało

Składniki:

- kurczak,
- 3 duże marchewki,
- 1 mały por lub pół średniego,
- 1/4 średniego selera,
- 1 mała cebula,
- 1 średnia pietruszka,
- smalec do obsmażania,
- 1 kostka bulionowa (najlepiej drobiowa),
- sól.

Jak przyrządzić:

Kurczaka osolić i pokroić na porcje. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć poszczególne części do uzyskania lekko złotego koloru. Obsmażone kawałki kurczaka przenieść do garnka, dodać część tłuszczu użytego do obsmażania oraz niewielką ilość bulionu (kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody) i dusić przez 15 min. Następnie dodać pokrojoną "w zapałkę" włoszczyznę i dusić aż zmięknie, a bulion w razie potrzeby uzupełniać wodą.

Potrzebne przybory:

Patelnia i duży garnek.

Jak podawać?

Najlepiej kawałki kurczaka wyłożyć na półmisek, a wokół nich warzywa. Dobrze smakuje zwłaszcza z ryżem, ale można też jeść z ziemniakami. Można też podać surówkę z jakiś zielonych warzyw (mizeria, kapusta pekińska).

Uwagi:

Ilość warzyw w zasadzie może być dowolna, im więcej tym lepiej. Należy jednak zachować proporcje: najwięcej marchwi, trochę mniej selera i pora, jeszcze mniej cebuli, a najmniej pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.11.2003 Słonko

Takie pyszne danie, choć wydaje się takie zwyczajne! Kurczak ze zwykłymi warzywami, a tak wybornie smakuje!

Zgłoś 29.08.2005 tosia2002

Z tego niepozornego przepisu wyszlo naprawde wykwintne danie . Warzywa z lenistwa pokroilam w talarki . Kurczak podbil podniebienia mojej rodziny . Polecam sprobowac . Nie pozalujecie . Dziekuje... Pokaż więcej

Z tego niepozornego przepisu wyszlo naprawde wykwintne danie . Warzywa z lenistwa pokroilam w talarki . Kurczak podbil podniebienia mojej rodziny . Polecam sprobowac . Nie pozalujecie . Dziekuje za przepis

Zgłoś 19.11.2005 mc

moze ladnie to wyglada ale brakuje tu dekoracji i inwencji

Zgłoś 12.10.2006 madi83

dobre! choć trochę przypomina włoszczyznę i mięso po odlaniu zwykłego rosołu :)) Choć oczywiście mięso pokrojone w kostkę i warzywa w słupki - tak jest najlepiej.

Oprócz tego: by bardzie... Pokaż więcej

dobre! choć trochę przypomina włoszczyznę i mięso po odlaniu zwykłego rosołu :)) Choć oczywiście mięso pokrojone w kostkę i warzywa w słupki - tak jest najlepiej.

Oprócz tego: by bardziej schińszczyć to danie bardzo dobrze jest dodać sos sojowy (najlepiej), kiełki sojowe, pędy bambusa oraz grzyby mun, albo jedno z tych dodatków chociaż:)

Polecam! :)

Zgłoś 15.10.2006 magda

Bardzo dobre polecam

Zgłoś 12.03.2008 ewa

rewelacja!!!!!!!!!wlasnie przeszlismy z mezem na diete:) i ten przepis swietnie sie sprawdzil:) tyle warzywa delikatnu kurczaczek a tak mało kalorii:) polecam!!!!!

Zgłoś 27.08.2009 ruda

Z przepisu korzystam nie po raz pierwszy i za lazdym razem smakuje wysmienicie:)

Zgłoś 30.03.2012 Irek

Smakuje jak z rosołu. Nic ciekawego. Przepis nie wart uwagi, jeśli ktoś gotuje rosoły to ma to samo plus rosół