Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak inny niż zwykle

Tekst i foto Ania 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty120 min.ok. 280 kcal porcja

Składniki:

mały kurczak,
2 cytryny,
2 główki czosnku,
ok. pół szklanki bulionu,
szklanka białego wina,
pieprz w ziarenkach,
tymianek

Jak przyrządzić:

Kurczaka pokrojonego na 4 części ułozyć w żaroodpornym naczyniu skórą do góry. Podlać niewielką ilością bulionu. Można zrezygnować z bulionu i wysmarować naczynie oliwą. Dwie cytryny pokroić w ósemki i obłożyć nimi kurczaka, 2 główki czosnku podzielic na ząbki (nie obierać) i posypać nimi mięso. Podlać szklanką białego wina. Na koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać dużą ilością świeżego lub suszonego tymianku. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminową i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i podpiec mięso, żeby skórka się zarumieniła. Przygotowuje się szybko, piecze długo - ale warto, bo kurczak jest naprawdę pyszny.

Czas przygotowania:

Potrawa nie wymaga wielkiego doświadczenia w kuchni. Nie jest pracochłonna. Jedynym problemem jest to, że długo się piecze i nie można się doczekać spróbowania. :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.