Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kurczak faszerowany

Tekst i foto Halina 14-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-90 min.?

Składniki:

Kurczak, mięso mielone z indyka lub wieprzowe, jajko, pieczarki, przyprawy: czosnek, majeranek, przyprawa do drobiu, pieprz czarny, pieprz ziołowy.

Jak przyrządzić:

Wyjąć kości z kurczaka, posolić i posypać przyprawami, wyrobić mięso mielone z przyprawami, pieczarki opłukać, zawiązać otwory: szyjkę, zakończenie udek i skrzydełek, faszerować kurczaka, wkładając pieczarki. Zaszyć otwor, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć kilka plasterków masła i piec 1,5 godziny. Nastpnie wyłączyć i nie otwierając piekarnika, potrzymać około 20 min. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.05.2005 Waldemar Swornowski

Doskonala potrawa jesli wczesniej sie cos spali a w ustach taki nieciekawy kapec. Mysle ze mozna by tu jeszcze dodac koperek ( niezawiele ) ktory to w subtelny sposob przelamal by smak tego cuda... Pokaż więcej

Doskonala potrawa jesli wczesniej sie cos spali a w ustach taki nieciekawy kapec. Mysle ze mozna by tu jeszcze dodac koperek ( niezawiele ) ktory to w subtelny sposob przelamal by smak tego cuda na nieco ziolowy.

Zgłoś 05.05.2005 Marysia25

A czy wtedy nadzienie przechodzi troche smakiem i zapachem miesa ? a moze jest na odwrot ?

Zgłoś 05.05.2005 Marysia25

A czy wtedy nadzienie przechodzi troche smakiem i zapachem miesa ? a moze jest na odwrot ?

Zgłoś 26.10.2005 szuszu

jak wyjąć te kości bo nie mam pojęcia?

Zgłoś 05.01.2006 Baśka

Mondralina... jak się wyjmuje kości z kurczaka??? cała reszta to bajka... można faszerować na 1000 różnych sposobów a nikt nie umie powiedzieć jak te gnaty powyciągać proszę o prostą radę a najl... Pokaż więcej

Mondralina... jak się wyjmuje kości z kurczaka??? cała reszta to bajka... można faszerować na 1000 różnych sposobów a nikt nie umie powiedzieć jak te gnaty powyciągać proszę o prostą radę a najlepiej instrukcję obsługi!!! Dzięki. Baśka

Zgłoś 11.03.2006 Szymcio

Kurczak ok ale wyciąganie kości mi nie poszło. Wiecie jak sie to robi??

Może ktoś na pisze ale dokładnie:))

Zgłoś 07.04.2006 rajniowa

Kochani mozna zamówic prawie w każdnym drobiarskim sklepie juz gotowego wytrybowanego kurczaka po 7-8 zł za kg i nie trzeba się męczyć...

Zgłoś 12.08.2006 arczijo

Żeby wyjąć kości z kurczaka potrzebny jest kurczak, tłuczek do mięsa i cierpliwa osoba.Trzeba "gościa" lać ile wlezie uważając jednak by nie rozerwać skóry.Gdy już będzie sflaczały tzn... Pokaż więcej

Żeby wyjąć kości z kurczaka potrzebny jest kurczak, tłuczek do mięsa i cierpliwa osoba.Trzeba "gościa" lać ile wlezie uważając jednak by nie rozerwać skóry.Gdy już będzie sflaczały tzn. kości będą połamane wsadzamy rączkę w kurczaka i zdecydowanie łatwiej wtedy odrywają się od mięska.Nie ruszam kości udek i ze skrzydełek bo po prostu nie ma sensu wyjmować, z nimi wygląda ładniej.Jest to robota dla osób raczej cierpliwych, ja osobiście tłucząc i wyciągając kości na zmianę robię to ok pól godziny. Ale warto, może nie na codzienny obiad, ale na rodzinną imprezę.

Zgłoś 04.03.2007 Sylwik

czy te pieczarki maja być w całości?

Zgłoś 22.12.2006 lola

A jak ja wyciągałam kości z kury to kurczak krzyknął---ejjjjj nie rób tego!!!Nie zabieraj mi szkieletu!!!No to ja zostawiła kości.Napiszcie mi czy kura ma być żywa czy trup!!??

Zgłoś 16.01.2007

Przepis faktycznie doskonaly

Zgłoś 15.11.2007 hrabia

Sam byłem ciekaw jak wyciągnąć gnaty z kurczaka i dopiero jak zobaczyłem to umiem więc mogę opowiedzieć

Zgłoś 15.11.2007 hrabia

podajcie mi z czego można zrobić farsz interesuje mnie farsz z kaszy lub kapusty kiszonej

Zgłoś 24.11.2007 Ewka

No, można pęknąć ze śmiechu po Waszych komentarzach na temat wyciągania gnatów. Ja rozpruwam gościa na grzbiecie (jego), delikatnie nożem podważam mięsko, wyciągam ręką kostki. Potem biorę igle ... Pokaż więcej

No, można pęknąć ze śmiechu po Waszych komentarzach na temat wyciągania gnatów. Ja rozpruwam gościa na grzbiecie (jego), delikatnie nożem podważam mięsko, wyciągam ręką kostki. Potem biorę igle z nitką, lub stalowe szpilki i sznuruję otwór. Następnie wkladam farsz; dzisiaj zrobię eksperyment z zielonym groszkiem i ugotowanymi jajkami.

Zgłoś 21.12.2007 5plus

Witajcie,

Najlepsze do faszerowania kurczaka lub indyka jest po prostu STUFFING firmy KRAFT. Gotowa pyszna rzecz lecz niestety niedostępna w naszym dziadowskim kraju. Można ja dostać na ... Pokaż więcej

Witajcie,

Najlepsze do faszerowania kurczaka lub indyka jest po prostu STUFFING firmy KRAFT. Gotowa pyszna rzecz lecz niestety niedostępna w naszym dziadowskim kraju. Można ja dostać na Wyspach wiec jeśli ktoś ma znajomych to może poprosić i przywiozą REWELACJA.

Zgłoś 16.03.2008 Grażka

Pomocy jak wyjać te kości z tego kurczaka jedengo juz zmarnowałam sorry:(

Zgłoś 13.09.2008 jacca

hey.Widze że tylko Ewa zna się na gotowaniu,przeczytałem jej komentarz.słuchajcie się jej.Wiem bo jestem zawodowym kucharzem

Zgłoś 18.09.2008 krystyna

Zgłoś 18.09.2008 krystyna

Ja natomiast mięso do farszu lekko obgotuję, po czym mielę na maszynce,dodaje namoczoną bułkę tartą i posiekaną wątróbkę drobiową i dużo dużo,dużo posiekanej natki pietruszki.Zgad... Pokaż więcej

Ja natomiast mięso do farszu lekko obgotuję, po czym mielę na maszynce,dodaje namoczoną bułkę tartą i posiekaną wątróbkę drobiową i dużo dużo,dużo posiekanej natki pietruszki.Zgadzam się ,że wyjęcie kości z kurczaka to nie lada wyczyn dla początkującego,ale jak nawet naderwie się skórka w kilku miejscach to nie problem,zawsze można ją spiąć wykałaczką,lub zwyczajnie igłą i nitką zszyć.Piekę zawsze w rękawie gdyż danie jest bardziej soczyste.Aby nasz kurczak był bardziej doskonały do środka farszu wkładam zwinięty omlet nadziewany żurawimą

Zgłoś 26.02.2009 jacek50

witam , a ja proszę kolezankę z pracy i mam problem z głowy , ona swietnie to robi, kurczaka pozbawia z kosci w dziesięc minut, pozdrawiam:)

Zgłoś 14.12.2010 emcia

kurczaka kładziemy na brzuchu ,grzbietem do góry obcinamy kuperek ,wkładamy nóż pod skórę na grzbiecie i pomału odcinamy skórę od kości grzbietowych.W miejscu gdzie kończą się udka wyłamujemy ko... Pokaż więcej

kurczaka kładziemy na brzuchu ,grzbietem do góry obcinamy kuperek ,wkładamy nóż pod skórę na grzbiecie i pomału odcinamy skórę od kości grzbietowych.W miejscu gdzie kończą się udka wyłamujemy kości taka aby oba udka były oddzielone od reszty.przewracamy kurczaka na grzbiet i wkładamy nóż pod skórę na piersiach , wsuwamy nóż tak aby prowadzić go po kościach tak aby piersi zostały przy skórze.pomału odcinamy posuwając nóż po kościach trzymając szkielet w górze,gdy dojdziemy do końca piersi szukamy kości od skrzydełek i nacinamy w miejscu stawów pociągamy za skórę w dół i już powinien się oddzielić od kości. kurczak jest w tej chwili odwrócony do spodu skórą i pozostały do usunięcia kości udek i skrzydełek..nacinamy skórę w łydkach wyłamujemy kości pałki w wyciągamy następnie od środka szukamy kości udowej i pomału nacinając po kości wyciągamy kość udową wraz z pozostały kolanem i kością strzałkową i tak samo postępujemy wycinając skrzydełka tylko wcześniej odcinamy w miejscu zgięcia. powodzenia mi to zajmuje mniej czasu niż napisanie tego tekstu.

Zgłoś 15.10.2009 Kaśka

http:// wedliny domowe .pl/ forum /viewtopic .php?t = 1531 tu macie link z instrukcją wyjmowania kości z kurczaka razem ze zdjęciami

Zgłoś 15.10.2009 Kaśka

wedlinydomowe(kropka)pl(ukośnik)forum(ukośnik)viewtopic(kropka)php?t=1531 tu macie link z instrukcją wyjmowania kości z kurczaka razem ze zdjęciami

Zgłoś 14.08.2009 rokitka

już gdzieś widziałam taki sam przepis. :))