Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak inaczej

Tekst i foto Kucharka 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje-prosty30-40 min.średnio dużo

Składniki:

- 4 piersi kurze,
- 3-4 jajka (zależnie od wielkości),
- przyprawa do drobiu,
- olej rzepakowy lub oliwa.

Jak przyrządzić:

Piersi umyc odsaczyc w papierowym ręczniku. Pokroić na kostki wielkości pudelka od zapałek. Oprószyć przyprawą do kurczaków. Ubić na sztywno pianę z jajek, powoli dodając zółtka i rozmieszac. Na patelni rogrzać tłuszcz. Kawałki kury obtaczac w pianie z żółtkami, wkładac na rozgrzany tłuszcz, smażyc krótko, na złoty kolor z obu stron. Przekładac do naczynia do zapiekania. Pozostały tłuszcz przelac do naczynia, wstawic potrawę do piekarnika i piec w temp. ok. 200C 20 minut.

Potrzebne przybory:

Talerz do piany, ubijaczka, patelnia, naczynie do zapiekania.

Jak podawać?

Podawac na stół w naczyniu do zapiekania z ryżem na sypko i np. sałatka z cykorii.

Czas przygotowania:

Potrawa jest b. łatwa w przygotowaniu, nadaje się zarówno na obiad, jak i jako danie gorące na przyjęcie gości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.02.2003 hiszpanka

Tak samo mozna zrobic ze schbowym- obawiam sie ze jest jeszzce lepsze ;) - moja mam tak zawsze robi - i sie to nazywa chyba "schabowy po parysku" lub "chabowy w jajku".

Zgłoś 07.11.2002 Notte

to jest pyszne...

Zgłoś 06.11.2002 irna

Przepis mi sie podoba, w najbliższym czasie go zrobie.

Zgłoś 13.08.2003 monia

interesujace...

Zgłoś 26.09.2003 mróweczka

hmmm, brzmi ciekawie; już nie mam dylematu co zrobić jutro na obiad :))

Zgłoś 18.02.2004 rybka

wszystkim smakowało ,potrawa na szybki obiad

Zgłoś 05.10.2005 nathan8

A zamiast zapiekac mozna poddusic... Bo nie mam piekrnika :) I tez wyszlo niesamowicie, zwlaszcza w towarzystwie kaszy gryczanej... Mniam.

Zgłoś 24.08.2006 Paulinka

Hmm mi sie rozpadło to bialko.Nie na kazdym kawaleczku ono jest ale wyszlo pysznie.Moim zdaniem nie ma sensu w piekarniku mozna poddusic rzeczywiscie :)

pozdrawiam!

Zgłoś 23.02.2012 uDrtipPFdBCKwx

ja tam nie wiem jszceze kiedy sie bede chajtal ale i tak Cie juz bukuje na moj slub Marcin ;)Jak zawsze rewelacyjny material!!