Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak gotowany na parze

Tekst i foto Adeka 02-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
46 złprosty15 min.niska

Składniki:

Pierś kurczaka, bazylia, oregano, curry, czosnek granulowany bądź normalny, sól, odrobina pieprzu, papryka słodka lub ostra (wedle uznania).

Jak przyrządzić:

Zanim przystąpisz do przyprawiania, możesz rozbić nieco piersi kurczaka. Nacieram filety wszystkimi przyprawami. Tak przyprawiony drób pozostawiam na jakieś 2 godziny, aby przeszedł ich smakiem. Nie musicie tego robić, ja wolę czuć wyraźny smak przypraw. Szykujemy sprzęt do gotowania na parze i układamy w nim piersi z kurczaka. Gotowanie to trwa naprawdę chwilę, bo kurczak szybko się ścina, około 10-15 min. Po zakończeniu gotowania kurczak jest wspaniale soczysty i kruchy.

Potrzebne przybory:

urządzenie do gotowania na parze lub specjalna wkładka do garnka

Jak podawać?

By uczynić danie dietetycznym, po prostu z warzywami i np. ryżem.

Uwagi:

Dziś podam tak zrobionego kurczaka z makaronem w sosie serowym i zieloną fasolką szparagową. Poza makaronem jest to wspaniałe danie dietetyczne, naprawdę polecam. Innym razem podawałam też takiego kurczaka z warzywami na patelnię i kaszką kuskus.

Czas przygotowania:

W trakcie gotowania możesz pierś obracać, by upewnić się, że jest gotowa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2012

MNIAMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Zgłoś 08.06.2007 Adeka

Dziękuję Ci bardzo Nisiu! i pozdrawiam... :)

Zgłoś 06.06.2007 Nisia

właśnie wypróbowałam to danie...jest pyszne! nawet nie spodziewałam się, że gotowanie na parze może być takie proste i smaczne:) zioła są niezastapione w tym przepisie-nawet w dużych ilościach, ... Pokaż więcej

właśnie wypróbowałam to danie...jest pyszne! nawet nie spodziewałam się, że gotowanie na parze może być takie proste i smaczne:) zioła są niezastapione w tym przepisie-nawet w dużych ilościach, tylko zrezygnowalam z czosnku, ale to juz kwestia gustu podniebienia;) polecam i pozdrawiam! a autorce życzę kolejnych publikacji przepisów- chętnie wypróbuję kolejne;)

Zgłoś 01.04.2010 myszolandia

Rewelacja:)

Zgłoś 02.09.2011 Asiulka

Ja osobiście na pierś z kurczaka kładę trochę naturalnego masła ( z kostki ) to masełko przy gotowaniu topi się , ale pozostawia aromatyczny zapach i pyszny smak Dzięki czemu pierś nie jest taka... Pokaż więcej

Ja osobiście na pierś z kurczaka kładę trochę naturalnego masła ( z kostki ) to masełko przy gotowaniu topi się , ale pozostawia aromatyczny zapach i pyszny smak Dzięki czemu pierś nie jest taka sucha :)

Zgłoś 01.06.2011 Dorunia

Mi osobiście nie smakował :( Zbyt suchy. Wolimy z mężem kurczaka na parze ale z dodatkiem oliwy z oliwek bądź śmietanki. Polany podczas gotowania na parze taki kurczak nabiera lepszego smaku i a... Pokaż więcej

Mi osobiście nie smakował :( Zbyt suchy. Wolimy z mężem kurczaka na parze ale z dodatkiem oliwy z oliwek bądź śmietanki. Polany podczas gotowania na parze taki kurczak nabiera lepszego smaku i aromatu. Do tego obowiązkowo sosik śmietanowo- koperkowy.

Zgłoś 30.05.2012 tymek

Zrobiłem i było okey :) Mięso nie ni było suche :)

Zgłoś 24.07.2011 GotowanieNaParze.eu

Witam,

Ciekawy pomysł na "kurczaka" -> a raczej pierś z kurczaka. Odnośnie ostatniego komentarza Pani D. wiele osób podobnie jak Pani z mężem skrapia potrawy Oliwą z oliwe... Pokaż więcej

Witam,

Ciekawy pomysł na "kurczaka" -> a raczej pierś z kurczaka. Odnośnie ostatniego komentarza Pani D. wiele osób podobnie jak Pani z mężem skrapia potrawy Oliwą z oliwek, dla smaku.

Pozdrawiam.

-------------------------------------------------------

zapraszam na http://www.gotowanienaparze.eu