Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak miodowo-musztardowy

Tekst i foto hoshi* 14-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- piersi kurczaka,
- miód,
- musztarda francuska (taka z ziarenkami gorczycy),
- czosnek,
- imbir swieży (ewentualnie suszony),
- sos sojowy,
- ocet balsamiczny,
- ziarenka sezamowe,
- cebula,
- curry,
- sól,
- pieprz cayenne,
- oliwa.

Jak przyrządzić:

1. piersi kurze umyć, pokroić na nieiwelkie kawałki, posypać solą i pieprzem cayenne, odstawić, niech sie przegryza.
2. przygotować sos: dwie łyżki miodu, trochę wody, 3 łyzki musztardy, curry, czosnek (zgnieciony), sos sojowy, sezam, cayenne, ocet balsamiczny, wymieszać wszystko dokłądnie, odstawić, niech sie pzegryza :-)
3. rozgrzać oliwę, pokrojona w kostke cebulke zeszklić, wrzucić mięso, smarzyć aż do złotej barwy.
4. wlać sos, dusić aż smaki sie idealnie przejdą.

Smacznego!

Jak podawać?

Z ryżem, najlepiej ciemnym...

Uwagi:

Nie podaję dokładnych ilości składników - wg smaku proponuję - milego eksperymentowania :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.05.2004 papuga

Dzieki, brzmi superowo, napewno wyprobuje, zwlaszcza, ze czesto robie piersi kurze i szukam urozmaicenia zwiazanego z tymi czesciami kury ;). Mam tylko jeden problem, ktory sie nazywa curry: sa ... Pokaż więcej

Dzieki, brzmi superowo, napewno wyprobuje, zwlaszcza, ze czesto robie piersi kurze i szukam urozmaicenia zwiazanego z tymi czesciami kury ;). Mam tylko jeden problem, ktory sie nazywa curry: sa tam dwa skladniki, ktore mnie skutecznie zniechecaja: cumin (tlumaczy sie jako kminek, ale to nie to samo) i fenugreek (znalazlam tlumaczenie kozieradka). Jak myslisz, moglabym zrezygnowac z proszku curry zupelnie i zostac przy pieprzu kajenskim tylko? czy zepsuje przepis? w koncu jest tam jeszcze sos sojowy i ocet balsamiczny. pozdrawiam

Zgłoś 31.05.2004 hoshi

hmmh, ja jako fanka curry powiem "nie bardzo", ale sprobuj, moze tez bedzie super...

Zgłoś 01.06.2004 papuga

oj sprobuje, sprobuje i to pewnie nawet dzis, tylko nie bardzo wiem z czym to podac: z ryzem? chinskim makaronem zwyklym lub ryzowym? a moze z chlebkiem naan? kombinuje strasznie i wymyslilam ze... Pokaż więcej

oj sprobuje, sprobuje i to pewnie nawet dzis, tylko nie bardzo wiem z czym to podac: z ryzem? chinskim makaronem zwyklym lub ryzowym? a moze z chlebkiem naan? kombinuje strasznie i wymyslilam ze moze by dodac chinskiej przyprawy co sie "five spice powder" nazywa? pozdrawiam

Zgłoś 06.07.2004 k a s i a

he, zaraz to zrobie, tylko musztardy tej konkretnej nie mam i sezamu, ale co tam :]

Zgłoś 18.07.2004 baska

fajny [rzepis ale skladniki drogie

Zgłoś 06.10.2004 korfia

Właśnie wypróbowałam.

Zalecam szczególną ostrozność w dozowaniu octu balsamicznego i pieprzu kajeńskiego. Wyszło mi ostre jak jasna cholera, ale smak bezbłędny :)

I najlepsze z ry... Pokaż więcej

Właśnie wypróbowałam.

Zalecam szczególną ostrozność w dozowaniu octu balsamicznego i pieprzu kajeńskiego. Wyszło mi ostre jak jasna cholera, ale smak bezbłędny :)

I najlepsze z ryżem.

pozdrawiam

Zgłoś 20.10.2005 Gosia

Przepis pierwsza klasa!!! Już wypróbowałam i danie jest przepyszne!!! Tylko rzeczywiście nie mozna przesadzic z Cayenne...

Zgłoś 15.12.2005 Gosia

Zrobiłam go na obiadek, mniam. Wyszedł bardzo dobry ale nie miałam sezamu więc dodałam olej sezamowy. Jedzonko cacy :)

Zgłoś 29.04.2006 jungle

Witam.

Jesli chodzi o ilosc sosu sojowego to trzeba na prawe uwazac. Na potrawe z piersi kurczęcych (fajna odmiana co?) dla 4-5 osob nie wolno dac wiecej niz 3-4 gulgule. Dla jasnosci 1 g... Pokaż więcej

Witam.

Jesli chodzi o ilosc sosu sojowego to trzeba na prawe uwazac. Na potrawe z piersi kurczęcych (fajna odmiana co?) dla 4-5 osob nie wolno dac wiecej niz 3-4 gulgule. Dla jasnosci 1 gulgul jest wtedy jesli przechylisz buteleczke i uslyszysz "gul".

A tak bardziej na serio. Sos sojowy jest slony i w ilosciach wiekszych niz kilka gulguli bardzo zaciemnia potrawe. Na przyklad takie "danie chinskie" zamiast byc koloru ciemno-miodowego jest koloru brunatnego.

Powodzenia zycze w gotowaniu.

Zgłoś 06.05.2006 HUBERT

ok, ok, ok.... a co z imbirem ? przegryzamy korzen jako apetizer ? :)

Zgłoś 27.01.2007 Ludwika

Zgłoś 27.01.2007 Ludwika

Zrobiłam całego kurczaka, a nie tylko pierś. Coś przepysznego.Polecam.

Zgłoś 05.12.2007 Agnieszka

przepis rewelka,, ale tego imbiru również szukałam w części "jak przyżądzić" ... pewnie snack taki hihi ;) pozdrawiam

Zgłoś 31.03.2008 mada306

Rewelacja!!!.

Wprawdzie zrobiłam bez sezamu bo mi zabrakło, ale i tak super.

Podałam z białym ryżem gotowanym z kurkumą i curry/ więc właściwie podałam zółty/ i wymieszanym z grosz... Pokaż więcej

Rewelacja!!!.

Wprawdzie zrobiłam bez sezamu bo mi zabrakło, ale i tak super.

Podałam z białym ryżem gotowanym z kurkumą i curry/ więc właściwie podałam zółty/ i wymieszanym z groszkiem zielonym.

Do tego surówka z sałaty lodowej , czerwonej papryki i pomidorów z octem balsamicznym i oliwą.

Cudo!!!

Zgłoś 15.11.2010 Gosia

Potrawa rewelacja. Robiłam i zrobiła furrorę. Jednak zrobiłam małą modyfikację, dodałam mniej octu balsamicznego.

Zgłoś 03.03.2012 Marcin

To prawda. Danie rewelacja, smakuje bardzo dobrze. Zdecydowanie polecam !