Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kurczak faszerowany po polsku

Tekst i foto Ewa Kubicka 28.06.2005

Tradycyjnie wydawany na początku lata. W plenerze. Na obiadach rodzinnych w pierwsze upalne dni czerwcowe;
na werandach i tarasach. Najczęściej w towarzystwie sałaty skąpanej w śmietanie, z nieodłącznym o tej porze roku
kompotem rabarbarowym. Przedziwny i jedyny w swoim rodzaju smak nadzienia przenikający upieczonego kurczaka,
bez żadnych przypraw, jedynie z dodatkiem masła. Dzisiaj rzadko pojawiający się na otwarcie sezonu letniego,
gdyż pojęcie "nowalijek" i "sezonu" na poszczególne dania staje się coraz bardziej anachroniczne. Przygotowanie
dania wymaga czujnej obecności w kuchni. Rozgrzany piekarnik w upalny dzień jest szczególnym poświęceniem Pani domu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-615 złwymagający90 min.trochę

Składniki:

- 1 kurczak o wadze 1,2 - 1,4 kg,
- 2-3 łyżki masła,
- sól.

Farsz:
- 150 g wątróbki drobiowej (lub cielęcej),
- 1 gruba kromka bułki wrocławskiej (lub jedna bułeczka) namoczona w mleku,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- sól (1/2 łyżeczki),
- pieprz,
- cukier (1/4 łyżeczki),
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 2 łyżki zimnej wody.

Potrzebne również będą nici bawełniane lub lniane.

Jak przyrządzić?

1) Kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Zostawiamy w chłodnym miejscu i przystępujemy do przygotowania farszu.




Farsz:

1) Masło ucieramy z jajkiem. Oczyszczoną z żyłek wątróbkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy jajecznej. Dokładamy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Rozcieramy całość starannie. Dosypujemy bułkę tartą w takiej ilości, by powstała dość spoista i gęsta masa. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.




2) Dosypujemy posiekaną zieloną pietruszkę. Na koniec podlewamy farsz dwiema łyżkami naprawdę zimnej wody i mieszamy całość jeszcze raz starannie.




3) Powracamy do nasolonego kurczaka. Skrzydełka odcinamy do pierwszego stawu. Szyję wycinamy pozostawiając skórę. Odcinamy kuperek.




4) Kurczaka napełniamy dość ściśle przygotowanym farszem. Zaszywamy brzuszek lnianą lub bawełnianą nicią na okrętkę.




5) Skrzydełka krępujemy nicią od dołu tak, by przylegały do korpusu. Przy okazji dociskamy nicią szyję do dolnej części torsu,
a następnie składamy nóżki opuszczając je i krępując nicią. Można to zrobić za pomocą jednego kawałka nici. Można użyć dwóch.




6) W foremce do pieczenia rozpuszczamy kilka łyżek wody z masłem. Wierzch kurczaka smarujemy masłem i wkładamy do średnio
gorącego piekarnika. Pieczemy go ok. 1 godz. W trakcie pieczenia polewamy sosem z dna formy. Możemy kurczaka przewrócić raz
na drugą stronę, na krótką chwilę. Jeśli sos zanadto wyparuje - podlewamy go wodą. Polewanie mięsa powtarzamy w miarę często.
Dzięki temu mięso nie będzie wysuszone, a wierzch ładnie się przyrumieni.

Jak podawać?

Jeśli czas nam pozwala, to najlepiej kurczaka ostudzić i dopiero wówczas pokroić na cztery (lub sześć) części. W każdej z nich powinien znajdować się kawałek nadzienia. Usuwamy wszystkie nitki. Mięso podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem w formie, w której się piekł w piekarniku. Można go podać złożonego w całość i obłożonego dookoła ziemniakami. Sos oddzielnie w sosjerce. Najsmaczniejszy jest z wszelkimi sałatami przyrządzonymi na polski, tradycyjny sposób.

Uwagi:

Jeśli mamy do upieczenia kilka kurcząt - układamy je ciasno obok siebie w formie do pieczenia. Delikatnie obracamy na drugą stronę, aby nie poszarpać skórki.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.06.2005 Hajduczek

Myślę że ten tradycyjny przepis na faszerowanego kurczaka jest pyszny! Warto go wypróbować jeśli lubi się smak wątróbki drobiowej :).

Zgłoś 29.06.2005 dANA

Mhmmm....pyszności. Jadłam dokładnie takiego na wielkanoc - palce lizać. Co chwile tylko zerkaliśmy, czy nie jest już może gotowy :) A wątróbka? - wyborny smak, rozpływa się w ustach. Naprawde p... Pokaż więcej

Mhmmm....pyszności. Jadłam dokładnie takiego na wielkanoc - palce lizać. Co chwile tylko zerkaliśmy, czy nie jest już może gotowy :) A wątróbka? - wyborny smak, rozpływa się w ustach. Naprawde polecam - znika w mgnieniu oka :)

Zgłoś 05.07.2005 Hanna

A jak smakuje taki kurczaczek, jeśli go wytrybować!!! Powstaje wówczas rodzaj rolady. Można kroić w plastry i zajadać z pieczywkiemna zimno, można - w grubsze i podawać na ciepło jako danie ob... Pokaż więcej

A jak smakuje taki kurczaczek, jeśli go wytrybować!!! Powstaje wówczas rodzaj rolady. Można kroić w plastry i zajadać z pieczywkiemna zimno, można - w grubsze i podawać na ciepło jako danie obiadowe. Pyycha.

Zgłoś 05.07.2005 Marzenka

Bułka namoczona w mleku i potem z tego bułka tarta ? Nie kumam, to jak to zrobić ? wysuszyc tę bułkę i potem zemlec w maszynce do miesa ? Koniecznie ja trzeba moczyc w tym mleku ? I czy to musi ... Pokaż więcej

Bułka namoczona w mleku i potem z tego bułka tarta ? Nie kumam, to jak to zrobić ? wysuszyc tę bułkę i potem zemlec w maszynce do miesa ? Koniecznie ja trzeba moczyc w tym mleku ? I czy to musi byc koniecznie kurczak ? Nie mozna go po prostu zazstąpić dynią ?

Zgłoś 05.07.2005 stefanpr

Marzenko ciężko kumasz? To przeczytaj jeszcze raz, a potem

jeszcze raz. Wiesz co? Może daj sobie spokój z tym czytaniem.

Zgłoś 06.07.2005 VB

a jak ktoś nie lubi smaku wątróbki, polecam nadzienie z mięsa mielonego /doprawia sie jak na kotlety mielone, dodaje garść rodzynek, siekaną zieloną pietruszkę / koniecznie trzeba wytrybować koś... Pokaż więcej

a jak ktoś nie lubi smaku wątróbki, polecam nadzienie z mięsa mielonego /doprawia sie jak na kotlety mielone, dodaje garść rodzynek, siekaną zieloną pietruszkę / koniecznie trzeba wytrybować kości , palce lizać i na ciepło i na zimno

Zgłoś 06.07.2005 Kasik

Farsz jest wyśmienity z mielonego mięsa np. drobiowego i wątróbki do tego obowiązkowo natka pietruszki. Pozdrawiam.

Zgłoś 07.07.2005 ereh

Może ktoś podpowie mij jak WYTRYBOWAĆ tego kuraka?!

Zgłoś 08.07.2005 gosial

Kurczak jest super, ja go wprost uwielbiam, ale wytrybować kostek to niestety nie potrafię, więc nie pomogę....jadam go na gorąco....na zimno z tym farszem robie mostek cielęcy - mniej trybowani... Pokaż więcej

Kurczak jest super, ja go wprost uwielbiam, ale wytrybować kostek to niestety nie potrafię, więc nie pomogę....jadam go na gorąco....na zimno z tym farszem robie mostek cielęcy - mniej trybowania i dobrze się potem kroi na chlebek taka roladka.....

Zgłoś 09.07.2005 zbysiu

wiem ze jest pyszny,ale prawdziwa sztuka sie zaczyna jak wyjmie sie z niego wczesniej kosci,to jest to.Polecam jeszcze inne nadzienia,smacznego

Zgłoś 09.07.2005 zbysiu

najgorszy jest pierwszy raz,jak ze wszystkim zreszta.Teraz go trybuje w ciagu 15 minut.

Zgłoś 10.07.2005 konradek

mniam :)))

Zgłoś 10.07.2005 smakosz

proponowal bym do nadzienia dodac odrobine czosmku i garsc posiekanych orzechow wloskich, no i oczywiscie podawac z borowkami.

Zgłoś 10.07.2005 uliczka

Moja wypróbowana wersja farszu:

- surowe wątróbki

- kilka pieczarek

- jajko na twardo

- zielona pietruszka

wszystko razem (dla uproszczenia) zmielić w maszynce... Pokaż więcej

Moja wypróbowana wersja farszu:

- surowe wątróbki

- kilka pieczarek

- jajko na twardo

- zielona pietruszka

wszystko razem (dla uproszczenia) zmielić w maszynce o grubych oczkach, dodać surowe jajko, sól, świeżo zmielony pieprz i trochę bułki tartej (do zagęszczenia farszu)

Pychota i boski aromat.

Zgłoś 11.07.2005 Zaska

Zamiast cukru dodaję łyżkę miodu,oczywiście rodzynki dużo natki pietruszki .Masło rozcieram z żółtkami a białka ubijam na pianę,bułka tylko tarta .Polecam.

Zgłoś 14.07.2005 Mika

Warto wypróbować czemu nie najwyżej nie wyjdzie.

Zgłoś 14.07.2005 p@trik

dobra opcja taki kurczaczek...juz niejednokrotnie miałem z nim przyjemność...Pracuje w restauracji i wiele razy go przyżądzałem.Zawsze był wyśmienity...:))

Zgłoś 21.07.2005 wojciech 20

COS PIEKNEGO POLSKA KUCHNIA PONAD WSZYSTKO

KOCHAJMY POLSKA KUChNIE(wersja opozycyjna do "KOCHAMY POLSKIE SERIALE")

Zgłoś 22.07.2005 kroker

Po polsku jest KURCZĘ. Kurczak to RUSYCYZM!

Życzę smacznego ale nie po moskiewsku ...

Zgłoś 22.07.2005 melba

wreszcie znalazlam przepis na kurczaka w/g mojej mamy. Smak pamiętam z dzieciństwa - finezja . jutro zagości na moim stole

Zgłoś 25.07.2005 kier

kurczak ma miec wytrybowane kosci, przecinamy zawsze po grzbiecie a nie brzuszku, piersi nacinamy wzdluz na plastry aby wlozyc tam farsz, nie beda takie suche, zaszywamy tzw sciegiem kosmetyczny... Pokaż więcej

kurczak ma miec wytrybowane kosci, przecinamy zawsze po grzbiecie a nie brzuszku, piersi nacinamy wzdluz na plastry aby wlozyc tam farsz, nie beda takie suche, zaszywamy tzw sciegiem kosmetycznym, po upieczeniu jednym pociagnieciem pozbywamy sie nici, podajemy na goraco lub na zimno, pokrojony w plastry, wystarczy na niezla imprezke, pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 28.07.2005 ala

Przeczytalam to wszystko i mam pytania:

moze smieszne dla wielu z was, ale to bedzie moj 1 w zyciu nadziewany kurczak.

1. do kier lub kogos innego -nadzienie mam wlozyc mu do srodk... Pokaż więcej

Przeczytalam to wszystko i mam pytania:

moze smieszne dla wielu z was, ale to bedzie moj 1 w zyciu nadziewany kurczak.

1. do kier lub kogos innego -nadzienie mam wlozyc mu do srodka przez dupke, czy pod piersi?

2. Skrzydelka obciac czy zostawic luzne

Dziekuje za odpowiedz :)

Zgłoś 28.07.2005 dafnia

takiego kurczaka robiła moja babcia

i choć nie przepadam za wątróbka - pamiętam jego pyszny smak

wiecie taki "smak dzieciństwa"

:D

Zgłoś 29.07.2005 Maja

To się naczytałam... i naszła mnie ochota (oczywiście na kurczaczka). Tylko JAK GO WYTRYBOWAĆ???? Prosze o wskazówki- najlepiej krok po kroku. Pozdro!

Zgłoś 30.07.2005 Martana

Maju, podobny kurczak to numer popisowy mojej babci, jest genialna, wyjmuje wszystkie kosci i zostawia sam "woreczek" na farsz. Jej, mistrzyni kuchni, zajmuje to godzine i jest potworn... Pokaż więcej

Maju, podobny kurczak to numer popisowy mojej babci, jest genialna, wyjmuje wszystkie kosci i zostawia sam "woreczek" na farsz. Jej, mistrzyni kuchni, zajmuje to godzine i jest potwornie skomplikowane. Po pierwsze nie nacina sie kurczaka na krzyz ale wzdluz i to od srodka, nogi podwaza sie bardzo ostrym nozem - duzo by o tym pisac. Poprostu trzeba zobaczyc a ja niestety znam tylko jedna osobe na swiecie, ktora to robi tak perfekcyjnie:(

Zgłoś 03.08.2005 Sliski

A moze zamiast kurczaka upiec koguta?

Podobno fantastyczny!

Podobno kon ma 5 nog ale to podobno!

Zgłoś 04.08.2005 Penrit

no jak tu mowic ze cos takiego nie jest pyszne w tych dzisiejszych czasach ciezko sie zadowolic jedzeniem, Sam nie stety jestem teraz na obczyznie i ciezko mi by bylo zmienic takie wspanialosci ... Pokaż więcej

no jak tu mowic ze cos takiego nie jest pyszne w tych dzisiejszych czasach ciezko sie zadowolic jedzeniem, Sam nie stety jestem teraz na obczyznie i ciezko mi by bylo zmienic takie wspanialosci jak kurczak po polsku na np. FISH & CHIPS z czego Anglia slynie wiec co mam do przekazania, napisze w prost. Przez zoladek do serca czyli do polskiej kuchnii.

Zgłoś 04.08.2005 szofix

Bison@ - super wytlumaczone trybowanie i nadziewanie, ale jak zmienic proporcje watrobki i kurczecia?, a ponadto, czy do farszu nie dodaje sie jajka surowego?

Zgłoś 04.08.2005 szofix

nie doczytalem wczesniej o jajku, sorry za zamieszanie

Zgłoś 07.08.2005 wiola

mniammmmm, zrobiłam dziś i smakowało bardzo:))

Zgłoś 08.08.2005 :)

no tak, nikt tylko nie pamieta, ze przepis na takie kurczaki powstal w czasach gdy nikomu nawet sie nie snily fabryki tuczenia drobiu. kuraki ganialy po podworku, jadly robaki, ziarno, twarog, p... Pokaż więcej

no tak, nikt tylko nie pamieta, ze przepis na takie kurczaki powstal w czasach gdy nikomu nawet sie nie snily fabryki tuczenia drobiu. kuraki ganialy po podworku, jadly robaki, ziarno, twarog, pokrzywy i co tam jeszcze znalazly. mieso takich kurczat mialo zupelnie inny smak niz tych kupowanych w miesnym. teraz te biedne stworzenia najczesciej ogladaja swiat, pierwszy i ostatni raz, z ciezarowki wiozacej je na uboj. a cale zycie w betonach i przy sztucznym swietle. ech...

Zgłoś 09.08.2005 karmelaa

MUSI PYSZNIE SMAKOWAĆ

Zgłoś 10.08.2005 gola

Mam pytanko czy jesli sie kupuje takiego kurczaka juz ze sklepu to czy oprócz opcinania tych skrzydełek, trzeba tam jeszcze powycinac jakies kossci ze srorka czy mozna go juz takiego całego piec... Pokaż więcej

Mam pytanko czy jesli sie kupuje takiego kurczaka juz ze sklepu to czy oprócz opcinania tych skrzydełek, trzeba tam jeszcze powycinac jakies kossci ze srorka czy mozna go juz takiego całego piec?? a jesli trzeba wyciac to jak to najprosciej zrobic??? dzieki i pozdrawiam

Zgłoś 10.08.2005 Wieńczesław Tichonow

właśnie wsadzilem do pieca. Jak nie będzie przepyszny do dostaniecie wszyscy w ryj! :P

Zgłoś 10.08.2005 Wieńczesław Tichonow

mmmmm... nikogo bić nie będę -> potwierdzam, bardzo udane danie. Ja zamiast sałaty zrobiłem mizerię, dalej jak w przpisie. Polecam :)

Zgłoś 11.08.2005 Andzia

Taki kurczak jest wyśmienity. Tylko trzeba koniecznie wypróbować przepis. Naprawdę polecam - warto.

Zgłoś 11.08.2005 Andzia

Taki kurczak jest wyśmienity. Tylko trzeba koniecznie wypróbować przepis. Naprawdę polecam - warto.

Zgłoś 11.08.2005 Dorota

Kiedys,dawno temu jadlam takiego kuraka i mam w planie w nadchodzace Wochenende go zrobic.Juz sie ciesze,bo mam sredecznie dosc miesa na sto sposobow z grilla.

Zgłoś 11.08.2005 Dorota

Jeszcze slowko-mysle,ze mimo polecanych polskich salatek,zrobie do kuraka greckie tsatsiki(Swiezy ogorek,czosnek,serek,odrobina soku z cytryny,sol,pieprz) i podpieke turecki Fladenbrot.Musi byc ... Pokaż więcej

Jeszcze slowko-mysle,ze mimo polecanych polskich salatek,zrobie do kuraka greckie tsatsiki(Swiezy ogorek,czosnek,serek,odrobina soku z cytryny,sol,pieprz) i podpieke turecki Fladenbrot.Musi byc extra!

Zgłoś 12.08.2005 Niutka

ps. do tzatzyków proponuje odrobine ziół prowansalsikch :P

Zgłoś 12.08.2005 anka

Ehh ten przepis to wskrzeszenie wspomnień z dzieciństwa:))identycznego kurczaka na wszystkie wieeelkie okazje rodzinne piekła moja babcia. Pyszny rzeczywiście:)))...i zawsze była zaciekła;) walk... Pokaż więcej

Ehh ten przepis to wskrzeszenie wspomnień z dzieciństwa:))identycznego kurczaka na wszystkie wieeelkie okazje rodzinne piekła moja babcia. Pyszny rzeczywiście:)))...i zawsze była zaciekła;) walka o nadzienie dopóki babcia nie wpadła na pomysł aby nadzienie piec w brytfannie obok kurczaka w foremce z folii aluminiowje. kurczak pyszny polecam z sałatą prosto z ogródka:))

Zgłoś 12.08.2005 piotrus

robilem taka potrawe, tylko zamiast kury dalem ges...cholera i nie zmiescila sie do piekarnika...1 dacie wiare??/

Zgłoś 12.08.2005 Maciek

Eeee... moja Mama wycina z kurczka wszystkie kości (jak to się fachowo nazywa...?) i dopiero to faszeruje... To dopiero jest coś!!!

Pozdrawiam i życzę owocnych experymentów

Zgłoś 13.08.2005 Facet w kuchni...

jestem za. ale do tego farszyku dodal bym co ieco swiezo przetartego czosnku oraz ok 2-5% zmielonego, wędzonego boczku. zdecydowanie zmienia smak ryby, która niestety coraz bardziej trącą kupow... Pokaż więcej

jestem za. ale do tego farszyku dodal bym co ieco swiezo przetartego czosnku oraz ok 2-5% zmielonego, wędzonego boczku. zdecydowanie zmienia smak ryby, która niestety coraz bardziej trącą kupowane w sklepach kurczaki poza tym do farszu dodaje bialego (!) pieprzu

a poza kuchnią, to: jeżeli znasz kogos, kto jest poszkodowanym na skutek wypadku drogowego napisz: poszkodowani@tlen.pl POMOZEMY uzyskać godziwe oszkodowanie!!!

Zgłoś 13.08.2005 Agnieszka

Jak czytam to slinka mi leci niam niam .Juz wiem co zrobie jutro na obiad.hiii

Zgłoś 14.08.2005 Marek

Tak robiła to moja mama i ja dalej tak robię, ale pietruszki trzeba dać tyle, żeby farsz był wyrażnie zielony (jak kacze g.).

Smacznego!!!

Zgłoś 14.08.2005 Marek

Jeszcze odnośnie trybowania, usunięcie kości wpływa negatywnie na smak, to tak jak usmażyć filet a rybę ze skórą i ościami.

Zgłoś 14.08.2005 ania

wypróbowałam ten przepis na uroczystą kolację i nawet "niejadki" zajadali się do bólu.Polecam bo jest to proste danie a naprawdę pyszne i też eleganckie.

Zgłoś 14.08.2005 irys

Kurczak tak, pycha, faszerowany tez , ale wątróbka??:)) bleee

Zgłoś 14.08.2005 Prodi

No dobra zrobiłem to !!! połączyłem wskazówki i mam nadzieje że wyjdzie. Pacjent właśnie czeka na piekarnik. Najwiecej czasu zajęło mi "wytrybowanie" kolesia - mój pierwszy raz :)
Pokaż więcej

No dobra zrobiłem to !!! połączyłem wskazówki i mam nadzieje że wyjdzie. Pacjent właśnie czeka na piekarnik. Najwiecej czasu zajęło mi "wytrybowanie" kolesia - mój pierwszy raz :)

Świetna strona a przepis ocenimy za kilkadziesiat minut.

Pozdrawiam.

P.S. Dzieki za wskazówki "jak wytrybowac" ale miałem zabawy!!!

Zgłoś 14.08.2005 EWA

JA DODAJĘ JESZCZE KASZY MANNEJ POZDRAWIAM

Zgłoś 15.08.2005 slonce

fantastyczna potrawa,smakuje miam- miam,sprawdza sie tez na grilu

Zgłoś 16.08.2005 justy

hej, to nie pypcie!!! to szef :P

kurczaka w ten sposob uwielbiam i dzieki za pomysl na jutrzejszy obiad.

jestem za koscmi w srodku. co kurczak, to kurczak (kurcze, niech bedzie &q... Pokaż więcej

hej, to nie pypcie!!! to szef :P

kurczaka w ten sposob uwielbiam i dzieki za pomysl na jutrzejszy obiad.

jestem za koscmi w srodku. co kurczak, to kurczak (kurcze, niech bedzie "kurcze")...

Zgłoś 16.08.2005 anka

kochani!

to jest rzeczywiscie stary dobry przepis i smakuje znakomicie.

Dla tych którzy nie lubia watróbki zaznaczam, że nie czuć wcale jej ostrego smaku bo niweluje go pietruszka.... Pokaż więcej

kochani!

to jest rzeczywiscie stary dobry przepis i smakuje znakomicie.

Dla tych którzy nie lubia watróbki zaznaczam, że nie czuć wcale jej ostrego smaku bo niweluje go pietruszka. Takiego kurczaka piekla moja mama (dzis juz 80 latka i jej starsze siostry) palce lizac.

Zgłoś 16.08.2005 krzysiek

sprawdzalem jest super

Zgłoś 18.08.2005 mangus

Człowieku, z tymi błędami to facet ma rację!

Ja momentami nie mogę się skupić na tej smakowitej treści, bo mnie OCZY BOLĄ od takiej ilości "BYKÓW". Ale kurczaka chyba też wyprób... Pokaż więcej

Człowieku, z tymi błędami to facet ma rację!

Ja momentami nie mogę się skupić na tej smakowitej treści, bo mnie OCZY BOLĄ od takiej ilości "BYKÓW". Ale kurczaka chyba też wypróbuję- zrobię go dla mojego faceta, bo sama raczej nie jem mięsa. Przepis rzeczywiście wygląda jak ten "u Babci".

Zgłoś 18.08.2005 agnieszka

dla mnie to za trudne

Zgłoś 18.08.2005 michal

bardzo dobry tylko troche za tlusty

Zgłoś 19.08.2005 Maria

TO NIE BYLY PYPCIE TYLKO NITKA, KTORA SIE ZSZYWA KURCZAKA.

Zgłoś 19.08.2005 Maria

Zgłoś 19.08.2005 Maria

Ten przepis byl bardzo dobry.

Zgłoś 19.08.2005 Maria

Ten przepis byl bardzo dobry.

Zgłoś 19.08.2005 dzida

pamiętam z dzieciństwa jak moja mama w taki sposób przyrządzaŁa kurczaka jest przepyszny-polecam

Zgłoś 19.08.2005 lolo - Delhi

no ja nigdy nie sproboje tego kurczaka i nie bede mogl go zrobic bo jestem po za granica daleko od polski i tu nic nie ma takiego jak przyprawy i kurczaka

Lolo

Zgłoś 19.08.2005 oskar

Zgłoś 19.08.2005 beata

kurzczak owszem pyszny ale zamiast watróbki polecam inne zamienniki-jeśli ktoś nie znosi wątróbki, tak jak ja!!! ale reszta była wyśmienita. smakowało mi i mojemu mężusiowi. ja podałam go z piec... Pokaż więcej

kurzczak owszem pyszny ale zamiast watróbki polecam inne zamienniki-jeśli ktoś nie znosi wątróbki, tak jak ja!!! ale reszta była wyśmienita. smakowało mi i mojemu mężusiowi. ja podałam go z pieczonymi ziemniakami wraz z czosnkiem bazylią oraz mizerią mniam mniam mniam

Zgłoś 19.08.2005 donia

smakuje jeszcze lepiej jak nie trzeba wyjmować z niego kości w trakcie jedzenia. operacja wyciągania kości z surowego kurczaka nazywa się "luzowaniem" i pozostaje skórka (nie uszkodzon... Pokaż więcej

smakuje jeszcze lepiej jak nie trzeba wyjmować z niego kości w trakcie jedzenia. operacja wyciągania kości z surowego kurczaka nazywa się "luzowaniem" i pozostaje skórka (nie uszkodzona) z mięchem bez kości. nadziać takiego osobnika farszem z mięsa mielonego z serem żółtym tartym i ryżem itp. a przede wszystkim z czosnkiem i to powąchać... skręca a jedzenie to rozkosz. no ale trzeba umieć wyluzować, ja umiem...

Zgłoś 20.08.2005 B-q

Mam tylko jedno pytanie (jestem poczatkujacym kuchmistrzem;) ale dobrze sie przy tym bawie) moze ktos mi odpowie:)

kupujac kurczaka musimy go jeszcze w "srodku" dodatkowo czysci... Pokaż więcej

Mam tylko jedno pytanie (jestem poczatkujacym kuchmistrzem;) ale dobrze sie przy tym bawie) moze ktos mi odpowie:)

kupujac kurczaka musimy go jeszcze w "srodku" dodatkowo czyscic(usowac jakies kosci) czy wystarczy dokladnie umyc..za wszelkie kostruktywne rady z Gory dziekuje..POZdrawiam

Zgłoś 20.08.2005 limza

kurczak jest super ,sam robię taki kilka razy w roku.Jeśli zostaje mi farsz,a zwykle tak jest,to zapiekam go w brytfance i jest super do pieczywa .to coś jak pasztet zapiekany,zawsze do farszu d... Pokaż więcej

kurczak jest super ,sam robię taki kilka razy w roku.Jeśli zostaje mi farsz,a zwykle tak jest,to zapiekam go w brytfance i jest super do pieczywa .to coś jak pasztet zapiekany,zawsze do farszu daje dużo zieleniny,natka pietruchy i świeży koperek dużo !!!.pycha,chyba muszę zrobić w tygodniu ,ślinka mi cieknie.

Zgłoś 20.08.2005 SeeB

opcja pierwsza(trudniejsza) wytrybować (pozbawic biedaka kosci) kurczę

zalety:szybkosc spozywania na cieplo i na zimno /kurczę da sie kroic nozem jak rolade

wady: wydluzony czas pr... Pokaż więcej

opcja pierwsza(trudniejsza) wytrybować (pozbawic biedaka kosci) kurczę

zalety:szybkosc spozywania na cieplo i na zimno /kurczę da sie kroic nozem jak rolade

wady: wydluzony czas przygotowania, zmieniony smak gotowej potrawy

opcja druga(latwiejsza) umyc, nafaszerowac, upiec :)

zalety: dobry smak dokladny jak z przepisu

wady trudnosc z jedzeniem w postaci plastrow polecany glownie na cieplo :)

Zgłoś 20.08.2005 Smakosz

Kurczak naprawdę wspaniały, gorąco polecam. Proste przepisy są najlepsze, ja dodatkowo polewałem kurczaka czerwonym winem gronowym podczas pieczenia, palce lizać.

Zgłoś 21.08.2005 Gosia

Uwielbiam kurczaka zwłaszcza z farszem ;w tej chwili jestem po śniadaniu lecz mam jeszcze ochotę na takie pyszne danie.Gosia .

Zgłoś 21.08.2005 nie winny kurczak

ej seeb ty tez nie jestes doskonały to ze ktos sie pomylil w jakims slowie lub zle napisa to nie znaczy ze tarzeba go WYZYWAC od" debili" itp.

a tak szczerze mowiąc to moja cioc... Pokaż więcej

ej seeb ty tez nie jestes doskonały to ze ktos sie pomylil w jakims slowie lub zle napisa to nie znaczy ze tarzeba go WYZYWAC od" debili" itp.

a tak szczerze mowiąc to moja ciocia zrobila takiego kurczaka i zajadlam calego a wiecie co z niego zostało? kosci same kosci i chrzastki.mowie wam byl naprawde PYSZNY

pozdrawiam z olsztyna

Zgłoś 21.08.2005 niewinny kurczak

ps. warto zrobic kurczaczka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Zgłoś 21.08.2005 kastor

g... prawda tradycyjny kurczak po polsku jest z koperkiem a nie pietruszką

Zgłoś 22.08.2005 Kucharek

Do SeeB :

Czytając twój wólgarny komentarz do mojego komentarza, znów osiągnąłem stan nirvany , zgodny z twoim zdefiniowaniem owego stanu. Brak komentarza.... chociaż twoja propoz... Pokaż więcej

Do SeeB :

Czytając twój wólgarny komentarz do mojego komentarza, znów osiągnąłem stan nirvany , zgodny z twoim zdefiniowaniem owego stanu. Brak komentarza.... chociaż twoja propozycja skończenia podstawówki jest słuszna - powinieneś przymierzyć się do tego....... Jak to faszerowany kurczak potrafi wynieść ludzka polemikę na "wyrzyny " ?... . Amen

Zgłoś 22.08.2005 eeoo

moja ciotka od wielu lat robi w ten sposob faszerowanego kurczaka jest PYCHA, kiedys zrobila z farszem orzechowym totalna porazka z wujkiem skrytykowalismy i to byl pierwszy i ostatni kurczak z ... Pokaż więcej

moja ciotka od wielu lat robi w ten sposob faszerowanego kurczaka jest PYCHA, kiedys zrobila z farszem orzechowym totalna porazka z wujkiem skrytykowalismy i to byl pierwszy i ostatni kurczak z farszem orzechowym w wykonaniu ciotki :) zycze smacznego kurczaka faszerowanego :)

Zgłoś 22.08.2005 lucjus79

...a kurzczaczek pyszny

Zgłoś 23.08.2005 Janusz

Takie kurczaki robiła moja Mama kiedy byłem dziciakiem (obecnie mam już niestety 60 lat). Tak robi kurczaka moja żona od kiedy jest moją żoną. Nazywa się to tylko trochę inaczej, poprostu "... Pokaż więcej

Takie kurczaki robiła moja Mama kiedy byłem dziciakiem (obecnie mam już niestety 60 lat). Tak robi kurczaka moja żona od kiedy jest moją żoną. Nazywa się to tylko trochę inaczej, poprostu "kurczak z nadzieniem" lub nadziewany. "Po polsku" - to oczywiste, po co to zaznaczać?

Pozdrawiam wszystkich smakoszy drobiu - polskiego oczywiście.

Zgłoś 23.08.2005 ewa

Po tych wszystkich komentarzach nabrałam ogromnej ochoty na to pyszne jedzonko, zaczęły pracować mi ślinianki ze zdwojoną mocą, ale na tym niestety się skończy, MARNA ZE MNIE KUCHARKA!!! a MOŻE ... Pokaż więcej

Po tych wszystkich komentarzach nabrałam ogromnej ochoty na to pyszne jedzonko, zaczęły pracować mi ślinianki ze zdwojoną mocą, ale na tym niestety się skończy, MARNA ZE MNIE KUCHARKA!!! a MOŻE KTOŚ MI PRZEŚLE KAWAŁECZEK? Najlepiej ten z dużą ilością farszu - uwielbiam drobiowe wątróbki. Wszystkim tym którym się udało życzę smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.08.2005 Elżbieta

Kurczę pycha, łatwiej pozbyć się kości, jeżeli przed trybowaniem dobrze się pogniecie tuszkę całą dłonią (rada mojej koleżanki Bożeny, stosuje ten sposób do wszelkiego drobiu).

Również ni... Pokaż więcej

Kurczę pycha, łatwiej pozbyć się kości, jeżeli przed trybowaniem dobrze się pogniecie tuszkę całą dłonią (rada mojej koleżanki Bożeny, stosuje ten sposób do wszelkiego drobiu).

Również nie lubię błędów w tekście, uważam że wynikają one ze sposobu pisania a nie niewiedzy.

Zgłoś 24.08.2005 Kucharek

Do Daria. Przepraszam, że uraziłem Twoje wnętrze, ale tak to jest jak człowiek zagłębi się w głupiej polemice z dwoma panami (chyba panami ?). Sprawa poszła o błędy ortograficzne, a nie o ... Pokaż więcej

Do Daria. Przepraszam, że uraziłem Twoje wnętrze, ale tak to jest jak człowiek zagłębi się w głupiej polemice z dwoma panami (chyba panami ?). Sprawa poszła o błędy ortograficzne, a nie o biednego faszerowanego kurczaka. Ponieważ ja byłem obrońcą tejże ortografii a oni "wolności ortografii" ostatnia moja odpowiedź była prowokacją do dalszej wściekłości tychże panów ( jakiś Seeb i jakiś po nim jeszcze ). Z tąd te słowa "wólgarny i wyrzyny ". Przepraszam Cię i innych , którzy nie śledzili naszej głupiej polemiki i źle zrozumieli kontekst słów "wulgarny i wyżyny ?

Zgłoś 24.08.2005 JacekG-ce

Marzenko, to oczywiście nie musi być kurczak.

Dla niektórych może być i kura.... :)))))))) :D

Zgłoś 24.08.2005 JacekG-ce

Do SeeB

Pouczasz innego rozmówcę o otrografii i wręcz wmawiasz mu nieznajomość haseł.

Otóż NIRVANA w słownikach wyrazów obcych jest określana jako zupełnie coś innego.

Nieby... Pokaż więcej

Do SeeB

Pouczasz innego rozmówcę o otrografii i wręcz wmawiasz mu nieznajomość haseł.

Otóż NIRVANA w słownikach wyrazów obcych jest określana jako zupełnie coś innego.

Niebyt i zapomnienie to jej drugie znaczenie.

Ale najważniejsze brzmi tak:

w filozofii i religii buddyjskiej: stan, który jest wyzwoleniem ostatecznym w ciągu przemian żywotów (reinkarnacji) od bytu indywidualnego, bólu, pragnień i namiętności; osiągnięcie najwyższej szczęśliwości, spokoju i prawdy absolutnej

Zgłoś 20.03.2006 Kaki

Super kurczak. I nie kombinujcie z wyciąganiem kości bo ten przepis jest OK.Farsz nadaje spwcyficznego smaku kurczaka zarówno na zimno jak i na ciepło. Kapitalne danie na świąteczny obiadzik. A ... Pokaż więcej

Super kurczak. I nie kombinujcie z wyciąganiem kości bo ten przepis jest OK.Farsz nadaje spwcyficznego smaku kurczaka zarówno na zimno jak i na ciepło. Kapitalne danie na świąteczny obiadzik. A jeszcze gdyby na stole pojawiły się zrazy,buraczki,marchewka z groszkiem... rosołek z kluseczkami...to mamy taki polski obiad.

Zgłoś 24.08.2005 KASIA

Przepis jest ok i jadam takiego kurczaczka tylko problem z tym nie u siebie jest smaczny pa

Zgłoś 26.08.2005 Kasienka

Kurcze, pyyyyyyyyyyycha!!!!!!!!!

To jest polemika o tematyce kulinarnej. Moglibyscie sobie darowac i skonczyc te dziecinade. To sa komentarze celem wypowiedzenia sie na temat przepisu i e... Pokaż więcej

Kurcze, pyyyyyyyyyyycha!!!!!!!!!

To jest polemika o tematyce kulinarnej. Moglibyscie sobie darowac i skonczyc te dziecinade. To sa komentarze celem wypowiedzenia sie na temat przepisu i ewentualnie podpowiedziec o innych opcjach, a nie celem obrazania sie i glupich docinek. Nikt nie jest doskonaly i kazdy moze sie mylic badz uzyc nieodpowiedniego slowa. prosze juz skonczyc ten temat i wypowiadac o kurczakach pieczonych!!!!

Zgłoś 28.08.2005 kier

Tylko można się ciszyć ze tylu osobom sie udało to zrobić i mogli odczuć ciekawy smak tej potrawy. Ja czasami, wybaczcie jak robie dla siebie hehe, nie uzywam moczonej bułki do farszu, faszeruje... Pokaż więcej

Tylko można się ciszyć ze tylu osobom sie udało to zrobić i mogli odczuć ciekawy smak tej potrawy. Ja czasami, wybaczcie jak robie dla siebie hehe, nie uzywam moczonej bułki do farszu, faszeruje kurczaka kurczakiem, po prostu kupuje drugiego mniejszego i mięso z niego przepuszczam przez maszynke. Do farszu poza przyprawami i jajkiem dodaje naprawde duze ilosci pietruszki. Jak go podaje na zimno to kroje w plastry i ukladam na salacie na polmisku aby mial pierwotny prawie ksztalt a do tego obowiazkowo sos- gotowane drobno posiekane jajka, smietana, majonez, lyzka tartego chcrzanu, sol pieprz, pelna dowolnosc, dobrze wymieszac i podac w osobnym naczyniu

ps. trybowanie to stosunkowo prosta czynnosc ale wymaga praktyki ;-) podpowiem ze lepiej przecinac po grzbiecie, nie peka potem skorka w trakcie pieczenia, wyjac kadlubek przy wprawie to po wylamaniu wczesniej stawow nozek i skrzydelek, czynnosc bardzo prosta pociagnac mocno i grzebiet z szyjka nasz, piersi trzeba sobie pomoc nozem, sorry nie napisze wam recepty to sie po prostu robi, pozdrawiam

Zgłoś 28.08.2005 regina

Zrobiłam kurczaka na niedzielny obiad według waszego przepisu. Powiem krótko. Tragedia. Tego farszu nie da się zjeść. Najlepsze są jednak sprawdzone przepisy.

Zgłoś 28.08.2005 Urszula

ja wyciagam kosci z kurczaka a do farszu daje mniej watrobki i dokladam jedna piers .Farsz jest znacznie lepszy

Zgłoś 30.08.2005 Krzysztof

Hmm wszystko ładnie pięknie ale niema mowy o wyfiletowaniu kurczaka co ja mam jeśc go z kośćmi czy co? Czy na talerzu goście mają zająć sie oddzielaniem mięsa od kości a nie smakowaniem potrawy.... Pokaż więcej

Hmm wszystko ładnie pięknie ale niema mowy o wyfiletowaniu kurczaka co ja mam jeśc go z kośćmi czy co? Czy na talerzu goście mają zająć sie oddzielaniem mięsa od kości a nie smakowaniem potrawy. Chyba że autor przepisu zapomniał o filetowaniu napisać, ale i tego niemożna wybaczyć.

Zgłoś 30.08.2005 pyza

a jak ktos nie lubi watrobki to czym moze zastapic ja?

Zgłoś 30.08.2005 barbara

ja nie przepadam za watrobka i zamiast niej daje drobno posiekane jaka na twardo

Zgłoś 31.08.2005 Karolina

Nie doczytalam do konca bo juz mnie oczka szczypia, ale mam pytanie:

Czy można takiego kurczaka czy to z kościami czy bez upiec w mikrofalówce???? Czy to będzie to samo????

Zgłoś 11.09.2005 Quecalkoatl

Potrawa jest na prawde smakowita - o ile ktos lubi smak kurczaka przesiąkniętego wątróbką :))

Polecam...tylko się za bardzo nie obiadajcie - tuczy :))

Zgłoś 11.09.2005 agnieszka

myśle że napewno będzie dobry ale jakby wyjąć z niego kości to by jeszcze lepiej smakował

Zgłoś 13.09.2005 orient

tyle gadania o jednym kurczaku... mozna umrzec z glodu czytajac to wszystko... ;D

Zgłoś 13.09.2005 Iwona

pychotka, uwielbiam drób faszerowany

Zgłoś 16.09.2005 janek

To jest straszne, faszerowana dynia?

Zgłoś 17.09.2005 ALICJA

PYCHOTA MOJA MAMA TAKIE COS PYSZNEGO ROBILA